Νέα σοκαριστική αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας, έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών και το μπάζωμα του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν στοιχεία σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Μόλις τρία 24ωρα μετά την τραγωδία, χώματα από το σημείο του δυστυχήματος μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στη θέση Κουλούρι, όπου είχαν μεταφερθεί τα συντρίμμια από τα βαγόνια των δύο αμαξοστοιχιών. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στο Open. Οπως ανέφερε, από τη δικογραφία προκύπτει πως το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα δόθηκε εντολή σε εργολάβο να μεταφέρει τα χώματα όπου είχαν καταλήξει τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν από τις ράγες. Τα χώματα μεταφέρθηκαν μέσα σε 30 φορτηγά και κατέληξαν σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι, μαζί με τα υπόλοιπα βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία.
Ο κ. Μαρακάκης σημείωσε ότι το χώμα χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», ενώ μπορεί να είχε μέσα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη, ανθρώπινα μέλη ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο ανακριτής διαπίστωσε έναν χρόνο μετά πως οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών που πήραν δείγματα από το σημείο είχαν δίκιο και όντως είχαν αφαιρεθεί από το σημείο σημαντικά στοιχεία. Ο εργολάβος έχει καταθέσει πως έλαβε εντολή από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Βιντεοληπτικό υλικό
Την ίδια ώρα νέα καθυστέρηση έχει προκληθεί στην πορεία των ερευνών για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς δεν υπάρχει μεταφραστής στο ελληνικό προξενείο στο Λονδίνο. Ως γνωστόν, οι σκληροί δίσκοι από τα καταγραφικά του τρένου έχουν σταλεί εδώ και δύο εβδομάδες στη Βρετανία και την προμηθεύτρια εταιρία για να ανακτηθεί το βιντεοληπτικό υλικό που είχε καταστραφεί.
Ομως, η εξέταση του υλικού έχει καθυστερήσει από την προμηθεύτρια εταιρία, καθώς δεν υπάρχει μεταφραστής στο προξενείο μας στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι ελληνικές Αρχές με τους υπευθύνους της βρετανικής εταιρίας. Οπως επισήμανε ο κ. Μαρακάκης, εκπρόσωποι της βρετανικής εταιρίας είχαν αναφέρει πως «σε επτά εργάσιμες θα σας απαντήσουμε». Ωστόσο, οι μέρες αυτές πέρασαν, καθώς δεν υπάρχει μεταφραστής στο προξενείο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκτησης του βιντεοληπτικού υλικού.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του στο δυστύχημα. «Δυστυχώς, η Ελλάδα που δολοφόνησε τα παιδιά μας δεν τα έχει δικαιώσει ακόμα. Αναγκαστήκαμε να πάμε στην Ευρώπη για να τα δικαιώσει. Ολο το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το αίτημά μας να πάει το θέμα των Τεμπών στις Επιτροπές Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Θα είναι μόνιμα ανοιχτό και θα επιβλέπει η Κομισιόν τι γίνεται στην Ελλάδα με την υπόθεση» τόνισε.