Οσα είδε και βίωσε η ίδια ως εργαζόμενη στην «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και όσα της μετέφερε ο γιος της, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν φιλοξενούμενος σε δομές της ΜΚΟ σε Αθήνα και Καλαμάτα, μετέφερε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας μητέρα νεαρού αγοριού, το οποίο είχε καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο και πρώην συνεργάτες του για άγρια σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.
Με την κατάθεσή της η μάρτυρας έβαλε στο «κάδρο» τον κατηγορούμενο ιερέα ως γνώστη των σκληρών συμπεριφορών που βίωναν τα παιδιά, αλλά και τουλάχιστον δύο από τους επτά άλλους κατηγορουμένους της υπόθεσης, πρώην εργαζομένους στη ΜΚΟ.
«Ο πατέρας ήξερε τι συνέβη με τον γιο μου, τον είχα ενημερώσει, αλλά μου απάντησε κάπως αόριστα, είπε κάτι σαν ειρωνεία» είπε η γυναίκα και σε άλλο σημείο της κατάθεσής της υποστήριξε ότι ενήμερη ήταν και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, την οποία, όπως ανέφερε, όταν διαπληκτίστηκε με εργαζόμενο στη δομή με αφορμή τη συμπεριφορά που έδειχναν απέναντι στον γιο της, «την ενημέρωσαν επειδή είπα ότι θα τους καταγγείλω. Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και εγώ περίμενα να ακούσω καλά λόγια, τα οποία όμως δεν άκουσα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν κάνει κάτι και πως θα τα στείλει φυλακή ανηλίκων». Η μάρτυρας ανέφερε μάλιστα πως ακόμη και σήμερα δέχεται απειλές από κατηγορούμενο της υπόθεσης, ο οποίος την αναμένει έξω από τη δομή της ΜΚΟ στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται να εργάζεται, αλλά ως «κανονική εργαζόμενη, με ασφάλεια και μισθό».
Σύμφωνα με την κατάθεση της γυναίκας, η περιπέτεια του γιου της, ο οποίος «ακόμη και σήμερα φοβάται και δεν θέλει να περνάει ούτε έξω από την “Κιβωτό”», ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών, όταν δέχθηκε πρόταση που του έκανε ο πατέρας Αντώνιος να μεταφερθεί από τη δομή της Αθήνας σε δομή της Καλαμάτας. «Στα 15 του ο πατέρας τού είπε: “Αν πας στην Καλαμάτα, θα σε σπουδάσω και θα ασφαλίσω τη μάνα σου”. Τον ρώτησα αν θέλει να πάει και μου απάντησε καταφατικά. Πήγε, και εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Αρχισαν να έρχονται στο κινητό μου ειδοποιήσεις για απουσίες που έκανε συνεχώς. Τους ρώταγα στη δομή, αλλά απάντηση δεν έπαιρνα» ανέφερε η μάρτυρας, τονίζοντας πως η ίδια εργαζόταν στην «Κιβωτό του Κόσμου» ως καθαρίστρια για 150 ευρώ και χωρίς ασφάλιση.
Οπως κατέθεσε η γυναίκα, ρώτησε τον γιο της για τις απουσίες στο σχολείο του και εκείνος της απάντησε πως εργαζόταν στα χωράφια. «Ξαφνικά, ο γιος μου μαζί με άλλα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας επέστρεψαν στην Αθήνα. Τα φέρανε σαν τιμωρία, διέκοψαν το σχολείο» είπε η μητέρα του νεαρού αγοριού για να προσθέσει: «Τα βάλανε σε ξεχωριστά δωμάτια και τα κλείδωναν, δεν μιλούσαν μεταξύ τους για μήνες. Το πρωί το βγάζανε για δουλειά και μετά στο δωμάτιο και κλείδωμα». Πάντως, η υπεράσπιση αμφισβήτησε έντονα την κατάθεσή της και τη ρώτησε αν γνωρίζει πως ο γιος της «πουλούσε ναρκωτικά στην Καλαμάτα και έκλεβε μαζί με έναν ακόμη τρόφιμο». Ωστόσο, η μάρτυρας επέμενε σε όσα κατέθεσε, αναφέροντας μάλιστα πως, εκτός από τον γιο της, είχε δει και δύο ακόμη παιδιά που φιλοξενούνταν στην Αθήνα να έχουν σημάδια από χτυπήματα.
Υπεράσπιση: «Εχουν περάσει 11.500 παιδιά από την “Κιβωτό”. Γιατί να χτυπήσουν αυτά τα παιδιά και τον γιο σας; Γιατί τους σταμάτησαν από το σχολείο; Τι κέρδισαν;»
Μάρτυρας: «Δούλευαν τσάμπα, δεν ήθελαν να φέρουν κανονικούς εργαζομένους και να πληρώσουν».
Υπεράσπιση: «Τρία παιδιά έχουν καταθέσει ότι ο γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκανε κλοπές στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;»
Μάρτυρας: « Μάλλον τους απείλησαν, όπως απείλησαν και εμένα και τον γιο μου».
Τέλος, η μάρτυρας ανέφερε πως ο λόγος που ο γιος της δεν είναι σε θέση να καταθέσει εκείνος όσα βίωσε στο ακροατήριο είναι ο φόβος ακόμη και σήμερα. «Χτυπούσαν τα παιδιά μέχρι να παραδεχτούν κάτι που δεν έκαναν. Ο γιος μου είπε κάποια στιγμή ότι τον χτύπησαν με ένα σίδερο. Πολλές φορές σκέφτηκα να κάνω καταγγελία, αλλά για τόσο διάσημο ίδρυμα ποιος θα με άκουγε; Εκανα την προσευχή μου να βγει από κάπου αλλού αυτή η καταγγελία» σημείωσε η γυναίκα.