Αφόρητη παραμένει η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στην παράκτια ζώνη του Βόλου, παρά τους δεκάδες τόνους που απομακρύνονται από τα συνεργεία, όμως την ίδια ώρα θηρευτές της θάλασσας, όπως καρχαριοειδή, ενδέχεται να προσεγγίσουν τις ακτές για να κάνουν… τσιμπούσι, όπως αναφέρουν ειδικοί.
Στον χείμαρρο Ξηριά, που έχει καλυφθεί σε μια έκταση 200 τ. μέτρων από νεκρά ψάρια, τοποθετήθηκε και δεύτερο πλέγμα για να τα συγκρατήσει πριν από την εκβολή του στον Παγασητικό, ώστε να ανακόψει τις ποσότητες που κατέληγαν στο λιμάνι. Οι ποσότητες όμως που παραμένουν ίσως λειτουργήσουν ως «πρόσκληση» για καρχαρίες και άλλα είδη, εάν δεν περισυλλεγούν αμέσως, γι’ αυτό ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, εφιστά την προσοχή των ανθρώπων που κολυμπούν.
Οπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ, με τις βροχές και τον αέρα που αναμένονται, τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται ήδη στον κόλπο θα εξαπλωθούν σε όλο τον Παγασητικό, ωστόσο δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός από την προσέλκυση θηρευτών που ήδη υπάρχουν στον Παγασητικό, όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά κάποια είδη καρχαριών, και τα νεκρά ψάρια θα αποτελέσουν «τσιμπούσι» για τα είδη αυτά.
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλώς να είναι προσεκτικοί και να έχουν τον νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί» ανέφερε ο επιστήμονας. Ο κ. Τακλής επισήμανε ότι στον Παγασητικό έχουμε δει λευκό και γαλάζιο καρχαρία, μάκο, οπότε και τα μεγάλα είδη μπορούν να μπουν, όχι μόνο σκυλόψαρα, γαλέοι και άλλα καρχαριοειδή.
Για περιβαλλοντική καταστροφή μίλησε και ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος. «Υπάρχουν συνέπειες, και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Εχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και την εστίαση» είπε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως «τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό λίγο αργότερα από ό,τι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί».
Οσο για το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, ο κ. Φυτιάνος ήταν κατηγορηματικός: «Με τίποτα… Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα, η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση».
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης, λόγω των νεκρών ψαριών στον Βόλο, στις ακτές Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Αναυρος, Ξενία, Πευκάκια – Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών, Αμαρυλλίς.
Αναφορικά με το αν το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας έπρεπε να κλείσει νωρίτερα για να μη διοχετευτούν τα ψάρια στη θάλασσα, η Εισαγγελία Βόλου, στο πλαίσιο της έρευνας που είναι σε εξέλιξη, συμπέρανε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, λόγω της έλευσης του αρδευτικού νερού από τη Γυρτώνη, καθώς υπήρχε κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή. Και εν μέσω αυτής της κατάστασης συνεχίζεται η άγρια κόντρα δημάρχου και περιφερειάρχη.
«Γελάνε και τα νεκρά ψάρια με την επίδειξη “μαγκιάς” του επονομαζόμενου πλέον “Ναυαγού της Κάρλας” Κουρέτα, αλλά, δυστυχώς, ως Βολιώτες δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα καμώματα του Πατρινού πολιτικάντη, ιδιαίτερα όταν από αυτά καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή και μια πόλη, η πόλη μας, υφίσταται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες» δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος».