Ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη πως 15 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών βρέθηκε ανθρώπινο οστό ηλικιωμένου επιβάτη στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχαν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με τις ευλογίες στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι οικογένειες των 57 θυμάτων δεν μπορούν ακόμα και σήμερα να πενθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς δεν γνωρίζουν αν κάποια τμήματά τους είναι ανάμεσα στους τόνους χωμάτων που είχαν μεταφερθεί για να μπει τσιμέντο και να αλλοιωθεί ο τόπος της τραγωδίας.
Το βιολογικό υλικό ταυτοποιήθηκε σε θραύσμα-τμήμα οστού ανθρώπου που περισυνελέγη κατά την έρευνα στο ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» του Δήμου Τεμπών, ωστόσο οι επίσημες Αρχές για την ώρα τηρούν σιγή ιχθύος και δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σοκαριστική είδηση. Από την ανάλυση DNA των δειγμάτων οστού προσδιορίστηκε γενετικός τύπος, που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Επίσης, ακόμα τρία οστά που εντοπίστηκαν κατά τη διαλογή των χωμάτων θα εξεταστούν από ειδικό ανθρωπολόγο.
Δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς
Με τον εντοπισμό του τμήματος οστού από επιβάτη δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς αποδεικνύεται πως οι υπεύθυνοι του μπαζώματος δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς και τις οικογένειές τους που ήθελαν να τους θάψουν. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ίχνος από τη σορό της 23χρονης φοιτήτριας της Αρχιτεκτονικής, Εριέττας. Υπενθυμίζεται πως τα χώματα μεταφέρθηκαν από το μεσημέρι της επόμενης ημέρας του δυστυχήματος, χωρίς να έχει δοθεί καμία άδεια από την Εισαγγελική Αρχή Λάρισας που διενεργεί τις έρευνες και τις συνθήκες της τραγωδίας.
Για τον λόγο αυτό διενεργείται κατεπείγουσα έρευνα έπειτα από παραγγελία της αντιεισαγγελέως Εφετών Λάρισας, με σκοπό να διαπιστωθεί ποιος υπηρεσιακός παράγοντας έδωσε εντολή για να μεταφερθούν οι ποσότητες χωμάτων, αλλοιώνοντας τον τόπο του δυστυχήματος. Ηδη έχουν καταθέσει ως μάρτυρες οι υπεύθυνοι διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, καθώς και στελέχη της εταιρίας με τα μηχανήματα που μετέφερε τα χώματα. Από την αντιεισαγγελέα ζητήθηκαν ονομαστικοί κατάλογοι των υπευθύνων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που χειρίστηκαν την υπόθεση. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα για το μπάζωμα είχε αποτελέσει προσφυγή στον Αρειο Πάγο του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα 26χρονου θύματος της τραγωδίας, καθώς αρχικά η εισαγγελική Αρχή Λάρισας είχε απορρίψει τη διενέργεια έρευνας για το μπάζωμα.
«Εκανα προσφυγή και παρενέβη ο Αρειος Πάγος. Η μήνυση είχε απορριφθεί από την εισαγγελέα. Η διάταξη περιγράφει πως οι παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο είναι πάνω από τις αρμοδιότητες των υπουργών. Αρα δεν καλύπτονται από τον νόμο. Βρέθηκε και στο δεύτερο οικόπεδο οστό από έναν επιβάτη και σήμερα ταυτοποιήθηκε. Βλέπουμε σκοπιμότητα στο ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία μία ημέρα πριν κλείσει. Μιλάμε για ιεροσυλία και προσβολή νεκρών» δήλωσε ο κ. Ασλανίδης ο οποίος ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλου, που ήταν επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της τραγωδίας.
«Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν παρά τω πρωθυπουργώ, άρα οι εντολές ήταν από τον πρωθυπουργό. Ελάτε στη θέση των γονιών που τόσο καιρό μετά ψάχνουμε οστά των παιδιών μας. Θα τους άρεσε να δολοφονήσουν τα παιδιά τους και να τα πετάξουν έτσι; Εγώ δεν θέλω προανακριτικές, αλλά να πάνε όλοι στον ανακριτή. Μιλάμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τονίζει ο τραγικός πατέρας.