Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Λευτέρης Πανταζής: Όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί στο βιντεοκλίπ για το νέο...

Ο Λευτέρης Πανταζής παρουσιάζει το πιο ανεβαστικό «Block» του...

Η Στικούδη μετά τη Βιέννη, έκανε χαμό και στο EuroPride της Θεσσαλονίκης

«Καυτό» ήταν το... mermaid look το οποίο επέλεξε η...

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Μετά από αυτό που έπαθα, το καινούργιο ξεκίνημα για εμένα...

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» ξεκίνησε την...

Η υπόσχεση της Μαγγίρα: «Ι’ll be back»

Την πρώτη της ανάρτηση μετά την αποχώρησή της από...

ΕuroPride με δόσεις κιτς και άρωμα Μαξίμου

Χρώματα, μουσική και μηνύματα για τη διαφορετικότητα στη μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Γεμάτη με μπόλικη δόση κιτς και τρας χρώματα, χαμόγελα, κέφι, τραγούδια και μηνύματα για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ήταν η ημέρα κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2024. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας στο κέντρο της πόλης, σε κλίμα χαράς, με συνθήματα για την ορατότητα και τη συμπερίληψη, αλλά και την πολύχρωμη σημαία να πρωτοστατεί παντού. Πρόκειται για το πρώτο EuroPride που διεξάγεται στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο που φιλοξενείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

euro pride0174

Η παρέλαση με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης ξεκίνησε περίπου στις 17.30 του Σαββάτου, με αφετηρία το πάρκο της ΧΑΝΘ. Οι συμμετέχοντες, όπως και τα δύο άρματα, κινήθηκαν κατά μήκος της οδού Τσιμισκή και, μέσω της οδού Βενιζέλου, κατεληξαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου έγινε και η συναυλία. Νωρίτερα πέρασαν από το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και από τον Λευκό Πύργο, ο οποίος φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν η σημαία του Pride, με χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν με κεντρικό σύνθημα «Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία» και να χορεύουν στον ρυθμό της μουσικής που αντηχούσε. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν, γεμάτοι χαμόγελα και αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης.

euro pride01741

«Η αγάπη είναι φρικτό πράγμα να μισείς» και «Η μονοχρωμία βλάπτει σοβαρά την παιδεία» ήταν μερικά μόνο από τα μηνύματα που επικρατούσαν στα πλακάτ που έφεραν οι συμμετέχοντες. Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν πολλά, όμως μια αξέχαστη φιγούρα είναι εκείνη μιας ηλικιωμένης γυναίκας που χόρευε υπό τους ήχους του Pride. Η παρέλαση πέρασε κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού της και στο άκουσμα της μουσικής βρήκε την ευκαιρία, βγήκε στο μπαλκόνι και άρχισε να χορεύει, και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία, την ώρα που πλήθος κόσμου την αποθέωνε από κάτω.

euro pride01743

Παρουσιαστές της παρέλασης ήταν ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ενώ συμμετείχαν εντυπωσιακά άρματα, με τυμπανιστές και σφυρίχτρες να δίνουν ρυθμό στη μεγάλη γιορτή της συμπερίληψης. Μετά την παρέλαση ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τη Silia Kapsis, τον Aaron Sibley και τη Nebulossa, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Thessaloniki EuroPride 2024. Στη σκηνή ανέβηκαν ακόμη οι Holly Grace, Fatality, Krystal Versace και Danny Beard. Καλωσορίζοντας τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πόλη είναι πολύχρωμη, φιλική και στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεωρεί ότι δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά κεκτημένα για όλους».

euro pride01742

Στην παρέλαση του EuroPride έδωσαν το «παρών» και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Μάλιστα, ο κ. Πατέλης ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο X στην οποία είναι όλοι μαζί στην παρέλαση. Οπως φάνηκε από το στιγμιότυπο, ο Τζορτζ Τσούνης φόρεσε ένα μπλουζάκι με στάμπα που έγραφε «Diplomats for Pride» (δηλ. «Διπλωμάτες υπέρ Pride»), στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν το δικό του μήνυμα υποστήριξης.

euro pride01747
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το EuroPride, καθώς αυτό αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αποδοχή, την αγάπη και την ισότητα και χρειάζεται να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους για αυτό που είναι. Παρούσα στο μπλοκ των διπλωματών ήταν και η πρέσβειρα της Ολλανδίας στη χώρα μας Σουζάνα Τέρσταλ. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα συχνή είναι η παρουσία ομάδας ξένων διπλωματών που μετέχουν μαζί στην παρέλαση.

euro pride01746

Από το EuroPride δεν έλειψαν και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος περπατούσε με μπαστούνι, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου. Μάλιστα, οι δυο τους δεν παρέλειψαν να βγάλουν μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία. Στο EuroPride παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη ημέρα και για τη Θεσσαλονίκη και για τους αγώνες που δίνουν οι άνθρωποι για την ισότητα. Εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της και συμμετοχή σε αυτή τη γιορτή αγάπης που είναι το Pride όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει τα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, χωρίς αστερίσκους και χωρίς κανέναν δισταγμό.

euro pride01745

Από την ημέρα υπερηφάνειας δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, αφού οι Αρχές προχώρησαν σε 29 προσαγωγές ατόμων που καλούσαν σε αντισυγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, τα άτομα προσήχθησαν από μεμονωμένα περιστατικά, σε σημεία όπου θα ξεκινούσαν τα καλέσματα, ενάντια στην παρέλαση της υπερηφάνειας, ωστόσο δεν ακολούθησαν συλλήψεις, αφού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθεια αποφυγής επεισοδίων και εντάσεων η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε συνάθροιση που αντιτίθεται στο EuroPride και κάθε αντισυγκέντρωση στην παρέλαση υπερηφάνειας από τις 6 το πρωί του Σαββάτου ως και τα μεσάνυχτα, στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

euro pride01744

Την ίδια ώρα, κρατούμενος ως σήμερα παραμένει ο 34χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη απογευματινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, επειδή καλούσε -μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό- τον κόσμο να συμμετάσχει σε διαδήλωση κατά του EuroPride 2024. Ο άνδρας εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του στην περιοχή της Σταυρούπολης και στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή, όμως λίγο αργότερα συνελήφθη, παρουσία δικαστικού λειτουργού.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν θα πιστέψετε ποιος είναι ο πιτσιρικάς στη φωτογραφία δίπλα στον Γιάννη Μπέζο

Ο γνωστός πλέον ηθοποιός ανέβασε μια φωτογραφία από τα...

Βασίλης Καΐλας: Το ιδιαίτερο δώρο που πήρε ο θρυλικός «λουστράκος» του σινεμά

Ενα κασελάκι σαν αυτό της ταινίας «Ο λουστράκος», που...

«Σατράπης» μπήκε για… χαρέμι στο «Power of Love»

Σάλο προκάλεσαν οι απόψεις που εξέφρασε για το γυναικείο...

Η τηλεοπτική επιστροφή της Ματίνας Νικολάου στο πλευρό του Μουτσινά

Mε τον Μουτσινά χεράκι χεράκι και τη νέα τηλεοπτική...

Αστραψαν τα φλας στο πάρτι γνωστής αλυσίδας επώνυμων ρούχων

Η Ελένη Τσολάκη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Γιάννης Αϊβάζης,...