Πόσο επηρεάζεται η υγεία των Ατόμων με Αναπηρία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει στην καθημερινότητά τους; Πόσο επηρεάζει ο καύσωνας τη φαρμακευτική τους αγωγή και την ισορροπία τους; Για όλα αυτά μας απαντάει η ψυχίατρος παίδων και εφήβων Ιουλία Καρατζά!
Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη, καύσωνας: πόσο επηρεάζουν τους ανθρώπους με αναπηρία που καταναλώνουν τόσα φάρμακα; Ποιες πρέπει να είναι οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για τους ΑμεΑ;
Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για τους ΑμεΑ δεν διαφέρουν από τις θερμοκρασίες που συστήνονται και για τους ανθρώπους χωρίς αναπηρία. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως οι ΑμεΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν στους οικείους τους τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία ώστε να μην εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες.
Οταν ένας άνθρωπος με αναπηρία καταναλώνει φάρμακα, πόσο πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο και στη ζέστη;
Στην περίπτωση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής, ο καύσωνας επηρεάζει τη συντήρηση των ίδιων των φαρμάκων αρχικά. Κύριο μέλημά μας λοιπόν πρέπει να είναι η σωστή φύλαξη των φαρμάκων σε συνθήκες και θερμοκρασίες όπως αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Επιπλέον, σε περίπτωση αλλοίωσης λόγω ζέστης, αντενδείκνυται η κατανάλωσή τους. Μια κατηγορία ασθενών οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε συνθήκες ακραίας ζέστης είναι όσοι λαμβάνουν ψυχιατρικά ή αντιισταμινικά φάρμακα. Ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά ή αντιισταμινικά φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καύσωνα. Θα πρέπει να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον για να μην πέσει η πίεσή τους ή να μην εμφανίσουν σοβαρή καταστολή. Οσοι λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί, σπανίως, να εμφανίσουν υποθερμία και μυϊκή ακαμψία, τα οποία είναι συμπτώματα του κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου.
Τι παρενέργειες μπορεί να έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στους ΑμεΑ και πώς αντιμετωπίζεται αυτό;
Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σωματική δυσφορία, όπως σε όλους μας. Στην περίπτωση των ΑμεΑ, λόγω της δυσκολίας να επικοινωνήσουν στους οικείους τους αυτή τη δυσφορία, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον εκνευρισμό, άγχος, ακόμα κι επιθετική συμπεριφορά.
Τα σκευάσματα την περίοδο του καλοκαιριού έχουν την ίδια απόδοση με τους χειμερινούς μήνες;
Τα σκευάσματα έχουν φτιαχτεί με τρόπο που η απόδοσή τους δεν αλλάζει από τις κλιματικές συνθήκες, αρκεί να φυλάσσονται όπως προτείνουν οι κατασκευαστές και η λήψη τους να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Ποιες είναι οι πιθανές αντιδράσεις του ασθενούς όταν η θεραπεία του έχει επηρεαστεί από την αφόρητη ζέστη;
Οπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η λήψη κάποιων συγκεκριμένων σκευασμάτων μπορεί να επηρεάσει σωματικά αλλά και ψυχικά τους ασθενείς. Πιο συχνή μη σωματική αντίδραση είναι η ψυχοκινητική ανησυχία, ο εκνευρισμός και η επιθετική συμπεριφορά.
Οταν δεν έχει αλλάξει τίποτα από τη θεραπευτική αγωγή του ΑμεΑ, ούτε σκεύασμα ούτε δοσολογία, και παρατηρούμε πάνω του σημάδια, κοκκινίλες, εκζέματα ή ακόμα και μύκητα στο δέρμα, τι οφείλουμε να κάνουμε;
Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό, που θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες και θα παραπέμψει σε συνάδελφο ειδικότητας, αναλόγως των συμπτωμάτων
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και καταναλώνουν ειδικά σκευάσματα κινδυνεύουν να αποδιοργανωθούν με τη ζέστη ή με την έκθεσή τους στον ήλιο;
Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ικανότητα επικοινωνίας της δυσφορίας του, η ετοιμότητα των φροντιστών του και ο χρόνος έκθεσης σε συνθήκες ακραίας ζέστης.
Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει αυτό για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για τους οικείους του;
Σε περίπτωση αποδιοργάνωσης, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει αυτό ή έτερη επιθετική συμπεριφορά. Και σε αυτή την περίπτωση η ετοιμότητα των οικείων παίζει σημαντικό ρόλο.
Οταν ένας ασθενής έχει παρουσιάσει επιληπτικές κρίσεις και παίρνει φαρμακευτική αγωγή, πόσο επικίνδυνες είναι η έκθεσή του στον ήλιο αλλά και η αλλαγή της ατμόσφαιρας;
Σε αυτή την περίπτωση η έκθεση στον ήλιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, για αυτό πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα των οικείων ώστε ο ασθενής να μην εκτίθεται σε συνθήκες ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών.
Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για τους ανθρώπους με αναπηρία και λήψη φαρμακευτικής αγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, με την απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών;
Οι ιδανικές συνθήκες είναι η παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και η μη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες αιχμής, όπως 12.00-20.00.
Είναι αλήθεια πως από την άνοιξη και μετά αυξάνονται τα περιστατικά με επιθετικές συμπεριφορές, εντάσεις, ακόμα και οι εγκλεισμοί σε θεραπευτήρια; Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Και κάτι ακόμα: γνωρίζουμε από τους συναδέλφους σας γιατρούς πως, όταν μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αλλάζει ποτέ μια φαρμακευτική αγωγή. Πώς, αλλά και πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο ασθενής από μια τέτοια αλλαγή;
Κι εδώ υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν σε περισσότερες εντάσεις κι εγκλεισμούς σε θεραπευτήρια. Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στη θερμοκρασία, αλλά και οι συνθήκες στην καθημερινότητα που αλλάζουν. Τα σχολεία, οι ειδικοί χώροι απασχόλησης των ΑμεΑ κλείνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αλλάζει το πρόγραμμά τους, αφετέρου οι γονείς-φροντιστές να αναλαμβάνουν επί 24ώρου βάσεως την απασχόληση και φροντίδα των ΑμεΑ, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες εντάσεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν οι ίδιοι χωρίς τη βοήθεια ειδικών.
Το κλίμα στη χώρα μας άλλαξε απότομα και με ραγδαίο ρυθμό. Πιστεύετε πως οι άνθρωποι με αναπηρία ήταν έτοιμοι για μια τέτοια απότομη κλιματική αλλαγή;
Κανένας άνθρωπος δεν ήταν έτοιμος για μια τέτοια απότομη κλιματική αλλαγή, πόσο μάλλον οι άνθρωποι με αναπηρία, που έχουν τον δικό τους ρυθμό απόκρισης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζουν όλοι οι φορείς που ασχολούνται με ΑμεΑ, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, να διαθέτουν πλέον χώρους που θα κλιματίζονται και θα συντηρούνται συχνά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες συμπεριφορές σε όσους βρίσκονται σ’ αυτούς. Και κάπου εδώ οφείλουμε να προσθέσουμε πως η ραγδαία και απάνθρωπη αύξηση του ρεύματος έχει κάνει τεράστιο κακό στα ΑμεΑ.