Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες από συμμορίες Ρομά σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Πυλαία, το Πανόραμα και η Θέρμη. Στο αστυνομικό δελτίο καταγράφονται καθημερινά περίπου πέντε κλοπές, που σημειώνονται κυρίως το διάστημα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, όταν οι πολίτες είναι ακόμη στη δουλειά τους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οπότε νυχτώνει νωρίς και υπάρχει χαμηλή ορατότητα.
Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και έχουν δημιουργήσει ακόμα και ομάδα στο Viber, προκειμένου να ενημερώνονται για την κατάσταση της αστυνόμευσης και τις κλοπές στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σπείρες που έχουν ορμητήρια καταυλισμούς Ρομά έχουν βάλει στο μάτι πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα στο Πανόραμα και στην ευρύτερη περιοχή. Κάμερες ασφαλείας καταγράφουν καρέ καρέ διαρρήξεις σπιτιών της περιοχής, αλλά οι δράστες δεν πτοούνται. Οι αδίστακτοι διαρρήκτες δεν διστάζουν να σταθμεύσουν τα οχήματά τους, πιθανότατα κλεμμένα ή με κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, έξω από τα σπίτια που πρόκειται να διαρρήξουν.
Μέσα σε λίγα λεπτά κάνουν φύλλο και φτερό το ένα διαμέρισμα μετά το άλλο στην ίδια περιοχή και, στη συνέχεια, εξαφανίζονται, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Μόνο τον Νοέμβριο του 2022 είχαν καταγραφεί συνολικά 23 ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές, που είχαν διαπράξει σε Πανόραμα, Πυλαία, Θέρμη, Ωραιόκαστρο και Νεάπολη τρεις νεαροί Ρομά, ηλικίας 19, 20 και 24 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ διέφυγε τη σύλληψη 18χρονος συνεργός τους. Ομως, αυτές οι συλλήψεις δεν στάθηκαν εμπόδιο σε άλλη συμμορία ομοφύλων τους να δράσει τους επόμενους μήνες.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν τον προηγούμενο μήνα στην εξάρθρωση ακόμα μίας σπείρας, με τη σύλληψη πέντε Ρομά, που κατάφεραν να ανοίξουν 26 σπίτια, με συνολική λεία που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ. Στόχοι τους ήταν σπίτια από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι. Η προσέγγιση και η διαφυγή τους πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητο μεγάλης ιπποδύναμης, στο οποίο τοποθετούσαν κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πέντε συλληφθέντες, που είναι συγγενείς, ηλικίας 49, 38, 46, 44 και 35 ετών, συνελήφθησαν έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Κορδελιό και στον οικισμό Αθίγγανων στην Αγία Σοφία στα Διαβατά. Οπως διαπιστώθηκε, είχαν αρχίσει τη δράση τους από τις 15 Φεβρουαρίου και είχαν ρημάξει σπίτια στις περιοχές της Θέρμης, του Ζαγκλιβερίου, του Ευόσμου, του Χορτιάτη και του Ωραιοκάστρου.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, πλήθος κοσμημάτων, 25 ρολόγια χειρός, φορητός υπολογιστής, κάρτα ανάληψης μετρητών, τρεις φορτιστές βάσης πομποδεκτών, δύο αεροβόλα όπλα, ποσότητα κάνναβης, πέντε οχήματα και διαρρηκτικά εργαλεία. Μια τρίτη συμμορία εξαρθρώθηκε στις 16 Μαρτίου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πυλαίας – Χορτιάτη, με τη σύλληψη δύο νεαρών ηλικίας 20 και 22 ετών, που εντοπίστηκαν από υπαλλήλους καταστήματος στην περιοχή της Πυλαίας να αφαιρούν προϊόντα συνολικής αξίας 300 ευρώ.
Στις αρχές Απριλίου εξαρθρώθηκε τέταρτη σπείρα, που είχε διαπράξει κλοπές οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή Πυλαίας – Χορτιάτη κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαΐου του 2022 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2023. Από την Αστυνομία σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 10 ατόμων, εννιά ημεδαπών ηλικίας από 17 έως 47 ετών και μιας 34χρονης αλλοδαπής, για 12 περιστατικά κλοπών από αυτοκίνητα, κυρίως σε χώρους στάθμευσης εμπορικών καταστημάτων και μία κλοπή από κατάστημα. Συνολικά, αφαιρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ, κάρτες τραπεζών και αντικείμενα αξίας περίπου 9.000 ευρώ.
Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας στην ανατολική Θεσσαλονίκη επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Espresso» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Το θέμα της ασφάλειας της πόλης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Μας απασχολεί τουλάχιστον πέντε χρόνια ως περιφερειακή ένωση των δήμων. Είναι μια μόνιμη αγωνία μας και φόβος των πολιτών. Οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε μια κοινωνία που θέλει να λέει ότι υπάρχει ποιότητα ζωής στην πόλη» τονίζει ο κ. Καϊτεζίδης. «Επειδή τα φαινόμενα κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών είναι σχεδόν καθημερινά σε πολλούς δήμους, ιδιαίτερα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχουμε κάνει επανειλημμένες παραστάσεις και ζητάμε την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Πρέπει να γίνει άμεσα στελέχωση των Α.Τ. και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. Τα Α.Τ. δεν έχουν περιπολικά. Επίσης, πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι εποχούμενες περιπολίες, με δίκυκλα της ομάδας ΔΙΑΣ ή τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ)» προσθέτει.
Ο δήμαρχος θεωρεί πως είναι θετική η πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ενισχύσει με 400 νέους αστυνομικούς τη Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα την ΟΠΚΕ, με βαρύ οπλισμό αλλά και με τη σύσταση ομάδας στην ανατολική πλευρά της πόλης, που αφορά τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Πρώτη φορά ομάδα ΟΠΚΕ με 120 αστυνομικούς θα εποπτεύει τους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ομως, αυτό δεν αρκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος ζήτησε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθούν κάμερες στους δημόσιους χώρους.
«Η χώρα μας έχει μείνει τελευταία σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχουν κάμερες στους δημόσιους χώρους για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, με κάθε προστασία για τα προσωπικά δεδομένα, όπως ακριβώς σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες της Ευρώπης» επισημαίνει στην «Espresso» ο κ. Καϊτεζίδης, καλώντας την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην αξιοποίηση από την Αστυνομία της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως είναι τα drones, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιούν υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών φύλαξης για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών.