Με συνολικά έξι προφυλακίσεις έκλεισε ο πρώτος μεγάλος κύκλος των ερευνών για το μεγάλο κύκλωμα της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, το οποίο, κατά τις Αρχές, προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο άνω των 3.000.000 ευρώ. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα τον δρόμο για τις φυλακές είχαν πάρει μετά τις απολογίες τους στην 1η τακτική ανακρίτρια έξι εκ των 17 συνολικά κατηγορουμένων, με τις έρευνες των Αρχών να συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα και πλέον και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Συγκεκριμένα, στη φυλακή οδηγήθηκε, μεταξύ άλλων, ο 51χρονος παθολόγος που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, τρεις φαρμακοποιοί, ένας γυναικολόγος, καθώς και ο διαβόητος «Μισέλ», ο οποίος φέρεται ότι είχε τον ρόλο του μεσάζοντα στο κύκλωμα, βρίσκοντας ΑΜΚΑ ασφαλισμένων στα οποία και συνταγογραφούνταν παρανόμως διάφορα σκευάσματα, με κάποια από αυτά να εμπίπτουν ακόμα στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι της υπόθεσης μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια (σ.σ.: η διαδικασία άρχισε προχθές Τετάρτη και ολοκληρώθηκε χθες) αφέθηκαν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.
Ανάκριση
Οι 17 συλληφθέντες κλήθηκαν να αντικρούσουν ενώπιον της ανακρίτριας τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, της ψευδούς βεβαίωσης κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, της πλαστογραφίας κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.00 ευρώ, της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών τελεσθείσας από ιατρό, της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.00 ευρώ, καθώς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος άνω των 120.000 ευρώ, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για δύο πλημμεληματικές κατηγορίες, της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.
Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ενώπιον της ανακρίτριας, σχεδόν στο σύνολό τους, αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, παρά τα στοιχεία της δικογραφίας που τους «καίνε», όπως διάλογοι που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., καταθέσεις ασφαλισμένων των οποίων το ΑΜΚΑ τους είχε χρησιμοποιηθεί εν αγνοία τους κ.ά. Ενδεικτικά είναι όσα φέρεται ότι είπε στην ανακρίτρια κατά την απολογία του 60χρονος φαρμακοποιός. «Αρνούμαι τις κατηγορίες.
Ως φαρμακοποιός εκτελούσα τις συνταγές σύμφωνα με όσα προβλέπονται. Δεν είχα αντιληφθεί κάτι ύποπτο. Αναφορικά με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, μου αποδίδεται για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο χορηγείται με απλή συνταγή και δεν εμπίπτει στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών» φέρεται ότι ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, χωρίς να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκισή του.
Οπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τα στοιχεία των Αρχών, κομβικός στη δράση του κυκλώματος παραμένει ο ρόλος του 51χρονου παθολόγου, ο οποίος φέρεται ότι είχε φτάσει στο σημείο να συνταγογραφεί φάρμακα για σχιζοφρένεια ακόμη και σε μέλη της οικογενείας του. Για τον συγκεκριμένο γιατρό στον φάκελο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κατά το χρονικό διάστημα 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2024 προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε εκδώσει 27.162 συνταγές, συνολικής αξίας 724.815,01 ευρώ, από δημόσιες μονάδες Υγείας που εδρεύουν εκτός Αττικής, οι οποίες εκτελέστηκαν σε φαρμακεία, η έδρα των οποίων βρίσκεται εντός Αττικής». Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι στον ΑΜΚΑ των οποίων γράφονταν, εν αγνοία τους, τα φάρμακα δεν είχαν άυλη συνταγογράφηση ώστε να λάβουν κάποιο μήνυμα και να ενημερωθούν.