Οργή στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, που είχε βάρδια το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν δεκάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο, αποφυλακίστηκε, καθώς κρίθηκε πως δεν είναι… επικίνδυνος!
Μπορεί 57 άτομα –στην πλειονότητά τους φοιτητές– να βρίσκονται στο χώμα, όμως οι 41 άνθρωποι που κατηγορούνται για το πρωτοφανές έγκλημα, το οποίο «πάγωσε» τη διεθνή κοινότητα, είναι ελεύθεροι και απολαμβάνουν τη ζωή τους δίχως ίχνος ενσυναίσθησης, με την κοινή γνώμη να κάνει λόγο για κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη Δικαιοσύνη, που αποβλέπει στη συγκάλυψη.
Ο Βασίλης Σαμαράς από χθες αναπνέει αέρα ελευθερίας, αφού είχε καταθέσει, μέσω του δικηγόρου του, αίτηση αποφυλάκισης και ο εισαγγελέας πρότεινε να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας με περιοριστικούς όρους. Η πρόταση του εισαγγελέα έγινε δεκτή από τον ανακριτή, κι έτσι στον σταθμάρχη επιβλήθηκαν κατ’ οίκον περιορισμός και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Το σκεπτικό για την αποφυλάκιση ανέφερε πως ο σταθμάρχης -που είχε πει το χαρακτηριστικό «πρέπει να έγινε τράκα» όταν συνειδητοποίησε την τραγωδία που προκάλεσε- δεν είναι επικίνδυνος και ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων! Μάλιστα, δεν του επιβλήθηκε ούτε χρηματικό πρόστιμο, καθώς δεν θα μπορούσε να το… πληρώσει. Αλλωστε, την 1η Σεπτεμβρίου επρόκειτο να λήξει το 18μηνο από τη σύλληψή του, οπότε, ακόμα και αν δεν κατέθετε την αίτηση, θα έβγαινε από τη φυλακή. Ο Βασίλης Σαμαράς είχε οδηγηθεί στη φυλακή τον Μάρτιο του 2023, αμέσως μετά την απολογία του για την εθνική τραγωδία κι αφού του είχε ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα.
Με όρους
Την ίδια ώρα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είναι και ο προϊστάμενος του τμήματος επιθεώρησης του ΟΣΕ Λάρισας, ο οποίος είχε βρεθεί στη φυλακή μετά το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ως εκ τούτου, σήμερα εντός φυλακής δεν είναι κανείς από τους 41 κατηγορουμένους, παρά το γεγονός ότι 57 οικογένειες θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, το νήμα της ζωής των οποίων κόπηκε πρόωρα και άδικα.
Τα νέα γεγονότα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Δικαιοσύνης στη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις για τις υποκλοπές και τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην υπόθεση του πρωτοφανούς εγκλήματος έχουν λάβει μορφή «χιονοστιβάδας», με το πανελλήνιο να παρακολουθεί με αγωνία, ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των θυμάτων. Πριν από μερικά 24ωρα ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννα Τσιαπαρίκου για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.
Η δίωξη έρχεται μετά την έρευνα του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του ανατριχιαστικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο οποίος στην πολυσέλιδη διάταξή του διαπιστώνει ποινικές ευθύνες στο πρόσωπό της για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Την περασμένη εβδομάδα, την ποινική δίωξη της Ιωάννας Τσιαπαρίκου είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών ο εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η πρόεδρος της ΡΑΣ ήταν ενήμερη για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, παρ’ όλα αυτά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.
Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σε τρεις προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έρευνά τους μετά τη σύγκρουση, αλλά και σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επίσης για τη διαχείριση της έρευνας μετά τη σύγκρουση. Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης συγγενών θυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση των πράξεων που αφορούν τους ιατροδικαστές και τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής ασκήθηκε δίωξη πριν από μερικές μέρες και για τις ενέργειες στον χώρο μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
«Nα πάμε να τον σκοτώσουμε;»
Η είδηση της αποφυλάκισης του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά έσκασε σαν βόμβα στις οικογένειες των 57 θυμάτων, που 17 μήνες μετά το πρωτοφανές έγκλημα εξακολουθούν να δίνουν τον δικό τους αγώνα, με μοναδικό στόχο τη δικαίωση. Η μητέρας της 21χρονης Κλαούντια Λάτα ξέσπασε χθες, όταν ενημερώθηκε για την απόφαση των δικαστικών Aρχών.
«Περιμένουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή τη στιγμή της δικαίωσης, και τώρα ξαφνικά μάθαμε ότι αποφυλακίστηκε ο σταθμάρχης. Αν είναι δυνατόν, δεν ξέρω ποιοι είναι οι νόμοι που το επιτρέπουν αυτό και γιατί το επιτρέπουν να τον αφήσουν ελεύθερο. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς ακούγεται αυτό στα αυτιά των 57 οικογενειών. Τι μας λένε, δηλαδή; Να πάμε να τον σκοτώσουμε; Τι περιμένουν; Θα αναρωτηθεί κάποιος, φταίει μόνο αυτός για όλο το κακό που έγινε; Οχι, ο τελευταίος είναι. Υπάρχουν και άλλοι, που δεν μπήκαν ποτέ στη φυλακή» ανέφερε με φωνή ραγισμένη από τη συγκίνηση και συνέχισε: «Να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει. Ας είναι ο πρωθυπουργός, ας είναι υπουργοί, ας είναι όποιος ευθύνεται. Δεν ξέρουμε. Και το δικαστήριο αργεί. Λένε ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, αλλά τουλάχιστον να ξεκινήσει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει για να ηρεμήσουν και οι ψυχές των παιδιών μας».
Η γυναίκα που από τη μία στιγμή στην άλλη έχασε το παιδί της έκανε σαφές ότι η καθημερινότητα είναι γολγοθάς για τις οικογένειες των θυμάτων. «Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Ζεις κάθε μέρα με τον πόνο. Πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για να φοβούνται οι επόμενοι και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν τα προστάτευσε κανείς αυτά τα παιδιά. Αν το ήξερα, δεν θα έβαζα το παιδί μου στο τρένο. Θέλουν να μας κάνουν να τρελαθούμε, να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Εχουμε τεράστια οργή μέσα μας που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» κατέληξε η χαροκαμένη μάνα.
Από την πλευρά της, η μητέρα του 21χρονου Αναστάσιου Κουτσόπουλου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, επισήμανε ότι η αποφυλάκιση και του τελευταίου που βρισκόταν στη φυλακή για το έγκλημα των Τεμπών δείχνει την «αξιοκρατία» και τον «σεβασμό» προς όλους όσους δολοφόνησαν. «Το να επιστρέψει ο Τάσος μας στο σπίτι μας και στην αγκαλιά μας θα ήταν αυτό που θα θέλαμε, όμως, από τη στιγμή που είναι αδύνατον, έστω η τιμωρία αυτών που προκάλεσαν τη δολοφονία του ίδιου και των υπόλοιπων αθώων θα ήταν μία ελάχιστη ηθική ικανοποίηση για όλους μας. Δυστυχώς, το έχω ξαναπεί, στο τέλος θα βρεθούμε εμείς να απολογούμαστε για τη δολοφονία των παιδιών μας» αναφέρει η Βάσω Κούλπα και συμπλήρωσε:
«Λυπάμαι και αηδιάζω για την ασέβεια προς το παιδί μου, προς όλους όσους δολοφόνησαν. Τόσο ο σταθμάρχης όσο και οι υπόλοιποι θα αγκαλιάσουν τα παιδιά τους και το σπίτι τους θα είναι γεμάτο. Εμάς όμως, που μας στέρησαν αυτήν τη δυνατότητα με τον χειρότερο τρόπο, διότι γνώριζαν την όλη κατάσταση, δεν υπάρχει “κανένας” που να φέρει “καμία” ευθύνη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει “καμία” τιμωρία… Συνεχίζουμε όλοι μας να παλεύουμε με… δράκους, όμως δεν απογοητευόμαστε, όπως θα περίμεναν και όπως θα ήλπιζαν, συνεχίζουμε μέχρι τέλους, μέχρι την τελευταία πνοή μας, μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μας».
Πλημμυρισμένη από οργή είναι και η Αννα Καρατζόγλου, μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίου, που βρισκόταν στη μοιραία αμαξοστοιχία. «Αποφυλακίστηκε “το ανθρώπινο λάθος”… ο σταθμάρχης. Είναι στο σπίτι του και, φαντάζομαι, χαίρεται την οικογένειά του. Εγώ είμαι στο σπίτι μου και κοιτάζω τη φωτογραφία του παιδιού μου. Του χαμογελαστού, γεμάτο όνειρα και πανέμορφου κοριτσιού μου» έγραψε στο X.
Τραγική φιγούρα αυτές τις ώρες είναι και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, που έχασε τη σύζυγό του στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. «Ο σταθμάρχης δεν είναι αυτός που έχει την κύρια ευθύνη, αλλά τη στιγμιαία. Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει, 17 μήνες μετά, να ασκήσει σοβαρές διώξεις σε υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα, και αυτό είναι το κυριότερο λάθος της. Το δυστύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και πολλά χρόνια» ανέφερε.