Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Το σχέδιο «βομβητές του Ισραήλ σε μέλη της Χεζμπολάχ»

Ενώ σήμερα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ...

Τούρκος κακοποίησε σεξουαλικά τουρίστρια σε hostel χρησιμοποιώντας google translate

Σε εφιάλτη εξελίχθηκαν οι διακοπές μιας 24χρονης τουρίστριας από...

Φουντώνει η κόντρα του Λύτρα με την Πολυζωγοπούλου για την κόρη τους,...

Την ώρα που ο Απόστολος Λύτρας και η εν...

Το σχέδιο «βομβητές του Ισραήλ σε μέλη της Χεζμπολάχ»

Τα παιχνίδια μυστικών υπηρεσιών και οι εκρήξεις στον Λίβανο

Ενώ σήμερα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα με τα αντίποινα στο Ισραήλ για το πρωτοφανές χτύπημα με τις ταυτόχρονες εκρήξεις χιλιάδων βομβητών της σιιτικής οργάνωσης, χθες από αξιωματούχους των ΗΠΑ διέρρευσε πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να κάνουν την επιχείρηση.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν στην εφημερίδα «The New York Times» ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης πάνω από 3.000 βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ από εταιρία στο εξωτερικό. Στο ίδιο μήκος κύματος το Reuters, που ανέφερε πως η Μοσάντ «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχαν εισαχθεί από τη Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις. Οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με το Axios, πυροδότησαν τα εκρηκτικά προχθές, έπειτα από πληροφορίες ότι η Χεζμπολάχ «μυρίστηκε» τη μυστική επιχείρηση.

vomv190942
Ενας από τους εκατοντάδες τραυματίες στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις πάνω από 5.000 βομβητών

Πράκτορες της Μοσάντ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους «New York Times», οι πράκτορες της Μοσάντ τοποθέτησαν μέχρι και 57 γραμμάρια εκρηκτική ύλη δίπλα στην μπαταρία των βομβητών, μαζί με πυροκροτητές, οι οποίοι ενεργοποιούνται από απόσταση. Στις 15.30 μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές (στον Λίβανο), κάνοντάς τις να ηχήσουν ταυτόχρονα για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

Από τις εκρήξεις, που έγιναν κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία, τραυματίστηκαν στο πρόσωπο, στον λαιμό, στην κοιλιά και στα χέρια χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά και ο πρέσβης του Ιράν στη Βηρυτό Μοζταμπά Αμανί, ο οποίος τραυματίστηκε από την έκρηξη του βομβητή σωματοφύλακά του. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα κορίτσι δέκα ετών, που σκοτώθηκε από την έκρηξη του βομβητή του πατέρα του, και ο γιος ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

vomv19094

Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ αγόρασε τους βομβητές από την Gold Apollo της Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία υποστήριξε ότι κατασκευάστηκαν από την εταιρία BAC Consulting KFT στην Ουγγαρία, στην οποία παραχώρησε το δικαίωμα να φτιάχνει βομβητές και να βάζει πάνω τους το σήμα της Gold Apollo. Η ουγγρική εταιρία το αρνήθηκε και υποστήριξε ότι απλώς είναι οι ενδιάμεσοι.

Η αλυσίδα εφοδιασμού

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να διεισδύσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Κάποιοι πιστεύουν ότι η διείσδυση των Ισραηλινών πρακτόρων ήταν τόσο εκτεταμένη που έθεσαν ακόμη και το ερώτημα αν η ουγγρική εταιρία είχε μετατραπεί σε «δορυφόρο» της Μοσάντ που δούλευε για την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Το Ισραήλ γνώριζε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε δώσει εντολή στα μέλη της να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, με τον Νασράλα να λέει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι έπρεπε ακόμη και να τα θάψουν, για να μην υποκλέψουν τις συνομιλίες τους οι Ισραηλινοί. Για να επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη της και να δέχονται εντολές από την ηγεσία, η Χεζμπολάχ στράφηκε στη μαζική χρήση βομβητών, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι Ισραηλινοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαρίνα (πρώην κυρία Πατούλη) πούλησε το πατρικό της στην Πεύκη!

Την ώρα που ο Γιώργος Πατούλης περιμένει να κρατήσει...

Τα δάκρυα του Ξαρχάκου μπροστά σε πρώην και νυν

Ανάμεσα στη γυναίκα του Ηρώ Σαΐα και την πρώην...

Νίκος Παππάς: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε από την «Τζέσικα Ράμπιτ» του Open!

Η λαϊκή φράση «καρδιά αγκινάρα» ταιριάζει απόλυτα στον Νίκο...

Τα τελευταία λόγια του Ντίνου Καρύδη που προμήνυαν τον θάνατό του!

«Τελειώνω. Δεν υπάρχει χρόνος πια για τέτοια». Αυτή είναι...

Ο Χρήστος Χολίδης μετά της συζύγου στο κέντρο της Αθήνας

Σχεδόν τρία χρόνια μετράει η σχέση του Χρήστου Χολίδη...

Ο Γιαννιώτης «χρηματιστής» που «δάγκωσε» από Κατερίνα Λέχου μέχρι Σκλεναρίκοβα!

Γιαννιώτης μεγαλοαπατεώνας καταχράστηκε περιουσίες ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ και...