Νέα σοκαριστικά στοιχεία για το κρατικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας «Aγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης φέρνει στο φως σήμερα η «Espresso», αποκαλύπτοντας περιστατικό τραυματισμού τροφίμου που κινδύνευσε μέσα στο ίδρυμα πριν από ενάμιση μήνα, αλλά οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να το κουκουλώσουν.
Αν και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και η πρόεδρος του ιδρύματος Ιωάννα Κοσμοπούλου προσπάθησαν την περασμένη εβδομάδα με γραπτές ανακοινώσεις τους να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, υποστηρίζοντας πως τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από κακοποιήσεις και τραυματισμούς παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πριν από πολλούς μήνες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Σήμερα φέρνουμε στο φως νέο περιστατικό τραυματισμού παιδιού με σύνδρομο Ντάουν, το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά στα τέλη Αυγούστου, αλλά οι υπεύθυνοι που είχαν βάρδια το απέκρυψαν για να μη βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.
Οι φωτογραφίες που φέρνουμε στο φως δείχνουν το αγόρι με σοβαρά χτυπήματα στο χέρι και το πόδι. Μετά τον τραυματισμό του δεν μετέφεραν το παιδί σε νοσοκομείο, ενώ είναι άγνωστο αν έχουν ενημερωθεί οι γονείς του. Το αγόρι έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να αξιολογηθεί η κατάστασή του, καθώς, όπως μπορεί να δει κανείς διά γυμνού οφθαλμού, πρόκειται για σοβαρά τραύματα, τα οποία είναι άγνωστο πώς προκλήθηκαν. Αυτοί που είχαν βάρδια δεν είχαν φροντίσει το παιδί, το οποίο τραυματίστηκε ή χτυπήθηκε.
Οι υπεύθυνοι στο διαμέρισμα όπου μένει ο τρόφιμος όχι μόνο δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά προσπάθησαν και να αποκρύψουν το περιστατικό, όπως προκύπτει από έγγραφο της προϊσταμένης Περίθαλψης Ελευθερίας Τσακμάκη στις 6-9-2024 προς τους πέντε φροντιστές του διαμερίσματος «Ζωή», που κοινοποιείται και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος» (ΠΑΑΠΑΘ). «Παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε εγγράφως πώς και πότε έγινε το συμβάν με τον περιθαλπόμενο Μ.Β., σχετικά με το τραύμα στη δεξιά παλάμη του. Επίσης, να με ενημερώσετε γιατί δεν αναγράφεται στη λογοδοσία του διαμερίσματος και ποιον ενημερώσατε γι’ αυτό το συμβάν» αναφέρει το υπηρεσιακό έγγραφο.
Κατά… διαβολική σύμπτωση η μία από τις πέντε υπαλλήλους φροντίδας που ζητά εξηγήσεις, η προϊσταμένη Περίθαλψης, περιλαμβάνεται στους 18 κατηγορουμένους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για πράξεις ή παραλείψεις τους που αφορούν τον θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι του 21χρονου Πάρη τον Νοέμβριο του 2021. Η κυρία Τσακμάκη ζήτησε εξηγήσεις από το προσωπικό φροντίδας του διαμερίσματος, όταν διαπίστωσε το τραύμα του παιδιού με σύνδρομο Ντάουν, ενώ κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο και στη διοίκηση του ιδρύματος για τις δικές τους ενέργειες. Ομως δεν έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ούτε αναζητήθηκαν ευθύνες από το προσωπικό.
Ολα αυτά επί ημερών προεδρίας της Ιωάννας Κοσμοπούλου, η οποία σε δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως τα περιστατικά τραυματισμών που αποκάλυψε η «Espresso» συνέβησαν πριν εκείνη αναλάβει τη διοίκηση του ιδρύματος… Το νέο περιστατικό τραυματισμού περιθαλπόμενου ΑμεΑ σημειώθηκε επί ημερών της κυρίας Κοσμοπούλου. Η προσπάθεια απόκρυψης του τραυματισμού νεαρού τροφίμου του ιδρύματος έρχεται στο φως τρία χρόνια ύστερα από παρόμοια απόπειρα κουκουλώματος του ξυλοδαρμού του 21χρονου Πάρη, που οδήγησε στον θάνατό του από αιμάτωμα. Τότε το προσωπικό είχε υποστηρίξει πως άλλος τρόφιμος είχε χτυπήσει με πλαστική παντόφλα το παιδί στο κεφάλι. Ομως, ύστερα από δικαστικό αγώνα των γονιών και μαρτυρία που καταγράφηκε στο βιβλίο λογοδοσίας, παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι 18 υπεύθυνοι του ιδρύματος «Αγιος Δημήτριος» στις 5 Φεβρουαρίου για πράξεις ή παραλείψεις τους, ενώ για το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης δικάζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο 58χρονος φροντιστής που κατηγορείται ότι χτύπησε τον Πάρη λίγες ώρες πριν ξεψυχήσει.
Οι γονείς του Πάρη ζητούν να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού τους. «Το 2016 στο ίδρυμα μπήκε 50 κιλά και έφτασε 35… Και με δική μας προσπάθεια έφτασε με το ζόρι στα 42» λέει στην «Espresso» η μητέρα του άτυχου αγοριού Κατερίνα Τσακιράκη, η οποία δεν μπορεί να πιστέψει πως και μετά τον θάνατο του γιου της συνεχίζονται τα περιστατικά τραυματισμών περιθαλπομένων. «Δεν περίμενα μετά τον θάνατο του γιου μου να εξακολουθούν να συμβαίνουν και ακόμα χειρότερα πράγματα για τη διαβίωση των παιδιών. Με λυπεί. Νόμιζα πως θα άλλαζε έστω κάτι. Δεν τους φόβισε ο θάνατος του Πάρη. Κινούνται ανενόχλητα, χωρίς κάποιον έλεγχο» επισημαίνει.
Eπιχείρηση συσκότισης από την Ι. Κοσμοπουλου
«Συσκότιση» στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για όσα συμβαίνουν στο κρατικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης επιχειρήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχε η πρόεδρος του ιδρύματος Ιωάννα Κοσμοπούλου με γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Γονείς κλήθηκαν στη συνάντηση από νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό, σπεύδοντας να προκαταλάβουν την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στυλιανή Γιαϊλόγλου, με αφορμή τις αποκαλύψεις της «Espresso» και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των λερωμένων από τις ακαθαρσίες τους παιδιών ΑμεΑ που μένουν σε κλουβιά και μουχλιασμένα δωμάτια.
Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, της παράνομης βίας σε βάρος ανηλίκων και κατά αδύναμων ατόμων κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, και της παραβίασης υγειονομικού κανονισμού. Στο πλαίσιο της έρευνας, που θα διεξαχθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Πυλαίας – Χορτιάτη, θα ζητηθεί να εξεταστεί ο δίσκος αποθήκευσης των αρχείων που περιέχονται στο δημοσίευμα, να καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες ή δικαστικοί συμπαραστάτες των παιδιών αλλά και να γίνουν έλεγχοι από υγειονομική επιτροπή. Πριν όμως κληθούν οι γονείς να καταθέσουν, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, φαίνεται πως κάποιοι μέσα στο ίδρυμα επιχείρησαν να τους… δασκαλέψουν ή να εξασφαλίσουν τις υπογραφές τους σε επιστολή με την οποία θα απαλλάσσουν από τις ευθύνες τόσο την πρόεδρο του ιδρύματος Ι. Κοσμοπούλου όσο και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήθηκε εκβιαστικά να υφαρπάξουν τις υπογραφές τους, με το σκεπτικό πως δήθεν υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει το ίδρυμα ή ότι δεν θα έρθει νέο προσωπικό ή επενδυτές. Ωστόσο, όπως μας είπαν προφορικά γονείς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν υπέγραψαν το χαρτί που τους υποδείχθηκε και θα καταθέσουν όταν τους ζητηθεί, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.