Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ΑΘηνά Πολίτη μετά τη φωτογράφιση ως sexy καλόγρια «σκάει» από απόψε...

Μια «καυτή» καλόγρια σε πίστα νυχτερινού κέντρου στο Κολωνάκι....

Βίκυ και Μαίρη Πετεινάρη: Δίδυμες εστεμμένες στη… μάχη της καρύδας

Ωραίο... κύκλο του «Survivor» διάλεξαν να πάνε! Σε αυτόν...

Η Γιολάντα Καλογεροπούλου χώρισε από τον σύντροφό της Marlone

Χωρισμός λίγο πριν από τα «εγκαίνια» του «Grand Hotel»....

Η Φώσκολου δεν πρόλαβε να χαρεί τη νέα της θέση στο πρωινό...

Την έφαγαν οι κακιές οι γλώσσες της τηλεόρασης και...

Αντίθετα με τη δημοτική Αρχή Κασσάνδρας, ο Δήμος Κοζάνης είχε ρίξει άκυρο στην αίτηση αδειοδότησης του ιδιοκτήτη

Tα μηχανήματα δεν είχαν πιστοποιητικά

Χωρίς πιστοποιητικά ήταν τα σάπια παιχνίδια του λούνα παρκ του θανάτου και για τον λόγο αυτό δεν είχε λάβει άδεια από τον Δήμο Κοζάνης, εν αντιθέσει με τη δημοτική Αρχή Κασσάνδρας, που έκανε τα στραβά μάτια επί σχεδόν ενάμιση μήνα στην παράνομη λειτουργία του, για να το σφραγίσει κατόπιν εορτής, μετά τον θάνατο του άτυχου 19χρονου και την οργή των δικών του ανθρώπων. Αν και από τις 12 Ιουλίου η Αστυνομία είχε ενημερώσει ότι λειτουργεί χωρίς καμία άδεια ή πιστοποίηση για τα παιχνίδια-ωρολογιακές βόμβες, ο Δήμος Κασσάνδρας το άφηνε να λειτουργεί, με εκατοντάδες ανυποψίαστα παιδιά και νέους να παίζουν κορόνα γράμματα τη ζωή τους.

louna park21084
Ο άτυχος Γιάννης

Αντίθετα, ο Δήμος Κοζάνης είχε κάνει το αυτονόητο στις 29 Ιουλίου, αποκλείοντας τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ από πλειοδοσία πανηγυριού στην Κοζάνη επειδή τα μηχανήματα δεν είχαν πιστοποίηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Και όμως, για τον Δήμο Κασσάνδρας το παράνομο λούνα παρκ λειτουργούσε επί σχεδόν ενάμιση μήνα και μόνο μετά την τραγωδία στο Πευκοχώρι και τις αποκαλύψεις για τα σάπια παιχνίδια σφράγισε το λούνα παρκ, κάτι που μπορούσε να κάνει από τις 12 Ιουλίου, μετά τη σχετική αναφορά της Αστυνομίας.

louna park210843
Το παράνομο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

Αν είχε κλείσει, τότε δεν θα είχε γίνει το κακό… Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η έρευνα από τον πραγματογνώμονα που έχει οριστεί για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών της τραγωδίας. Χθες λειτούργησε εικονικά το μοιραίο παιχνίδι «Crazy dance» με σάκους με άμμο για να καταλάβει ο πραγματογνώμονας την επικινδυνότητά του και πώς ξεκόλλησε η πλαστική καρέκλα του άτυχου 19χρονου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε και έπεσε στο έδαφος με δύναμη χτυπώντας το κεφάλι του, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του μπροστά στα μάτια των δύο αδερφών και της μητέρας του, που είχαν πάει μαζί στο Πευκοχώρι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι οποίες μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού που εγκατέλειψε αβοήθητο τον 19χρονο μετά το δυστύχημα διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και θανατηφόρα σωματική βλάβη, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Η εισαγγελέας Πολύγυρου έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και, αν προκύψουν κακουργηματικές πράξεις σε βάρος τους, τότε θα αλλάξει το κατηγορητήριο και θα κληθούν σε ανακριτή για να απολογηθούν. Ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου Νίκος Πετρίδης δήλωσε χθες πως θα πρέπει να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ή έκθεση, καθώς το λούνα παρκ και τα παιχνίδια δεν διέθεταν καμία πιστοποίηση, όπως επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Δήμου Κοζάνης να μη δώσει άδεια λειτουργίας σε πανηγύρι. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ του θανάτου στη Χαλκιδική διαθέτει και δεύτερο λούνα παρκ. Αυτοσυστηνόταν ως «αφεντικό» και από τις φωτογραφίες του στα social media φαίνεται πως λατρεύει τα ακριβά ψάρια και τα κρασιά.

loun park220843
Το αφεντικό της επιχείρησης

«Ο άνθρωπος έχει την επιχείρησή του εκεί 20 χρόνια, δηλαδή έχει άδειες από τον δήμο. Εχει αυτά, έχει χίλια δυο. Δηλαδή τα μηχανήματα ελέγχονται με περιοδικότητα για πάρα πολλά χρόνια. Τα παλιά αντικαθίστανται με καινούργια. Δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει μια επιχείρηση χωρίς να έχει πιστοποιήσεις και τέτοια. Εχει γίνει έλεγχος πριν αρχίσει η λειτουργία στη φετινή σεζόν» δήλωσε ο δικηγόρος των κατηγορουμένων. Ομως, βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη, καθώς παιχνίδια αλλά και τα καθίσματα στο μοιραίο «Crazy dance» ήταν σάπια και σκουριασμένα. Από τις τέσσερις τετράδες καθισμάτων του παιχνιδιού που σκόρπισε τον θάνατο φέρεται ότι λειτουργούσε μόνο η μία. Bίντεο δείχνει το συγκεκριμένο παιχνίδι, από όπου εκσφενδονίστηκε και σκοτώθηκε ο 19χρονος, να είναι γεμάτο σκουριές

Ο τεχνικός σύμβουλος διερεύνησης ατυχημάτων Αναστάσιος Δέδες ανέφερε χθες σε δηλώσεις του πως «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά την ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε στο κουβούκλιο», θυμίζοντας το αντίστοιχο συμβάν στον Αλμυρό, όταν ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκε. Ο επίλογος της τραγωδίας γράφτηκε χθες στη Βέροια, όπου συντετριμμένη η οικογένεια του 19χρονου -η μητέρα, ο πατέρας και τα δύο μικρότερα αδέλφια του-, συνόδευσε το φέρετρο με τον μεγάλο γιο της, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Η μητέρα και τα δύο αδέλφια ήταν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, καθώς είδαν τον Γιάννη να εκσφενδονίζεται από το παιχνίδι και να αφήνει την τελευταία του πνοή.

«Πυρά» στον νεαρό χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού

Πέρα από την αναζήτηση ευθυνών για την καταλληλότητα ή μη του θανατηφόρου παιχνιδιού στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, στο κάδρο έχουν μπει και οι κινήσεις του νεαρού χειριστή που, σύμφωνα με τον αδελφό του 19χρονου Γιάννη, κραύγαζε επιπόλαια «θα το πάω δυνατά. Κρατηθείτε». Ομως αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται και η τήρηση συγκεκριμένων ορίων στην ταχύτητα των παιχνιδιών πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια πέρα από τη λειτουργική αρτιότητα των μηχανημάτων. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Πάρκων Αναψυχής Δημήτρης Δακανάλης, που μίλησε στην ΕΡΤ για τους χειριστές των παιχνιδιών.

loun park220842
Δημήτρης Δακανάλης

«Τα παιχνίδια έχουν όλα στοπ και ένα όριο το οποίο δεν μπορούν να υπερβούν. Για τον λόγο αυτό, αν ένας χειριστής, κάθε χειριστής, πάει να κάνει το παραπάνω, δεν θα τον αφήσει το ίδιο το μηχάνημα. Τα μηχανήματα σταματάνε σε κάποια ταχύτητα, ό,τι έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Τα μηχανήματα επίσης έχουν όλα δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν κουμπιά που σε κάποια έκτακτη ανάγκη πατάς το κουμπί να ακινητοποιηθεί γιατί είναι εργαλεία. Οπως και να το κάνουμε, είναι ένας εξοπλισμός που μπορεί να κοπεί ένα καλώδιο, να γίνει ένα βραχυκύκλωμα, να γίνει οτιδήποτε κι εμείς καλούμαστε κατευθείαν να σταματήσουμε το μηχάνημα στο κουμπί έκτακτης ανάγκης» σημείωσε σχετικά με τον χειρισμό του μοιραίου παιχνιδιού.

Για τη φράση του χειριστή μίλησε στην ΕΡΤ και ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες. «Ολα αυτά τα μηχανήματα δουλεύουν με παροχή ρεύματος και έχουμε αυξομείωση του αμπεράζ, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα αμπέρ δίνουμε τόσο περισσότερη, τόσο πιο ισχυρή είναι η κίνηση η οποία επιβάλλεται από τον μηχανισμό λειτουργίας. Αρα λοιπόν αυτό μπορείς να το βάλεις με μικρά αμπέρ, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μικρή μετατόπιση, άρα και G. Και να αυξάνεται αυτό μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να αντέξει. Aυτό το σημείο, το οποίο μπορεί να αντέξει, είναι υποχρεωτικό να δουλεύει με ασφάλεια και αυτό προκύπτει από τους ελέγχους οι οποίοι έπρεπε να έχουν γίνει στο συγκεκριμένο μηχάνημα και οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από διαπιστευμένο φορέα» κατέληξε.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας στη… δίνη του κυκλώνα

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, η οποία επιχείρησε προχθές να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθώς το λούνα παρκ του θανάτου λειτουργούσε επί σχεδόν ενάμιση μήνα παράνομα, αλλά το σφράγισε μόλις προχθές το απόγευμα, κατόπιν εορτής, μετά τον θάνατο του 19χρονου παλικαριού.

louna park210841
Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση διενεργείται πειθαρχική έρευνα για τις ευθύνες της, καθώς οι υπηρεσίες της δημοτικής Αρχής δεν το έκλεισαν, αν και είχαν ενημερωθεί από τις 12 Ιουλίου από την Αστυνομία πως λειτουργούσε χωρίς καμία άδεια. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει όλα τα έγγραφα για τις πιστοποιήσεις του λούνα παρκ και τις ενέργειες που έκανε η δημοτική Αρχή της κυρίας Χαλκιά. Ομως αντί να απαντήσει για την ολιγωρία των υπηρεσιών της, η δήμαρχος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επέστρεψε την ευθύνη στον δήμο, που είναι η αρμόδια αρχή χορήγησης αδειών λούνα παρκ. «Εφόσον λειτουργούν χωρίς οποιαδήποτε άδεια για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις από τον δήμο, η βασικότερη εκ των οποίων είναι η επιβολή της διακοπής της λειτουργίας» δήλωσε σχετικά ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου.

Μετά το… ξεμπρόστιασμα, η δήμαρχος Κασσάνδρας αναδιπλώθηκε λέγοντας πως «δεν είπα πως υπεύθυνος για τον έλεγχο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης», υποστηρίζοντας αυτή τη φορά πως το λούνα παρκ «δεν ήταν σε δημοτικό χώρο, ήταν σε ιδιωτικό χώρα και όχι, φέτος, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση. Δεν αδειοδοτούνται αυτά για τη λειτουργία τους, ανεβάζουν γνωστοποίηση, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, και ο δήμος ήταν ήδη στη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων». Ομως επί σχεδόν ενάμιση μήνα δεν επέβαλε αυτές τις κυρώσεις… Δεν προχώρησε σε προσωρινή σφράγιση, όπως μπορούσε να κάνει. Αντίθετα, άφηνε το λούνα παρκ του θανάτου με τα σκουριασμένα παιχνίδια να λειτουργεί χωρίς καμία πιστοποίηση και άδεια, μετατρέποντας σε… πειραματόζωα εκατοντάδες παιδιά και νέους που αγνοούσαν πως έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοχη για την κακοποίηση του 1,5 ετών αγοριού της γνωστή τραγουδίστρια!

Ένοχη για την κακοποίηση του παιδιού της κρίθηκε από...

Ο παρουσιαστής του «Voice» και η… τέταρτη καρέκλα

Σε άντρα τραγουδιστή προσανατολίζεται ο Σκάι για την παρουσίαση...

Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»

Η ζωή κάνει κύκλους και οι «παραβατικοί» συνήθως ξαναγυρίζουν...