Συναγερμός επικράτησε σε παραλία του Ναυπλίου, μετά την επίθεση θαλάσσιας ανεμώνας σε δύο μικρά παιδιά, την ώρα που κολυμπούσαν, με αποτέλεσμα το ένα να εμφανίσει έκζεμα και να χρειαστεί νοσηλεία.
Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι επικίνδυνες, καθώς τα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά και τα παράξενα χρώματά τους ξεγελούν μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν την τάση να τις πλησιάζουν όταν τις πετυχαίνουν στα ρηχά. Μάλιστα, ως συγγενείς της μέδουσας μοιάζουν αρκετά με αυτές, ωστόσο διαθέτουν κολλώδη και δηλητηριώδη πλοκάμια που μπορούν να τσιμπήσουν τους λουομένους, προκαλώντας πόνο. Τελευταία, «επίπονη» εμφάνισή τους ήταν στην παραλία Καραθώνα του Ναυπλίου, όπου δύο οικογένειες είχαν πάει με τα παιδιά τους για μπάνιο. Συγκεκριμένα, το ένα από τα παιδιά, καθώς έπαιζε με το νερό στα ρηχά, το τσίμπησε μια θαλάσσια ανεμώνα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες, ώσπου να γίνει καλά.
Alert από θαλάσσιους βιολόγους
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό μίλησαν σε τηλεοπτική εκπομπή η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ Εμμανουέλα Βουτσινά και η ειδική δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα. Σύμφωνα με την κυρία Βουτσινά, «οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες, αν είναι αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς. Οταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά».
Για το επώδυνο τσίμπημα που μπορούν να προκαλέσουν μίλησε και η κυρία Δαλαμπούρα: «Aν κάποιος ακουμπήσει μια θαλάσσια ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντιισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».