Αναστατωμένοι παραμένουν οι κάτοικοι σε δύο χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία από το νερό-δηλητήριο με σαλμονέλα στην περιοχή τους, μετά τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν στείλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους στο Νοσοκομείο Βόλου, μεταξύ των οποίων ένας υπερήλικας που δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ.
Το δίκτυο υδροδότησης στον Ριζόμυλο και στο Στεφανοβίκειο έχει προσβληθεί από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, ενώ βρέθηκε Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας, προέκυψε ότι είχαν προσέλθει μέχρι χθες συνολικά 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων από 24 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου, όταν τα κρούσματα έγιναν δεκάδες μέσα σε λίγες ώρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στην παιδιατρική κλινική και πέντε ενήλικες, εκ των οποίων οι τέσσερις στη Β΄ Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ, καθώς εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας αισθάνθηκε αδυναμία, λιποθύμησε και χτύπησε στο κεφάλι.
Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες, οι δύο στη Β΄ Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ. Η 91χρονη από τον Αλμυρό, που πέθανε στο Νοσοκομείο Βόλου, είχε εισαχθεί με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής, και απεβίωσε στις 4.20 χθες τα ξημερώματα. Πάντως, διευκρινίστηκε από τον ΕΟΔΥ ότι ο θάνατός της δεν οφείλεται στη γαστρεντερίτιδα. «Το δυσάρεστο περιστατικό, κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ας σημειωθεί πως ο Αλμυρός, όπου έμενε η άτυχη ηλικιωμένη, δεν υδροδοτείται από το δίκτυο που προκάλεσε τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα δύο χωριά στη Μαγνησία.
Δειγματοληψίες
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που έκανε δειγματοληψίες στο νερό της βρύσης των δύο χωριών, κατέγραψε σαλμονέλα σε ένα δείγμα κοπράνων που ελήφθη από ασθενή στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο πρόεδρος του οργανισμού συστήνει στους κατοίκους των δύο χωριών να μην πίνουν νερό από τη βρύση.
«Ηδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό, γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε αποτελέσματα, και όντως είναι υδατογενής (σ.σ.: η γαστρεντερίτιδα). Εχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Οι κάτοικοι σταμάτησαν να πίνουν νερό της βρύσης, με αποτέλεσμα να μη σημειωθεί χθες κανένα νέο κρούσμα γαστρεντερίτιδας. Ο δήμος έχει μοιράσει εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους. Με απόφαση του δημάρχου Ρήγα Φεραίου και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρέμειναν χθες κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους. Λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων, το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λειτούργησε κανονικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ερευνα του εισαγγελέα για τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Βόλου προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα γαστρεντερίτιδας λόγω της σαλμονέλας στο δίκτυο υδροδότησης στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβικείο. Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων για την υδροδότηση των δύο χωριών, αλλά και το ενδεχόμενο κάποιος να έριξε απόβλητα στο δίκτυο ύδρευσης.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόρισμα του ΕΟΔΥ με βάση τις δειγματοληψίες σε βρύσες νερού, στο δίκτυο υδροδότησης και στην υδατοδεξαμενή. Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που ελήφθησαν από ασθενή στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και έξι παιδιών στο Νοσοκομείο Βόλου έδειξαν θετικά στο μικρόβιο της σαλμονέλας. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίοι φέρεται ότι επιρρίπτουν ευθύνες σε υπαλλήλους ή σε άγνωστα πρόσωπα που προκάλεσαν τη μόλυνση του νερού.
Χθες μετέβησαν στα δύο χωριά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ένα από τη Λάρισα και ένα από την Αθήνα, τα οποία θα λάβουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών. Παράλληλα, ενημέρωσαν τους πολίτες για την απαγόρευση πόσης νερού, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 ημέρες, μέχρι ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει στην αποκατάσταση του δικτύου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Ως προς τα αίτια της γαστρεντερίτιδας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε: «Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Εχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις – θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν από μία εβδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης, αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη, για να μην ξανασυμβεί».