Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Η «κοιλάδα των αγίων»: Η εμπειρία στο Γκιόρεμε, την πρώτη ορθόδοξη ...

Μετά τα Φάρασα και το προσκύνημα στα ιερά χώματα...

Η συναυλία στο Ηρώδειο για τα 60 χρόνια προσφοράς του Νικολόπουλου στο...

Σε ένα Ηρώδειο όπου δεν έπεφτε καρφίτσα έλαβε χώρα...

«Tempting Fortune»: Γνωρίστε τους 12 τολμηρούς παίκτες που διψούν για δράση

Το «Tempting Fortune» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

«My Style Rocks»: Πρεμιέρα με Bootcamp

Πρεμιέρα για όγδοη σεζόν κάνει το My Style Rocks...

Διακόσιοι εβδομήντα τόνοι νεκρά ψάρια για καύση σε εργοστάσιο της Λάρισας!

Λέπια & στάχτες

Συνεχίζεται ο αγώνας των συνεργείων να απομακρύνουν τους εκατοντάδες τόνους νεκρά ψάρια που κάλυψαν τις ακτές του Βόλου, σαν να ήταν πληγή του Φαραώ. Η δυσοσμία παραμένει έντονη στην περιοχή, είναι όμως πραγματικότητα ότι, έπειτα από την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων και την τοποθέτηση τριών φραγμάτων στους χειμάρρους που εκβάλλουν στον Παγασητικό η κατάσταση βελτιώνεται. Διακόσιοι εβδομήντα τόνοι νεκρά ψάρια έχουν μεταφερθεί για καύση σε εργοστάσιο της Λάρισας, ενώ πέντε τόνοι ενταφιάστηκαν σε έκταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ύστερα από απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και με τη σχετική περιβαλλοντική άδεια.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των ευθυνών, που έγιναν… μπαλάκι όλες αυτές τις μέρες. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, που κατηγορείται για τους χειρισμούς του από τον Δήμο Βόλου, υποστήριξε ότι «όλοι καθόντουσαν στην καρέκλα και έβριζαν, και μόνο η Περιφέρεια ανέλαβε δράση». Οπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας, «σε δείγματα που λήφθηκαν από εννέα σημεία, οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων, εκτός ενός σημείου, και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί άδεια κολύμβησης. Σε τέσσερις μέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα. Την ευθύνη δεν την έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το δίχτυ θα μπορούσε να έχει μπει πολύ νωρίτερα. Ειδοποιήσαμε και ανταποκρίθηκαν την Τρίτη, όταν ήταν ήδη αργά».

volos020941

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε τον χώρο όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας θάβει τα νεκρά ψάρια. Με δηλώσεις του διατήρησε την κόντρα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, λέγοντας πως «ο πολιτικός απατεώνας με το όνομα Κουρέτας, που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το χάλι, είχε δηλώσει ότι θα πάνε για καύση. Και ξαφνικά βλέπουμε να τα θάβουνε, ενώ, σύμφωνα με τον Λέκκα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα ψάρια απαγορεύεται να θάβονται. Δεν ξέρω τι γίνεται, είναι όμως σίγουρο ότι η υγειονομική ταφή είναι μια πρόχειρη λύση. Προσπάθησαν να το κάνουν αυτό μέσα στον Βόλο, δίπλα στο Διμήνι, στην κοίτη του ποταμού, και τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, που επηρεάστηκαν από τη μόλυνση, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα εν όψει της σημερινής επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή. Συγκεκριμένα, επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, ενεργοποίηση του Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά αλλά και αύξηση του ποσού για αυτό που είναι σε εξέλιξη. διασφάλιση χρηματοδότησης της προβολής του Παγασητικού την επόμενη περίοδο. Τα μέτρα σχολίασε στο Open ο Αριστοτέλης Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

«Εχουν φύγει οι τουρίστες, έχουμε πτώση τζίρου 80% στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο και έχουμε ακυρώσεις στα ξενοδοχεία. Εχει πάθει ζημιά το brand name του Βόλου. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα και στα τσιπουράδικα. Είναι εκατοντάδες οι επιχειρηματίες που επλήγησαν» είπε μεταξύ άλλων. Ζημιά έχουν υποστεί και στον κλάδο αλιείας. Την αγωνία του επισημαίνει και ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Παναγιώτης Περράκης, μιλώντας στον «Ταχυδρόμο». «Βλέπω ότι ο κόσμος δεν θα πάρει ψάρι γιατί φοβάται. Τα ψάρια θα υπάρχουν στους πάγκους, το ζήτημα είναι η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού. Εμείς από αυτό καταστρεφόμαστε» τόνισε.

Επιφυλάξεις από Λέκκα για την ασφάλεια της διαδικασίας

Η ταφή μέρους του όγκου των νεκρών ψαριών σε χώρο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου εγείρει αντιρρήσεις από μερίδα ειδικών. Στο σημείο βρέθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος ότι η ταφή των νεκρών ψαριών είναι ασφαλής διαδικασία.

volos02094

Οπως είπε στο Open, «η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είμαι απολύτως σίγουρος πως είναι ασφαλής. Δεν ξέρω αν ο χώρος πληροί τις 32 προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής. Το 1993 ήταν 32 όροι. Στη συνέχεια, με βάση αυτούς τους όρους κάναμε την αποκατάσταση 3.000 χωματερών σε όλη τη χώρα. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε». Παράλληλα, χαρακτήρισε την καύση «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η… βασίλισσα του ρεμπέτικου «μετακομίζει» στην Αθήνα

Επειτα από συνεχή sold out στη Θεσσαλονίκη και την...

Ο Γιώργος Εμπειρίκος και η Jaclyn Vernet μετά τον πριβέ γάμο τους στην Ανδρο παντρεύονται στη Νέα Υόρκη

Σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού,...

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου κινείται νομικά εναντίον του Κυριάκου Βελόπουλου

Σε αγωγή κατά του Κυριάκου Βελόπουλου προχωρά η Αφροδίτη...

Ένοχη για την κακοποίηση του 1,5 ετών αγοριού της γνωστή τραγουδίστρια!

Ένοχη για την κακοποίηση του παιδιού της κρίθηκε από...