Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025

«Big Brother»: Ένα αγώνισμα αρχηγίας για να «σπάσει» ο πάγος

Ένα νέο συναρπαστικό επεισόδιο από το σπίτι του «Big...

«Από την Κρήτη στη Σίδη»: Μεγάλη επιτυχία για το Φεστιβάλ πολιτισμού και...

Με την υπόσχεση ότι η μεγάλη γιορτή που φέρνει...

Έξαλλος ο Φιλιππίδης με την απόφαση του δικαστηρίου να αναγνωστούν οι 21...

Με εντάσεις και με απειλές για υποβολή μηνύσεων συνεχίστηκε...

Δάφνη Αλεξάντερ: «Πήγα στην Αγγλία να σπουδάσω Νομική και τελικά μπήκα σε...

Η Δάφνη Αλεξάντερ που υποδύεται την Ιουλία στη σειρά...

Υδροσίφωνας στη Βάρκιζα!

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η εκδήλωση ανεμοστρόβιλων στη χώρα μας φέτος παρουσιάζει έξαρση

Ενα συναρπαστικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο παρακολούθησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της Βάρκιζας και των γύρω περιοχών. Επρόκειτο για τον εντυπωσιακό ανεμοστρόβιλο που σχηματίστηκε κοντά στην ακτή κατά τη διάρκεια καταιγίδας και μαγνήτισε τα βλέμματα, χωρίς πάντως να προκαλέσει ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα notiareport.gr, ο ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βάρκιζας και Αγίας Μαρίνας. Το φαινόμενο εμφανίστηκε νωρίς το πρωί και κράτησε μερικά λεπτά προτού διαλυθεί. Το θετικό είναι ότι η Πυροσβεστική δεν δέχτηκε κανένα αίτημα για παροχή βοήθειας και γενικότερα δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος τύπος ανεμοστρόβιλου ονομάζεται υδροσίφωνας. Πρόκειται για στήλη αέρα που προβάλλει από καταιγιδοφόρο νέφος πάνω από τη θάλασσα και στροβιλίζεται βίαια, συνήθως με ταχύτητα μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων την ώρα! Οταν η στήλη αέρα σχηματίζεται στη στεριά, ονομάζεται σίφωνας ξηράς. Και οι δύο τύποι σιφώνων μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και καταστροφικοί, αν στο πέρασμά τους συναντήσουν ανθρώπους ή ανθρώπινες κατασκευές, όπως σκάφη, σπίτια και αυτοκίνητα.

Εκτός από τη Βάρκιζα, υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνισή τους και σε πολλές άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα. «Το φαινόμενο παρουσιάζει αρκετά μεγάλη έξαρση και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα εμφανίστηκαν και ξεσπάσματα με πολλαπλούς υδροσίφωνες συγχρόνως» δηλώνει στην «Espresso» ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. Οπως αναφέρει, μέσα σε λίγα 24ωρα υδροσίφωνες εμφανίστηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου και δύο φορές στην Κέρκυρα. Στην Κάλυμνο μάλιστα σχηματίστηκαν συγχρόνως πέντε υδροσίφωνες!

Ο κ. Σιούτας επισημαίνει ότι έξαρση του φαινομένου παρατηρείται γενικότερα στη χώρα μας από την αρχή του 2014. «Φέτος έχουμε καταγράψει περίπου 150 υδροσίφωνες και σίφωνες ξηράς, ενώ τα πέντε προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 60 κατά μέσο όρο» λέει χαρακτηριστικά. Οπως σημειώνει, αυτό οφείλεται αφενός στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και αφετέρου στην… τεχνολογία, καθώς σήμερα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το φαινόμενο να αποτυπωθεί και να γίνει γνωστό, χάρη στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων και στο ίντερνετ.

Στην Ελλάδα οι περιοχές με τη συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου είναι το βόρειο Ιόνιο, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η βορειοδυτική Κρήτη. 

Εντονα καιρικά φαινόμενα
Κακοκαιρίας συνέχεια σήμερα, με έντονα φαινόμενα να πλήττουν κυρίως τις ανατολικές περιοχές. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, κυρίως το πρωί, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά και νότιοι – νοτιοανατολικοί στα ανατολικά, με ένταση έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια, τους 14-15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 18-19 στα νησιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Νιώθω ευγνώμων που η ζωή σε έφερε στον δρόμο μου», εξομολογήθηκε Ελληνίδα ηθοποιός

Τρελά ερωτευμένη δηλώνει γνωστή ηθοποιός με τον σύζυγό της...

Η «ωραία των Αθηνών» ταξίδεψε στο χθες!

Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση...

Νεκρός στο σπίτι του ο «Μήτση» της Μαρινέλλας

Η είδηση, βγαλμένη από το αστυνομικό ρεπορτάζ για το...

Αθόρυβο «baby bloom» για τη δυναστεία Λαιμού

Οπως επιτάσσει το «old money», σεμνά, μακριά από φλας...

Πόπη Λάζου: Δείτε πώς είναι σήμερα η μοιραία γυναίκα του ελληνικού κινηματογράφου

Η Πόπη Λάζου υπήρξε η μοιραία γυναίκα του ελληνικού...

Πένθος για τη Χριστίνα Αλεξανιάν

Δύσκολες ώρες περνάει η Χριστίνα Αλεξανιάν καθώς έχασε αγαπημένο της πρόσωπο.
spot_img