Σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικού δέους συρρέουν από το Σάββατο οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας της Νέας Ερυθραίας, για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Ορους. Τη θαυματουργή εικόνα υποδέχτηκε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, συνοδεία πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και Αμαρουσίου, υπό την εποπτεία και μέριμνα του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Κωστή. Μάλιστα, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν μέχρι και την Τρίτη 21 Μαΐου.
Τις τελευταίες ώρες, πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα συρρέει στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας, με σκοπό να προσευχηθεί και να βιώσει από κοντά το μυστήριο της βαθιάς πίστης. Μέσα σε κλίμα ευλάβειας, ηλικιωμένοι, γονείς και μικρά παιδιά περιμένουν καρτερικά στην ουρά, προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας, σε μια βαθύτερη ανάγκη να στραφούν στην πίστη, ώστε να αντλήσουν δύναμη και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της θαυματουργής εικόνας στον ιερό ναό θα τελείται καθημερινά το πρωί θεία λειτουργία, στις 12 το μεσημέρι παράκληση προς την Παναγία τη Γερόντισσα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα τελούνται το απόδειπνο και οι χαιρετισμοί προς την Παναγία. Παράλληλα, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από εκλεκτούς ομιλητές. Την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί ο εσπερινός, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία υπό του πρωτοπρ. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών, με θέμα «Η Παναγία εις την λατρευτικήν παράδοσιν της Εκκλησίας μας». Στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει ιερή αγρυπνία υπό τον αρχιμανδρίτη Βασίλειο Κολοκυθά, προϊστάμενο Αγ. Αποστόλων Αμαρουσίου, ενώ θα ψάλει γυναικεία χορωδία.
Η αναχώρηση της ιερής εικόνας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαΐου, μετά τον εσπερινό και την παράκληση, που θα τελεστούν στις 6 η ώρα, ενώ ο ιερός ναός θα παραμένει ανοιχτός από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ προς διευκόλυνση των πιστών. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο θαύμα που αποδίδεται στην εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας του Aλεξίου A’ του Kομνηνού. Οταν χτιζόταν το αρχικό μονύδριο, 500 περίπου μέτρα μακριά από τα σημερινά κτίρια της μονής, και ενώ οι εργάτες έχτιζαν, η εικόνα μαζί με τα εργαλεία των οικοδόμων εξαφανίζονταν μυστηριωδώς και, όταν τα αναζητούσαν το πρωί, τα ανακάλυπταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η μονή. Ετσι κατάλαβαν ότι θέλημα της Παναγίας ήταν να χτιστεί το μοναστήρι σε αυτό το σημείο που η ίδια είχε επιλέξει και όπου τελικά οικοδομήθηκε ο αρχικός πυρήνας της μονής.
Tην εποχή που έγινε το θαύμα, ένας πολύ ενάρετος και μεγάλος σε ηλικία ηγούμενος μετρούσε τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του. Kατά θεία αποκάλυψη γνώρισε το τέλος του και θέλησε να κοινωνήσει των Aχράντων Mυστηρίων. Γι’ αυτόν τον λόγο παρακάλεσε τον ιερομόναχο εφημέριο που ιερουργούσε τη συγκεκριμένη ημέρα να συντομεύσει τη θεία λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει. O ιερομόναχος όμως δεν υπάκουσε και συνέχισε να λειτουργεί με αργό ρυθμό. Ξαφνικά, ακούστηκε από την εικόνα η φωνή της Παναγίας, η οποία πρόσταζε τον ιερομόναχο να τελειώσει γρήγορα τη θεία λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει ο ηγούμενος. Ετσι και έγινε. Mόλις ο γέροντας κοινώνησε εκοιμήθη και, εξαιτίας αυτού του περιστατικού, η εικόνα απέκτησε την προσωνυμία «Γερόντισσα». Στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από το ιερό βήμα και τοποθετήθηκε στην αριστερή κολόνα του κυρίως ναού, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, ώστε να προσκυνούν οι επισκέπτες της μονής.