Είναι οι διαβόητες και πιο επικίνδυνες γυναίκες στη Βρετανία, που θα πεθάνουν στη φυλακή για τα άγρια εγκλήματα που διέπραξαν και τους χάρισαν παρατσούκλια, όπως η 12χρονη «κόρη του διαβόλου» και ο «άγγελος του θανάτου» με τα ρούχα νοσοκόμας. Κάποια δε από τα εγκλήματα ήταν τόσο ειδεχθή που έγιναν το σενάριο τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ ή σειρών.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η Τζοάνα Ντένεχι θεωρείται «η πιο επικίνδυνη φυλακισμένη» της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun». Τα εγκλήματά της ήταν τόσο βίαια που μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη, τόσο με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «The Killing Spree» του Channel 5, όσο και με το «The Killer in My Family» που προβλήθηκε στο Discovery. Η Ντένεχι συνελήφθη του 2013, όταν μέσα σε 10 ημέρες σκότωσε τρεις άνδρες. Το πρώτο θύμα της ήταν ο 31χρονος συγκάτοικός της Λούκαζ Σλαμποζέφσκι, ενώ άλλη ημέρα δολοφόνησε με μαχαιριές τον 56χρονο βετεράνο του βρετανικού στρατού Τζον Τζάπμαν.
Τελευταίο θύμα της ήταν ο 48χρονος ιδιοκτήτης του διαμερίσματός της Κέβιν Λιν, ενώ μαχαίρωσε άλλους δύο άνδρες που επέλεξε τυχαία, τραυματίζοντάς τους. Οταν ρωτήθηκε γιατί διέπραξε τα εγκλήματα, απάντησε «για διασκέδαση» και διότι το έβρισκε «εθιστικό». Αργότερα οι ψυχίατροι διέγνωσαν ότι η Ντένεχι είναι «ψυχοπαθής, αντικοινωνική» και πάσχει από διαταραχές που την καθιστούν «ασταθή συναισθηματικά».
Η Σάρον Καρ είναι η νεότερη δολοφόνος της Βρετανίας, η οποία είναι γνωστή ως η «κόρη του διαβόλου» και η δράση της αποτυπώθηκε στο επεισόδιο «Never too Young» του Deadly Women. Ηταν μόλις 12 ετών το 1992, όταν μαχαίρωσε 30 φορές τη 18χρονη Κέιτι Ράτκλιφ, η οποία της ήταν παντελώς άγνωστη. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Καρ μαχαίρωσε το θύμα της μεταξύ άλλων στα πλευρά, στην καρδιά, στο αιδοίο και στον πρωκτό, ενώ όταν βεβαιώθηκε ότι η Ράτκλιφ ήταν νεκρή, έκλεψε τα κοσμήματα που είχε πάνω της.
Η αστυνομία δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο δράστης του εγκλήματος και η 12χρονη θα τη γλίτωνε, αν δεν καυχιόταν σε συγκρατούμενό της σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων. Η Καρ βρισκόταν στο ίδρυμα για άλλο ποινικό αδίκημα, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι άκουσαν όσα είπε και ενημέρωσαν τους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν στο σπίτι της Καρ ιδιόχειρα σημειώματα, στα οποία ενοχοποιούσε τον εαυτό της για τον φόνο της Ράτκλιφ. «Γεννήθηκα για να γίνω δολοφόνος» έγραφε σε ένα από αυτά, ενώ σε άλλο ανέφερε: «Κάθε βράδυ βλέπω τον διάβολο στα όνειρά μου – κάποιες φορές ακόμη και στον καθρέφτη, αλλά συνειδητοποιώ ότι απλά είμαι εγώ».
Η Ρόουζ Γουέστ είχε ως συνεργό στα εγκλήματά της τον σύζυγό της Φρεντ, καθώς από από το 1967 έως το 1987 βίασαν, βασάνισαν και σκότωσαν 12 νεαρές γυναίκες στο σπίτι τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικογενειακή κατοικία τους στο Γκλόστερ της Βρετανίας είναι πλέον γνωστή ως «το σπίτι της φρίκης». Το ζευγάρι είχε μεταμορφώσει το υπόγειο σε «μπουντρούμι του σεξ», όπου κρατούσε αιχμάλωτα τα θύματά του και τα υπέβαλλε σε άγρια σεξουαλικά βασανιστήρια πριν τα δολοφονήσει.
Η δράση τους αποκαλύφθηκε όταν απήγαγαν το τελευταίο θύμα τους, τη Χέδερ, και απείλησαν τα μικρά αδέλφια της ότι θα καταλήξουν και αυτά στο υπόγειο, αν μιλήσουν στην αστυνομία. Τα παιδιά μίλησαν σε κοινωνική λειτουργό, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία και τελικά το ζευγάρι συνελήφθη. Η Γουέστ καταδικάστηκε για 10 φόνους, ενώ ο σύζυγός της Φρεντ, που ομολόγησε 12 φόνους, αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού πριν καταδικαστεί.
«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε το 2013 ο Βρετανός δικαστής, ο οποίος καταδίκασε τη Νίκολα Εντινγκτον σε ισόβια κάθειρξη, με τον όρο να περάσει τουλάχιστον 37 χρόνια στη φυλακή πριν αποκτήσει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους. Τον Οκτώβριο του 2011 η Εντινγκτον επιτέθηκε με χασαπομάχαιρο στην 58χρονη Σάλι Χόντκιν σε δρόμο του Μπέξλεϊχιθ. Είχε επιλέξει τυχαία το θύμα της, ενώ η επίθεσή της ήταν τόσο βίαιη που σχεδόν αποκεφάλισε τη Χόντκιν. Στη συνέχεια αγόρασε από κατάστημα μαχαίρι με λάμα 30 εκατοστών και προσπάθησε να σκοτώσει τον 22χρονο Κέρι Κλαρκ, τον οποίο πρόλαβε να τραυματίσει προτού ένας περαστικός την ακινητοποιήσει. Εξι χρόνια νωρίτερα, το 2005, η Εντινγκτον είχε δολοφονήσει την 60χρονη μητέρα της Μάριον και το 2006 είχε καταδικαστεί να παραμείνει τρία χρόνια σε ψυχιατρική κλινική, από όπου βγήκε το 2009.
Η 67χρονη σήμερα Μαρία Πίρσον είναι η γυναίκα που έχει περάσει περισσότερα χρόνια στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη κατάδικο. Είναι κλεισμένη σε κελί από το 1987, όταν καταδικάστηκε για τον φόνο της Τζάνετ Νιούτον, που ήταν η νέα σύντροφος του πρώην της. Η Πίρσον, κινούμενη από «ζήλια και πικρία», μαχαίρωσε τη Νιούτον 17 φορές στις 18 Οκτωβρίου 1986, όταν, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ανακάλυψε ότι είχε αρραβωνιαστεί τον πρώην της. Τα τραύματα που προκάλεσε στη Νιούτον ήταν τόσο βαριά που σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί νόμισαν ότι την είχε χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο. Αρχικά η Πίρσον καταδικάστηκε μόνο σε 11 χρόνια κάθειρξη, όμως με νέες δικαστικές αποφάσεις έχει παραμείνει 35 χρόνια στη φυλακή μέχρι τις ημέρες μας, με τον βρετανικό Τύπο να την αποκαλεί «ξεχασμένη φυλακισμένη».
Ως ο «άγγελος του θανάτου» είναι γνωστή η πρώην νοσοκόμα Μπέβερλι Αλιτ, η δράση της οποίας παρουσιάστηκε στη σειρά «Angel of Death» του BBC. Η Αλιτ είναι serial killer που σε ηλικία 22 ετών, το 1991, έπαιρνε παιδικές ψυχές στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Grantham and Kesteven Hospital στο Γκράνθαμ, όπου εργαζόταν ως νοσοκόμα. Κάνοντάς τους ενέσεις με ινσουλίνη, κάλιο ή με αέρα σκότωσε τέσσερα μωρά, προσπάθησε να δολοφονήσει άλλα τρία, ενώ προκάλεσε σοβαρές σωματικές βλάβες σε άλλα έξι μωρά.