Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Πάταγος στο TikTok με τη Μαντώ και τη νέα, ερωτική μπαλάντα της

Η Μαντώ «σαρώνει» στο TikTok. Η τελευταία επιτυχία της...

Πάει για sold out το live του Snik

Ο ανατρεπτικός Snik κάνει δυναμικό comeback, με καινούργιο άλμπουμ...

Γλίτωσε την απέλαση ο πρίγκιπας Χάρι

«Ανάσανε» ξανά ο πρίγκιπας Χάρι με το «δωράκι» της...

Το party γενεθλίων της Panik Records

Happy couples, sexy outfits, πυροτεχνήματα, ένα comeback κι ένα...

Επίθεση από αντάρτες Χούθι στο τάνκερ του Διαμαντή Διαμαντίδη ανοιχτά της Υεμένης!

Σώα και τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ

Αντιμέτωποι με ρουκέτες των ανταρτών Χούθι βρέθηκαν χθες το πρωί οι 25 ναυτικοί του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο επλήγη και ακινητοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το δεξαμενόπλοιο της εταιρίας Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Ιράκ και κατευθυνόταν στα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων.

Το δεξαμενόπλοιο «Sounion»

Το τάνκερ με 25μελές πλήρωμα, δύο Ρώσους και 23 Φιλιππινέζους ναυτικούς, δέχτηκε επίθεση λίγο μετά τις 6 χθες το πρωί ώρα Ελλάδας, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης, από αντάρτες που επέβαιναν σε δύο βάρκες από τις οποίες εκτόξευσαν ρουκέτες. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς από τους ναυτικούς. Μία από τις αντιαρματικές ρουκέτες τύπου rpg χτύπησε τη δεξιά πλευρά του πλοίου, στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να ακινητοποιηθεί λόγω της ζημιάς. Η φωτιά κατασβέστηκε, αλλά το τάνκερ έμεινε ακυβέρνητο, με το πλήρωμα να καταβάλλει προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές, δίχως να ζητήσει βοήθεια.

Στο πλοίο επέβαινε ένοπλη ασφάλεια και υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών με τους Χούθι, καθώς προσεγγίστηκε από τα δύο μικρά σκάφη στα οποία επέβαιναν περίπου 15 άτομα. Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations/UKMTO) ανακοίνωσε πως τρία βλήματα από δύο μικρά σκάφη έπληξαν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Sounion». «Το εμπορικό σκάφος χτυπήθηκε από δύο άγνωστα βλήματα πριν χτυπηθεί από ένα τρίτο» ανέφερε ο UKMTO, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση.

Ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης

Υπενθυμίζεται πως οι αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις από την Υεμένη εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν ανοιχτά της χώρας από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Για την παροχή βοήθειας στα εμπορικά πλοία έχει κινητοποιηθεί η ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES. Η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο, καθώς έχει παραχωρήσει το αρχηγείο του Στρατηγείου Επιχειρήσεων 1ης Στρατιάς/Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU-OHQ) στη Λάρισα για να φιλοξενήσει το αρχηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης. Στις επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα οι φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα ακολουθήσει η φρεγάτα «Σπέτσαι», στην οποία έχει εγκατασταθεί σύστημα αντι-drones που δοκιμάστηκε αποτελεσματικά ενάντια στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κοντά στο Ιράν.

Από παλαιότερη επίθεση των Χούθι

Ηδη η φρεγάτα «Ψαρά» έχει συμμετάσχει σε δύο επιχειρήσεις κατά των Χούθι στις 7 και 14 Ιουλίου, παρέχοντας προστασία σε εμπορικά πλοία, χρησιμοποιώντας σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και πυροβόλο, καταρρίπτοντας drone των ανταρτών. Εξι μήνες από την έναρξη της επιχείρησης ASPIDES η Ελλάδα έχει επιχειρήσει στον Κόλπο του Αντεν και στην ευρύτερη περιοχή, προστατεύοντας 203 εμπορικά πλοία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοχη για την κακοποίηση του 1,5 ετών αγοριού της γνωστή τραγουδίστρια!

Ένοχη για την κακοποίηση του παιδιού της κρίθηκε από...

Ο παρουσιαστής του «Voice» και η… τέταρτη καρέκλα

Σε άντρα τραγουδιστή προσανατολίζεται ο Σκάι για την παρουσίαση...

Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»

Η ζωή κάνει κύκλους και οι «παραβατικοί» συνήθως ξαναγυρίζουν...

Σύννεφα στο γάμου του Νίκου Κουρή και της Έλενας Τοπαλίδου

Ο Νίκος Κουρής και η Έλενα Τοπαλίδου μετά από...