Καζακστάν: Οι γιατροί δεν βρίσκουν την «ασθένεια» που προκάλεσε πανδημία ύπνου στους κατοίκους
Θα μπορούσε να ονομάζεται το Χωριό των Κοιμωμένων, αφού οι κάτοικοί του πέφτουν για ύπνο και ξυπνάνε ύστερα από μέρες. Το μυστηριώδες φαινόμενο, που έχει προκαλέσει τρόμο στους περίπου 600 ανθρώπους που μένουν στο χωριό Καλάτσι στο βόρειο Καζακστάν, παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχώς επιδεινώνεται, αφού, σύμφωνα με τους ντόπιους, έχει πλέον «χτυπήσει» το 14% του τοπικού πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, 60 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα όπως ζαλάδα, αδυναμία στήριξης στα πόδια, κόπωση και προβλήματα μνήμης. Κάποιοι άλλοι εκδήλωσαν και έντονες παραισθήσεις. Οι γιατροί έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο η πανδημία… ύπνου, που προκαλεί συσσώρευση υπερβολικού υγρού στον εγκέφαλο, να οφείλεται σε ιό ή βακτηριακή λοίμωξη όπως η μηνιγγίτιδα.
Επίσης δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν στο έδαφος ή το νερό χημικές ουσίες που ενδέχεται να ευθύνονται για το φαινόμενο. Αρκετοί ντόπιοι δείχνουν να πιστεύουν πάντως ότι το κακό ξεκινάει από τα ορυχεία ουρανίου της σοβιετικής περιόδου που βρίσκονται κοντά και τώρα είναι εγκαταλειμμένα. Ωστόσο, άνθρωποι που είχαν δουλέψει εκεί δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, οπότε και αυτό το σενάριο φαίνεται να μην ευσταθεί. Μετρήσεις που έγιναν στο χωριό και στη γειτονική πόλη Κρασνογκόρσκ, που ήταν κάποτε πολύ ανεπτυγμένη περιοχή αλλά τώρα πόλη-φάντασμα και περιβάλλουν το εγκαταλειμμένο ορυχείο, δεν δείχνουν αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.
Ομάδα του ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today, που γύρισε ντοκιμαντέρ σχετικά με τα νέα κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας, ανέφερε ότι μέτρησε επίπεδα ακτινοβολίας 16 φορές πιο υψηλά από αυτά που θα ανέμενε κανείς σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο. Η Λιουμπόβ Μπέλκοβα υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη κάτοικος που έπεσε σε νάρκη τον Απρίλιο του 2010 και έκτοτε είχε επτά επεισόδια αυτού του τύπου. Στην αρχή οι γιατροί μίλησαν για ισχαιμικά επεισόδια. Στη συνέχεια έπαθε το ίδιο γειτόνισσά της και το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε δεκάδες κατοίκους. Την 1η Σεπτεμβρίου οκτώ παιδιά «κατέρρευσαν» ύστερα από σχολική γιορτή.
Κατερίνα Νικολοπούλου