Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Μάριο Καλντερόνε: Ο Λαρισαίος Αλέν Ντελόν της σικελικής Μαφίας

Η «νόσος των αρχιμαφιόζων», όπως του Ιταλού «νονού των...

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου τα κανάλια παίρνουν θέσεις μάχης και βγάζουν από...

Ολα για όλα... από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου! Τον...

Η Σκορδά θα… κόψει την τηλεοπτική κορδέλα

Η Φαίη Σκορδά θα κάνει το ποδαρικό στην πρωινή...

«Αλεξίσφαιρος» ο Ντόναλντ Τραμπ, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας

Πώς οι πυροβολισμοί του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ

Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδείχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σαν από θαύμα δεν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς, που του έστησε καρτέρι, σημαδεύοντάς τον με ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR15 από μια ταράτσα και από απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 150 μέτρα από το σημείο όπου μιλούσε το Σάββατο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το Μπάτλερ της Πενσιλβανία λίγο έλειψε, λοιπόν, να γίνει το σύγχρονο… Ντάλας του Τέξας για τις ΗΠΑ και ο τέως πρόεδρός τους, χάρη σε μία κίνηση του σώματός του, που έκανε καθαρά από τύχη την ώρα της ομιλίας του, δεν κατέστη ένας νέος JFK, πέφτοντας θύμα των πυρών του επίδοξου εκτελεστή του.

tramp15074
Ο Τραμπ, με ματωμένο αυτί, υψώνει τη γροθιά του στο πλήθος

Γύρισαν σελίδα

Κάπως έτσι οι ΗΠΑ από προχθές γύρισαν σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία τους και πορεύονται με διαφορετικό βηματισμό, αλλά και με νέα πολιτικά δεδομένα, προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Με το νέο αυτό κεφάλαιο να εικονογραφείται, βεβαίως, από την απολύτως συμβολική φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου. Το καρέ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, «ο ηγέτης που νίκησε τον θάνατο», ο οποίος, αν και καταματωμένος με τους άνδρες της ασφάλειας τριγύρω του και με την αμερικανική σημαία στον φόντο, να βρίσκει τη δύναμη να υψώνει τη γροθιά του και να φωνάζει «Πολεμήστε! Πολεμήστε!» προς τους οπαδούς του, που μετά το πρώτο σοκ άρχισαν κι αυτοί να φωνάζουν απαντώντας του «USA! USA!».

tramp150742
Ο 20χρονος επίδοξος δολοφόνος

Ολα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου, στις 18.08 (τοπική ώρα). Ο κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς στο Μπάτλερ της Πενσιλβανία και είχε λάβει θέσεις για να παρακολουθήσει την ομιλία του ισχυρού άνδρα των Ρεπουμπλικάνων στην τελευταία του εμφάνιση πριν από την έναρξη (σ.σ.: σήμερα Δευτέρα) του συνεδρίου του κόμματος στο Μιλγουόκι, στη διάρκεια του οποίου, μάλιστα, αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως και η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές. Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και στο κεφάλι του -όπως συνηθίζει- ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας «Make America Great Again», ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ξαφνικά ο χρόνος σταμάτησε. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει…» έλεγε όταν έστρεφε το σώμα του προς τα δεξιά. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο πρώτος. Ο δεύτερος.

Μέχρι να ακουστεί ο τρίτος και να επικρατήσει αμέσως μετά το απόλυτο χάος ο τέως πρόεδρος σηκώνει το χέρι και πιάνει το αυτί του. Ουρλιαχτά. «Πέστε κάτω, πέστε κάτω» ακουγόταν διαρκώς η κραυγή-διαταγή των μελών της προσωπικής του ασφάλειας, που έτρεξαν στο πόντιουμ για να τον προστατεύσουν, ενώ συνέχιζαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαεπτά ατέλειωτα δευτερόλεπτα έως ότου ακουστεί και ο τελευταίος πυροβολισμός και να αρχίσει η επιχείρηση άμεσης απομάκρυνσης του Τραμπ από την εξέδρα. Ακριβώς σε εκείνη τη στιγμή, που πέρασε στην Ιστορία, λίγο προτού φύγει, ο τέως πρόεδρος, αν και ματωμένος από τη σφαίρα που τον τραυμάτισε στο αυτί, κοντοστάθηκε, ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος που τον επευφημούσε «να πολεμήσει».

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο τέως πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και τον μπήκε σε ένα θωρακισμένο, μαύρο SUV, ενώ ελάχιστες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του, το οποίο τον μετέφερε στο Νιου Τζέρσι.

Το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν «απόπειρα δολοφονίας» εις βάρος του Τραμπ, ενώ με ανακοίνωσή τους οι μυστικές υπηρεσίες υπογράμμιζαν ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη τους. Από τα πυρά του 20χρουνου δράστη, πάντως, σκοτώθηκε ένας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση, ενώ άλλοι δυο -όλοι τους ενήλικες- τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αυτί. Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά, διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι».

Αγνωστα τα κίνητρα του ελεύθερου σκοπευτή

«Προσπαθώ να καταλάβω τι διάολο συνέβη» δήλωνε χθες στο CNN ο Μάθιου Κρουκς, ο πατέρας του 20χρονου Τόμας, του νεαρού που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις τελευταίες ώρες ο 53χρονος καταθέτει στις Αρχές, οι οποίες μέσα από την έρευνά τους προσπαθούν να εντοπίσουν τα κίνητρα του δράστη, καθότι ο τελευταίος δεν τις είχε απασχολήσει ποτέ.

tramp150741
Ο 20χρονος νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή των μυστικών υπηρεσιών

Παρ’ όλα αυτά, όπως μετέδιδαν χθες τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, το FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς λίγη ώρα αφότου έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας, αν και δεν βρέθηκε πάνω του κάποια ταυτότητα ή άλλο ανάλογο έγγραφο. Σύμφωνα με τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων, πάντως, όλα δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε και ο ίδιος.

Δωρεά 15 δολαρίων

Με βάση τα ρεπορτάζ, ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο όπου έγινε η επίθεση, στο Μπάτλερ, ενώ σε ηλικία 17 ετών έκανε μια δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021. Ο Τόμας Κρουκς αποφοίτησε το 2022 από το λύκειο του Μπέθελ Παρκ, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα «Pittsburgh Tribune-Review», ενώ έλαβε βραβείο 500 δολαρίων από την Εθνική Πρωτοβουλία Μαθηματικών και Επιστήμης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Χθες η «USA Today» ανέφερε ότι δεκάδες οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται έξω από τη διεύθυνση κατοικίας του Κρουκς, έχοντας αποκλείσει την περίμετρο, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως η αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα που εντοπίστηκε σταθμευμένο κοντά στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο AP, βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε επίσης πως το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Η βίλα καταφύγιο του «Ιωσήφ» Κεϊτζ

Μπορεί για ενάμιση μήνα ο χολιγουντιανός σταρ Νίκολας Κέιτζ...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Η Καινούργιου στο πλευρό του αγαπημένου της που ανοίγει μαγαζί στο Παγκράτι

Φουλ ερωτευμένη η Κατερίνα, έχει γίνει βράχος για τον...

Φώτης Μεταξόπουλος: «Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια»

Ο Φώτης Μεταξόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν....

Η αμηχανία της Έλλης Κοκκίνου όταν ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε τον πρώην σύντροφό της, Γιώργο Μπόγρη

Καλεσμένη του Ηλία Ψινάκη στην διαδικτυακή του εκπομπή βρέθηκε...