Απόδειξη ότι πριν από 4.500 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο για την αφαίρεση καρκίνου προσφέρει ανακάλυψη ερευνητών από την Ισπανία.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Εντγκαρντ Καμαρός του ισπανικού πανεπιστημίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα μελέτησαν κρανίο 30χρονου άνδρα που έζησε στην Αίγυπτο το 2.500 προ Χριστού, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Sun». Στο εσωτερικό του κρανίου εντόπισαν τομές που είχαν γίνει από μεταλλικό χειρουργικό εργαλείο. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός της αρχαίας Αιγύπτου είχε τοποθετήσει το εργαλείο στο εσωτερικό του κρανίου και «έξυνε» την επιφάνειά του αφήνοντας σημάδια από κοψίματα στο κόκαλο, στην προσπάθεια να αφαιρέσει κάτι επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Οσο για το τι προσπαθούσε να αφαιρέσει ο αρχαίος χειρουργός, η απάντηση βρέθηκε δίπλα από τις τομές στο κρανίο, όπου ανακαλύφθηκαν σημάδια από την ύπαρξη καρκίνου.
Φαίνεται δε ότι οι γνώσεις των Αιγυπτίων όσον αφορά χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο για την αφαίρεση καρκίνου δεν χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Πέρασαν από γενιά σε γενιά και 2.000 χρόνια αργότερα τις εφάρμοσαν σε γυναίκα. Η 50χρονη που έζησε το 500 π.Χ. εμφάνιζε επίσης στο εσωτερικό του κρανίου της κοψίματα που είχαν γίνει από μεταλλικό αντικείμενο, καθώς και σημάδια από καρκίνο.
«Αυτή είναι μια μοναδική απόδειξη για το πώς η αρχαία αιγυπτιακή Ιατρική προσπάθησε να αντιμετωπίσει ή να εξερευνήσει τον καρκίνο» δήλωσε ο Καμαρός, προσθέτοντας ότι «είναι μια εξαιρετική νέα προοπτική για την κατανόηση της ιστορίας της Ιατρικής». Ο καρκίνος ήταν σπάνιος στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να τον θεραπεύσουν με φάρμακα.