Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών Αρχών έχουν μπει οι ιερές «μπίζνες» δύο υψηλόβαθμων καθολικών ιερέων της Επισκοπής Σύρου, οι οποίοι φέρεται ότι έβαζαν χέρι στα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και, στη συνέχεια, τα επένδυαν σε… νυχτερινά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου!
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως, το οικονομικό σκάνδαλο με την τεράστια «μαύρη τρύπα» των 3.000.000 ευρώ (!) στα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνταράσσει τα θεμέλια του Βατικανού, καθώς οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη ενημερωθεί και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, με επικεφαλής τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης, με πρωταγωνιστές έναν υψηλά ιστάμενο ιερέα και έναν κληρικό προερχόμενο από την Κρήτη (με τους ψιθύρους να κάνουν λόγω και για πιο… βαθύ δέσιμο ανάμεσά τους), άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Αρχή ενημερώθηκε από τις τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και άρχισε ενδελεχή έλεγχο, προκειμένου να χαρτογραφήσει τη διαδρομή των χρημάτων και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Οπως βρέθηκε, την τελευταία πενταετία έφευγαν μεγάλα ποσά από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς και, εν συνεχεία, κατέληγαν σε εκείνους πέντε ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως επενδύσεις σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Μάλιστα, στο παρελθόν ο ένας εκ των επιχειρηματιών που είχε λάβει μεγάλα ποσά από τους καθολικούς ιερείς είχε σοβαρή εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν ακόμη οι ελεγκτές της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, η τελευταία ύποπτη διαδρομή, η οποία αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ, εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες!
Καθώς προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, μεταξύ αυτών της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με εντολή του Χαράλαμπου Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε επιχει ρηματιών που φέρεται ότι είναι ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών που έκαναν «φτερά» από τα ταμεία, καθώς και εκείνοι της Επισκοπής Σύρου, στους οποίους είχε πρόσβαση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους ιερείς.
Παράλληλα διαβιβάστηκε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα για το κακούργημα της υπεξαίρεσης για τους δύο υψηλόβαθμους καθολικούς κληρικούς, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ότι είχε κάνει «πέρασμα» και από τον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τους πέντε επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, πάντως, που η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό φέρεται ότι έχει ενημερωθεί για τις ενέργειες του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με ανακοίνωσή της η Καθολική Εκκλησία της χώρας μας επισημαίνει πως δεν έχει ενημέρωση για την υπεξαίρεση «μαμούθ». «Μετά τα σημερινά (ενν.: χθεσινά) δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος» τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.
Η δομη της παπικης αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο αριθμος των καθολικων
Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος αποτελεί ανώτατο διοικητικό όργανο των καθολικών στη χώρα μας, που συνέρχεται ανά εξάμηνο, με τα μέλη της να ορίζονται καθ’ υπόδειξιν της ίδιας από την Αγία Εδρα. Μόνιμος πρωθιεράρχης δεν υπάρχει, αλλά εκλέγεται ανά τριετία ο πρόεδρος της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποτελεί τη μεγαλύτερη καθολική περιφέρεια της χώρας και αριθμεί περίπου 30.000 πιστούς. Κέντρο της είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις καθολικών είναι, από το 1973, ο σεβασμιότατος Θεόδωρος Κοντίδης. Η Επισκοπή Σύρου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιλαμβάνει περίπου 8.000 μέλη και έχει υπό την ευθύνη της τα νησιά της Σύρου, της Ιου και της Μήλου.
Δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του καθολικού κλήρου και των μοναχών στην Ελλάδα προέρχονται από τη Σύρο, το νησί αποτελεί το γνωστότερο κέντρο του ελληνικού καθολικισμού. Ως επίσκοπος προΐσταται, από το 2014, ο σεβασμιότατος Πέτρος Στεφάνου. Οι Ελληνες καθολικοί ήταν μόλις 50.000 έως το 1990, αλλά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξαιτίας της κατάρρευσης του κομμουνισμού και των ταραχών στη Μέση Ανατολή ο αριθμός των καθολικών στη χώρα μας το 2010 έφτασε τους 300.000. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε περιόρισε τον αριθμό τους σε περίπου 250.000.