Την αρχαιότερη αναφορά σε θαύμα του Χριστού στην παιδική ηλικία Του, γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, ανακάλυψαν ερευνητές σε πάπυρο της Αιγύπτου, που περιγράφει πώς ο Ιησούς έφτιαξε σπουργίτια από πηλό και στη συνέχεια τούς έδωσε ζωή.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Το απόσπασμα παπύρου που φτιάχτηκε τον 4ο ή τον 5ο αιώνα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη MailOnline παρέμενε καταχωνιασμένο για δεκαετίες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Την πρώτη φορά που τον είχαν εξετάσει οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι κατέγραφε δουλειές της καθημερινότητας, καθώς τα γράμματά του στα αρχαία ελληνικά ήταν κακογραμμένα.
Πρόσφατα ειδικοί, με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λάχος Μπέρκες του γερμανικού πανεπιστήμιο Χούμπολτ Βερολίνου, παρατήρησαν ότι κάποια από τα γράμματα παρέπεμπαν στη λέξη «Ιησούς». Ψηφιοποίησαν το κομμάτι του παπύρου και το διάβασαν ξανά με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, χάρη στον οποίο σύγκριναν το περιεχόμενο του παπύρου με το περιεχόμενο γνωστών αρχαίων κειμένων. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κείμενο γράφτηκε πιθανώς από μαθητή σχολείου, μοναστηριού ή θρησκευτικής οργάνωσης στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο άσκησης για τα θαύματα του Ιησού. Το κείμενο αναφέρει ότι ο μικρός Ιησούς έφτιαξε 12 σπουργίτια από πηλό στην όχθη ποταμού.
Οταν ο Ιωσήφ Του έκανε παρατήρηση διότι εργάστηκε στην αργία του Σαββάτου ρωτώντας Τον γιατί τα έφτιαξε, σύμφωνα με τον πάπυρο, ο Ιησούς έδωσε εντολή στα πήλινα σπουργίτια να πετάξουν και εκείνα ζωντάνεψαν από θαύμα. Ο μαθητής έγραψε στον πάπυρο μια από τις ιστορίες για την παιδική ηλικία του Χριστού οι οποίες ήταν διαδεδομένες εκείνη την εποχή στη χριστιανική Αίγυπτο. Η ιστορία περιέχεται στο Ευαγγέλιο του Θωμά, το οποίο περιγράφει την παιδική ηλικία του Ιησού, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην Καινή Διαθήκη επειδή γράφτηκε περίπου 200 χρόνια μετά τη Σταύρωση. Εως τώρα η παλαιότερη αναφορά στο Ευαγγέλιο του Θωμά ήταν σε έγγραφο του 11ου αιώνα, αλλά ο πάπυρος της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Αμβούργου γράφτηκε έξι με επτά αιώνες νωρίτερα.