Πολλοί ποταμοί στην Αλάσκα, που ήταν γνωστοί για τα κρυστάλλινα νερά τους, πλέον έχουν γίνει πορτοκαλί από το λιώσιμο των πάγων, το οποίο προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και το τοξικό νερό τους σκοτώνει οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά του.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Communications Earth & Environment» από ερευνητές του αμερικανικού University of California, Riverside, σύμφωνα με την «Daily Mail», αναφέρει ότι πορτοκαλί χρώμα έχουν αποκτήσει 41 ποτάμια και 75 παραπόταμοι. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες στην Αλάσκα. Το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνει οξείδια σιδήρου και θειικό οξύ από τα πετρώματα που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Τα οξείδια σιδήρου, από τα οποία αποτελείται η κοινή σκουριά, αλλά και το θειικό οξύ καταλήγουν στους χειμάρρους και τους ποταμούς, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Είναι τόσο τοξικά που οι ερευνητές γράφουν χαρακτηριστικά ότι δημιουργούν «νεκρές ζώνες» στους ποταμούς, σκοτώνοντας πρώτα από όλα τα ψάρια. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι άνθρωποι που κατοικούν στην Αλάσκα, καθώς βασίζονται στο νερό των ποταμών για να πιουν. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το ίδιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στον πλανήτη υπάρχουν μόνιμοι παγετώνες, όπως η βόρεια Ευρώπη.