Σοκαρισμένοι είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και αυτισμό από τις αποκαλύψεις της «Espresso» για τις εικόνες ντροπής μέσα στο κρατικό κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας πως οι δύο τρόφιμοι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ίδρυμα πριν από δύο χρόνια ήταν η «κορυφή του παγόβουνου».
Αλλοι παίρνουν τα παιδιά τους από το ίδρυμα, άλλοι πάνε βάρδιες ως εθελοντές για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών τους, ενώ έως αργά χθες το απόγευμα οι αρμόδιοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν είχαν απαντήσει για τις εικόνες ντροπής στο ίδρυμα «κολαστήριο». Προφανώς, η Σοφία Ζαχαράκη βρισκόταν σε πανικό…
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα επιβεβαιώνει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων των παιδιών που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα «Αγιος Δημήτριος», Ολυμπία Κορδά. «Ολο το δημοσίευμα που βγάλατε, όλα είναι αλήθεια. Γίνονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμείς, ως σωματείο, τα έχουμε καταγγείλει από τότε που έχουν γίνει και τα έχουμε στείλει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στον εισαγγελέα, μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού» τονίζει σε δηλώσεις της στην «Espresso», ενώ φέρνει στο φως νέες καταγγελίες γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στην κρατική δομή.
«Εχω καταγγελίες από γονείς. Μου στέλνουν ότι το παιδί τους είναι μόνο του. Πρόσφατα, μου είπε μια μαμά ότι θα πάει να κάνει το οκτάωρο, γιατί δεν έχει προσωπικό. Κάποια άλλη μαμά πήρε το παιδί της από το ίδρυμα και το έχει στο σπίτι προς το παρόν, γιατί δεν έχει προσωπικό και φοβάται. Είχαν θέμα με το φαγητό. Μία φτάνει το φαγητό, μία δεν φτάνει. Δεν τα ταΐζουν όπως πρέπει τα παιδιά. Το παιδί αυτό θέλει υπομονή για να το ταΐσεις. Αν η υπάλληλος δεν έχει υπομονή να το ταΐσει, θα φάει δυο τρεις κουταλιές και τελείωσε. Αυτά τα θέματα συνέχεια τα καταγγέλλουμε και ρωτάμε. Απάντηση δεν παίρνουμε από κανέναν» συμπληρώνει, ζητώντας από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να διορίσουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Η υπόθεση του Πάρη
Στο μεταξύ, χθες επρόκειτο να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά 18 στελέχη και εργαζόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο «Αγιος Δημήτριος» όταν έχασε τη ζωή του ο 21χρονος Πάρης, τον Νοέμβριο του 2021, έπειτα από ξυλοδαρμό του. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς του Πάρη, καθώς πριν από τον θάνατό του είχε διακομιστεί πολλές φορές στο νοσοκομείο με χτυπήματα. Οι εργαζόμενοι και τα πρώην στελέχη κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, διά παραλείψεως κατά συρροή, επιτρέποντας να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες με διαρκείς τραυματισμούς του 21χρονου.
Η δίκη αναβλήθηκε για τις 5 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος του βασικού κατηγορουμένου, πρώην φροντιστή που κατηγορείται ότι χτύπησε τον άτυχο νέο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει μία ημέρα αργότερα από αιμάτωμα. Ο πρώην φροντιστής είναι κατηγορούμενος και στο Κακουργιοδικείο Κατερίνης για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Εκεί, η δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με καταθέσεις μαρτύρων και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για τις συνθήκες «Νταχάου» με σκελετωμένους τροφίμους από την αφαγία, άλλους που δένονται με ιμάντες και άλλους που μένουν κλειδωμένοι σε κλουβιά γυμνοί επί ώρες, λερωμένοι από τις ακαθαρσίες τους, ξέσπασε η μητέρα του Πάρη, Κατερίνα Τσακιράκη, μιλώντας στην «Espresso»: «Είμαι πολύ σοκαρισμένη. Δεν περίμενα μετά τον θάνατο του γιου μου να εξακολουθούν να συμβαίνουν ακόμα χειρότερα πράγματα για τη διαβίωση των παιδιών.
Με λυπεί. Ντρέπομαι… Είμαι πάρα πολύ ταραγμένη. Νόμιζα ότι θα άλλαξε έστω κάτι. Δεν τους φόβισε ο θάνατος του Πάρη. Κινούνται ανενόχλητα, χωρίς κάποιον έλεγχο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε επισκεφτεί το ίδρυμα τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν είχε δει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα δωμάτια, με τους μουχλιασμένους τοίχους, τους ιμάντες δεσίματος και τα κλουβιά της ντροπής. «Είδε αυτά που “έπρεπε” να δει, όχι όλα. Θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι χωρίς προειδοποίηση, για να υπάρχει ο φόβος, για να γίνεται σωστή φροντίδα των παιδιών και να μην υπάρχουν κλειστές πόρτες που δεν ανοίγουν, αυτές που έχουν τα κλουβιά. Επρεπε να τα έχει δει η υπουργός. Να μη φτάσουμε μέχρι εδώ, γιατί κάθε μέρα, κάθε βράδυ βασανίζονται ψυχές ανυπεράσπιστες, και εμείς όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι» τονίζει η μητέρα του Πάρη, η οποία συμπληρώνει ως προς τις ευθύνες των υπευθύνων του ιδρύματος: «Φυσικά και γνώριζαν. Εμείς δεν γνωρίζαμε. Κακώς κρύβανε από εμάς τους γονείς, που πηγαίναμε επισκεπτήρια, να δούμε κάτι τέτοιο. Αυτοί, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι το ήξεραν. Είμαι σίγουρη ότι το ήξεραν. Είναι ο χώρος εργασίας τους».
Ο αδερφός του Πάρη, Γιάννης, έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ελπίζει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον χαμό του. «Πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα δικάσει επιτέλους, ύστερα από τρία χρόνια, τον άνθρωπο ο οποίος σκότωσε τον αδερφό μου – και η κοινή λογική το λέει αυτό. Μακάρι να σαπίσει στη φυλακή». Ως προς τους υπόλοιπους κατηγορουμένους που ήταν χθες στο δικαστήριο, ο αδερφός του άτυχου 21χρονου σημείωσε: «Δεν τους είδα και πολύ συγκινημένους για το δικαστήριο. Νομίζω ότι αλληλοκαλύπτονται και για πολλά άλλα πράγματα στο ίδρυμα, γιατί ξαφνικά εμφανίζονται φωτογραφίες με παιδάκια και με ενήλικες τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση, και σίγουρα δεν πήγαν σε αυτή την κατάσταση αυτά τα παιδιά. Ελπίζω να δικαιωθούν, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό το ίδρυμα, επιτέλους, ή οπουδήποτε αλλού. Να είναι καλύτερα για αυτούς».