Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκτός από τον νέο κύκλο του «GNTM» η Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Εκτός η Ηλιάνα Παπαγεωργίου από το «GNTM», αλλά και...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι ...

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Διακοπές στο Αιγαίο για τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ και το μοντέλο Ρόζι...

Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Ρόζι Χάντινγκτον διαφημίζουν την...

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Μονή Εσφιγμένου: Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή των πατέρων για την εκτέλεση έξωσης

Συγκέντρωση υποστηρικτών της παλιάς αδελφότητας για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα των Αρχών

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Αγιο Ορος για τις εντάσεις που υπήρξαν την Κυριακή, 21 Ιουλίου, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αφού ομάδα υποστηρικτών της παλιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου συγκεντρώθηκε εκεί, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Αστυνομίας να προχωρήσει σε έξοδο των μοναχών από το μοναστήρι.

Συγκεκριμένα, με επίσημο έγγραφο της Αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, ζητείται η στήριξη και η συνδρομή των πατέρων του Ορους, καθώς και η φιλοξενία και η μετακίνηση ικανού αριθμού ανδρών και βαρέων οχημάτων, ώστε να μπουν μέσα στο Περιβόλι της Παναγιάς και να ανταποκριθούν άμεσα και με επιχειρησιακή ακρίβεια στο αίτημα που υπέβαλε ο δικαστικός επιμελητής για την εκτέλεση έξωσης από χώρους του Αγίου Ορους. Το εν λόγω έγγραφο εστάλη στην Ιερά Επιστασία, στην Ιερά Κοινότητα αλλά και σε όλα τα μοναστήρια, και κοινοποιήθηκε στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους, στο αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας του Αθωνα. Εντούτοις, δεν αναφέρει πουθενά πόσοι αστυνομικοί θα μπουν, τι είδους βαρέα οχήματα θα μεταφέρουν και -το κυριότερο- πότε θα συμβεί αυτό.

agio oros230741

Αν και, λοιπόν, στο επίσημο έγγραφο δεν γίνεται λόγος για τη Μονή Εσφιγμένου, όλα τα βλέμματα στράφηκαν προς τα εκεί. Κι αυτό προκάλεσε την αντίδραση του γέροντα Μεθοδίου, των Εσφιγμενιτών μοναχών της παλαιάς αδελφότητας και των υποστηρικτών της. Αλλωστε, το μοναστήρι εδώ και πάνω από 50 χρόνια έχει καταληφθεί από Ζηλωτές μοναχούς και παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία είναι «αναγκαστικά εκτελεστή», δεν έχει αποδοθεί στη νόμιμη αδελφότητα.

Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση και κοινωνία με τη μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από την περίοδο εκείνη στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος». Η δημοσιοποίηση του εγγράφου της Αστυνομίας, λοιπόν, οδήγησε τους υποστηρικτές της αδελφότητας να συγκεντρωθούν την Κυριακή το πρωί στην Ουρανούπολη και να διαμαρτυρηθούν έντονα.

agio oros230742

Από την πλευρά του, ο γέροντας Μεθόδιος επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις του: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι να είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε». Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης, από το 2002 η παλιά αδελφότητα έχει κηρυχθεί παράνομη και οι μοναχοί της θεωρούνται «καταληψίες», ενώ τους ζητείται διαρκώς να αποχωρήσουν. Συνεπώς, όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση της μονής, τα άτομα που κατοικούν στο κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της μονής δεν είναι Αγιορείτες ή Εσφιγμενίτες, αλλά -δυστυχώς γι’ αυτούς- μόνο καταληψίες και σχισματικοί, τελούντες υπό απέλαση από το Αγιο Ορος. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είναι κατάδικοι για ποικίλα αδικήματα ποινικής φύσεως στην Ελλάδα.

agio oros23074

Επιπροσθέτως, έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές και ηγούμενο τον γέροντα Βαρθολομαίο, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εspresso», κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Oρους συζητήθηκε το θέμα της Μονής Εσφιγμένου και υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό και την αντιμετώπισή του.

Εξάλλου, υπάρχουν και ορισμένες φωνές μέσα στον Αθωνα που είναι αντίθετες με την απόφαση να μπουν μέσα στο Περιβόλι της Παναγιάς αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο να μην υπάρξουν επεισόδια και τραυματισμοί. Παράλληλα γεννάται το ερώτημα αν η Πολιτεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει προβοκατόρικες συμπεριφορές και περιστατικά από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Ο Αθερίδης σόκαρε το πανελλήνιο μιλώντας για την «άγνωστη» περιπέτεια με την υγεία του

Σόκαρε το πανελλήνιο ο Θοδωρής Αθερίδης για το εγκεφαλικό...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι επισημοποίησαν τη σχέση τους

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...