Στα «δίχτυα» της Oικονομικής Αστυνομίας έπεσε τεράστιο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, με αρχηγό γνωστό ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Γλυφάδα, ο οποίος είναι και χημικός και είχε γνώσεις για την παρασκευή σκευασμάτων αναβολικών. Παλαιότερα φέρεται ότι διατηρούσε στριπτιτζάδικα στη Ρόδο.
Τα «λαγωνικά» των Αρχών κατάφεραν να εντοπίσουν το παράνομο εργαστήριο της σπείρας και κατέσχεσαν περισσότερα από 380.000 παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και αναβολικά, αξίας άνω των 2.500.000 ευρώ! Η δράση του κυκλώματος, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποκαλύφθηκε το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Ως εκ τούτου, συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία φαίνεται πως κινούσαν τα νήματα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και δύο συνεργοί τους.
Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, από την οποία προέκυψε πως τουλάχιστον από το 2019 τα μέλη της σπείρας δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και διακίνηση απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής τους σε αυτούς, όσο και σε άλλους αθλουμένους. Ακόμη, παρασκεύαζαν και πωλούσαν κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα επώνυμων εταιριών, πλαστογραφώντας το σήμα αλλά και τις συσκευασίες τους.
Σε ό,τι αφορά το modus operandi τους, διαπιστώθηκε πως τα μέλη του κυκλώματος διατηρούσαν ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στο σπίτι του αρχηγικού μέλους. Δισκοποιητική μηχανή, αναμεικτήρας σκόνης, ομογενοποιητής, ζυγαριά ακριβείας και περιέκτες ήταν μερικά μόλις από τα «εργαλεία» που συνέθεταν το σκηνικό της παρανομίας στον χώρο που εντοπίστηκε, στον οποίο σαφώς δεν τηρούνταν καμία από τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.
Οπως αποδείχθηκε κατά την επιχείρηση των Αρχών, μεταξύ των φαρμακευτικών σκευασμάτων περιλαμβάνονταν και πλαστογραφημένα προϊόντα επώνυμων φαρμακευτικών εταιριών, για την παραγωγή και συσκευασία των οποίων είχαν στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να τα παρουσιάζουν ως γνήσια, εξαπατώντας τους πελάτες τους. Ολογράμματα, φύλλα οδηγιών, καθώς και ταινίες γνησιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν μερικά από τα μέσα που «επιστράτευαν» για τις δουλειές αυτές.
Παράλληλα, διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (όπως η στυτική δυσλειτουργία κ.λπ.), ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Τσεχία) αλλά και της Ασίας (Κίνα). Το σύνολο των σκευασμάτων που παρήγαν ήταν διαθέσιμο μέσα από δύο ιστοσελίδες που είχαν φτιάξει. Με τον τρόπο αυτόν, τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα προς πώληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Εξοπλισμός παραγωγής
Στο πλαίσιο της έρευνας που ακολούθησε, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 380.000 δισκία-αμπούλες, που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούσαν προϊόντα πλαστογραφίας. Ακόμη, βρέθηκαν πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων, περισσότερα από 104 κιλά πρώτης ύλης σε μορφή σκόνης και πλήθος υλικών συσκευασίας (χάρτινα κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες, κ.ά.).
Τέλος, κατασχέθηκε και το χρηματικό ποσό των 2.630 ευρώ, ενώ από τις έρευνες στο σπίτι του αρχηγικού μέλους εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, που τροφοδοτούνταν μέσω ρευματοκλοπής. Εκτιμάται πως το παράνομο όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της σπείρας από την πώληση των κατασχεθέντων υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με σκοπό να πέσει άπλετο φως στις παράνομες δραστηριότητες. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε πολυσέλιδη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα καθώς και κλοπή, με την οποία οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή. Παράλληλα, αναζητούνται οι δύο συνεργοί τους, που βαρύνονται με τις ίδιες κατηγορίες.
«Θέλει ΑΝΑΒΑΡ ο φίλος μας»
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα διακίνησης αναβολικών, με τις συνομιλίες που έρχονται στο φως να καίνε τους εμπλεκομένους! Στις επικοινωνίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες. Συγκεκριμένα, με τη λέξη «dinner» εννοούσαν ραντεβού, με τη λέξη «άσπρα» εννοούσαν την αυξητική ορμόνη και με τη λέξη «μπλε» αναφέρονταν στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία.
Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω συνομιλίες:
Αρχηγός: Λοιπόν, θυμάσαι εκείνο που ήθελα να κάνω, να φτιάξω;
Φιλικό πρόσωπο: Ποιο, ρε; το χάπι;
Αρχηγός: Ναι. Είναι ακριβώς, δεν μπορείς να το καταλάβεις.
Φιλικό πρόσωπο: Το έκανες κόπια;
Αρχηγός: Ναι.
Σε άλλη συνομιλία ο αρχηγός συζητά για ένα δείγμα που θέλει να στείλει ο φίλος του σε έναν άνδρα στη Μύκονο.
Αρχηγός: Δεν μου λες, εκείνο που μου είπες για Μύκονο, θες δείγμα;
Φιλικό πρόσωπο: Ε, αυτό δεν είναι για Μύκονο, αλλά θέλω δείγμα.
Αρχηγός: Αφού είπες για Μύκονο! Τέλος πάντων, ντάξει.
Φιλικό πρόσωπο: Είναι για έναν τύπο στη Μύκονο, αλλά εδώ θα του το δώσω.
Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η συνομιλία στην οποία πάλι ο αρχηγός συζητά με έναν φίλο του για το αναβολικό ΑΝΑΒΑΡ.
Φίλος: Θέλει ΑΝΑΒΑΡ ο φίλος μας. Εε, πώς το λένε, ντάξει αυτό, τίποτα. Αυτό, πήρα να δω άμα.
Αρχηγός: Ωραία. Τι ώρα θες να συναντηθούμε;
Φίλος: Λογικά ξέρω γω, κατά τις εννιάμισι, δέκα, κάπου εκεί θα πάω.