Σε μια πρωτότυπη επίδειξη μόδας με θέμα τα μνημεία της περιοχής έλαβαν μέρος μαθητές από τον νομό Καβάλας, οι οποίοι, αφού σχεδίασαν και έφτιαξαν τα δικά τους ρούχα, τα φόρεσαν και τα παρουσίασαν ενώπιον κοινού στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, κερδίζοντας τις εντυπώσεις!
Η ενδιαφέρουσα αυτή προσπάθεια για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων και στο πλαίσιο της καινοτόμου πολιτισμικής δράσης που υλοποίησε, με τίτλο «Τα Μνημεία μου… σε ένα αυτοσχέδιο Ενδυμα».
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται από τα Χριστούγεννα, συμμετείχαν 50 μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο, το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (ΕΕΕΕΚ), το Γυμνάσιο Κεραμωτής και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας (τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων, Μηχανολογίας, Υγείας – Τμήματα Αισθητικής και Κομμωτικής), οι οποίοι δούλεψαν στα σχολικά εργαστήρια, μαζί με τους συντονιστές καθηγητές τους.
Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν μόνο οι παραπάνω σχολικές μονάδες στο κάλεσμα δημιουργικότητας του ΚΕΠΕΑ, καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα σχολεία του νομού, που ανάγκασε τους συντελεστές να κάνουν κλήρωση προκειμένου να αναδειχθούν αυτά που τελικά θα συμμετείχαν!
Αναφορικά δε με τη δημιουργία των ενδυμάτων, κάθε ομάδα μαθητών, αφού επέλεξε το δικό της μνημείο που την ενέπνευσε, δημιούργησε το δικό της ρούχο, με υφάσματα σε περίσσευμα και άλλα ευτελή υλικά, μεταμορφώνοντας έτσι και δίνοντας μια διαφορετική υπόσταση στην υλική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, δρ Ελένη Αντωναρά, «πρόκειται για ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου οι μαθητές πειραματίστηκαν, σχεδίασαν, τόλμησαν και μετουσίωσαν υλικά και ιδέες σε τέχνη, έργο και τρόπο ζωής. Εγιναν εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι και σκηνογράφοι και εργάστηκαν με υφάσματα σε περίσσευμα (εναλλακτική διαχείριση υφασμάτων σε απόθεμα για νέα χρήση). Εστησαν μία επίδειξη ραπτικής με αυτοσχέδια ενδύματα και άλλα αξεσουάρ μόδας που φορούν και παρουσιάζουν».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και τον συντονισμό της δράσης, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπεύθυνοι ήταν η ομάδα του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, αποτελούμενη από την Ελένη Αντωνάρα, τον Κυριάκο Κελίδη και τη Ζωή Θεοδοσάκη, ενώ διοργανωτές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων ήταν ο Δήμος Καβάλας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, το Τμήμα Γραφιστικής του 4ου ΕΠΑ.Λ. Καβάλας, η υπεύθυνη της ΑΜΚΕ Kids Fair Collection Σίσσυ Κλητοράκη, καθώς και η Καβαλιώτισσα ηθοποιός – θεατρολόγος Ναταλία Αννα Βασιλέκα.