Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη και αν δεν την κοιτάξουμε στα μάτια, σε λίγα χρόνια ο μισός πλανήτης δεν θα βλέπει την «τύφλα του», σύμφωνα με όσα είπε για τη μυωπία καθηγητής αμερικανικού πανεπιστημίου.
Σε άρθρο που δημοσίευσε στο «The Conversation», ο Andrew Herbert του Rochester Institute of Technology επισήμανε ότι τα περιστατικά της μυωπίας έχουν αυξηθεί σε ολόκληρο των κόσμο. Στις περισσότερες χώρες αυξήθηκαν έως 23% σε σχέση με το 2000, ενώ σε πολύ λίγες κατά 10%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μυωπία έχει ήδη λάβει διαστάσεις πανδημίας και ο καθηγητής υπολόγισε ότι έως το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα φοράει γυαλιά μυωπίας ή φακούς επαφής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χώρες της ανατολικής Ασίας, κυρίως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη. Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία επίσης παρατηρείται σημαντική, αλλά μικρότερη αύξηση των περιστατικών μυωπίας. Ο Herbert εξήγησε πως η πιο πιθανή αιτία είναι ότι τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε ένα βιβλίο ή σε μια οθόνη smartphone, τάμπλετ ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο σπίτι ή στο σχολείο. Υπέδειξε δε τη λύση αναφέροντας ότι όταν τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.