Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει την εφαρμογή MyCoast για καταγγελίες σχετικά με παρατυπίες σε εκμετάλλευση αιγιαλού στις ελληνικές παραλίες, ωστόσο σε επαρχιακές παραθαλάσσιες περιοχές κάποιοι θεωρούν -με την ανοχή των τοπικών Αρχών- ότι οι παραλίες είναι τσιφλίκι τους, κάνοντας ό,τι τους καπνίσει!
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Στα γραφεία της «Espresso» έφτασε καταγγελία με φωτογραφικό υλικό οικογένειας με άτομο ΑμεΑ που έχει ενοικιάσει για το καλοκαίρι κατοικία σε παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας, στις ακτές του Αργολικού Κόλπου, του Δήμου Ναυπλιέων. Η οικογένεια βρέθηκε ξαφνικά με έναν… τσιφλικά ακτής, ο οποίος με όσα κάνει έθεσε σε κίνδυνο την ψυχική υγεία του παιδιού της! Οπως καταγγέλλεται από την οικογένεια στην «Espresso», η κατοικία που έχουν νοικιάσει έχει εξωτερικό χώρο αυλής με έξοδο στην παραλία. Σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου έχει την εκμετάλλευση της παραλίας μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ, όπως προβλέπουν οι διατάξεις, υπάρχει και χώρος σε ελεύθερη χρήση της από τους λουομένους και κατοίκους της περιοχής.
Πλαζ «τσιφλίκι»
Ομως ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής, με το επιχείρημα ότι «είναι η περιοχή του», έκανε με πρόχειρες κατασκευές παρεμβάσεις στην παραλία, σαν να πρόκειται για ιδιωτική, προκειμένου να… βολεύεται στο μπάνιο του. Για τον λόγο αυτό μετέφερε μέχρι και έναν μικρό εκσκαφέα για να βγάλει μεγάλες πέτρες από την παραλία και να στήσει ράμπα, προκειμένου να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό.
«Ενα πρωί ξυπνάω και ακούω έντονη φασαρία. Βγαίνω έξω και βλέπω έναν ηλικιωμένο άνδρα με μηχάνημα έργου να κάνει εργασίες στην παραλία, έξω από την κατοικία που έχουμε εκμισθώσει. Λόγω της κατάστασης του παιδιού μου, η φασαρία τού προκαλούσε ένταση. Εξήγησα στον κύριο την κατάσταση με το παιδί. Του ανέφερα ότι ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σπίτι για εκμίσθωση ήταν ότι είναι απομονωμένο και τον παρακάλεσα, καθώς το παιδί με την κινητικότητα και τη φασαρία βρίσκεται σε διέγερση, να μην κάνει κάποια εγκατάσταση στην ελεύθερη παραλία μπροστά από το σπίτι. Οπως διαπίστωσα στη συνέχεια, είχε στήσει κιόσκι μπροστά από την κατοικία, εντοιχισμένο στην περίφραξη του σπιτιού, και του ζήτησα να τα απομακρύνει» εξηγεί η μητέρα του ΑμεΑ.
Η ίδια καταγγέλλει ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με την εριστική και την επιθετική συμπεριφορά του ηλικιωμένου. «Εκείνος συνέχισε τις εργασίες και αφού τοποθέτησε δοκάρια στην περίφραξη και τρύπησε τον τοίχο, έστησε τέντα με πέτρες και έβαλε και παγκάκι. Αναγκάστηκα να καλέσω το τοπικό αστυνομικό τμήμα για να επιληφθεί της κατάστασης. Ωστόσο η ανταπόκριση που είχα ήταν ανύπαρκτη. Ο διοικητής της υπηρεσίας, με το πρόσχημα “επιστρέφω”, αποχώρησε και μετά βγήκε, όπως έμαθα, σε άδεια, ενώ το πλήρωμα της ΔΙΑΣ, που ήρθε στον χώρο της παραλίας για να βεβαιώσει τις παραβάσεις, δεν ήλεγξε ούτε τα στοιχεία του ηλικιωμένου ούτε τα χαρτιά του μηχανήματος έργου, για τα οποία δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, και αποχώρησαν».
Η οικογένεια απευθύνθηκε στην τοπική λιμενική Αρχή, με άμεση ανταπόκριση από την υπηρεσία, καθώς μετέβησαν την επόμενη ημέρα στο σημείο, βεβαίωσαν παράβαση και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους ηλικιωμένου. Επίσης, οι γονείς του παιδιού ΑμεΑ με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ζήτησαν να ενημερωθούν αν ο συγκεκριμένος «τσιφλικάς» της παραλίας κατέχει νόμιμη άδεια για να προβαίνει σε αυτές τις παρεμβάσεις. Η υπόθεση είναι υπό εισαγγελική διερεύνηση.