Τον θησαυρό ύψους 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο «ιερό δισκοπότηρο όλων των ναυαγίων» ετοιμάζονται να ανακτήσουν σε λίγες ημέρες οι ειδικοί ανοιχτά της Κολομβίας, στη μεγαλύτερη, ακριβότερη και πιο πολύπλοκη υποθαλάσσια επιχείρηση περισυλλογής της Ιστορίας.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Τον Απρίλιο, οι Αρχές της Κολομβίας, σύμφωνα με τον «Guardian», θα ξεκινήσουν την περισυλλογή αντικειμένων από το βυθισμένο γαλιόνι «Σαν Χοσέ», το θρυλικό ισπανικό ιστιοφόρο που βυθίστηκε το 1708 από τους Βρετανούς ενώ μετέφερε στην Ισπανία θησαυρούς από την αμερικανική ήπειρο. Το καράβι 40 μέτρων, που εντοπίστηκε μόλις το 2015 σε βάθος 940 μέτρων ανοιχτά του Μπαρού της Κολομβίας, ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι, σμαράγδια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε στα 15,7 δισ. ευρώ. Το μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε δύτες, οπότε θα χρησιμοποιηθούν ρομποτικά υποβρύχια. Σε πρώτη φάση θα φέρουν στην επιφάνεια όλους τους θησαυρούς, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της επιχείρησης περισυλλογής, καθώς θα διαπιστωθεί πώς αντιδρούν τα αντικείμενα όταν εκτεθούν στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας ύστερα από τρεις αιώνες.
Στόχος των Κολομβιανών σε δεύτερη φάση είναι να φέρουν στην επιφάνεια ολόκληρο το ναυάγιο για να το εκθέσουν σε μουσείο. Η επιχείρηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το ξύλινο κουφάρι του «Σαν Χοσέ» να διαλυθεί ανεβαίνοντας προς την επιφάνεια ή όταν θα έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι μόνο η περισυλλογή των θησαυρών θα κοστίσει πάνω από 4.150.000 ευρώ, σύμφωνα με το CBS, ενώ το κόστος θα εκτοξευτεί για να ανασυρθεί ακέραιο ολόκληρο το ναυάγιο.