Μεταμόσχευσαν με επιτυχία υγιή μάτια σε σημείο εκτός κεφαλιού!
Μάτια στην πλάτη μπορεί να αποκτήσουμε κυριολεκτικά μια μέρα! Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν μέσω μιας επαναστατικής μεταμόσχευσης να κάνουν γυρίνους να βλέπουν με την ουρά τους! Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρωτοποριακό πείραμα που κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν επιτυχημένο. Κι όμως, οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης έγιναν οι πρώτοι που μεταμόσχευσαν με επιτυχία υγιή μάτια σε σημείο εκτός κεφαλιού σε σπονδυλωτό ζώο.
Πιο συγκεκριμένα, οι βιολόγοι αφαίρεσαν χειρουργικά τους βολβούς των ματιών από τους δότες και τους μεταμόσχευσαν στις ουρές των ληπτών, ενισχύοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη έκτοπων οφθαλμών. Για να βεβαιωθούν ότι το εγχείρημά τους θα ήταν επιτυχημένο, προχώρησαν στην εξόρυξη των φυσιολογικών βολβών των γυρίνων. Τα έκτοπα μάτια, τα οποία συνδέθηκαν με τη σπονδυλική στήλη των ζώων, ήταν τα μοναδικά που έμειναν για να ανταποκριθούν στα ειδικά διαμορφωμένα τεστ οράσεως. Και πράγματι ανταποκρίθηκαν!
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναγεννητική Ιατρική, όπως εξήγησαν οι βιολόγοι. «Η ικανότητα όρασης των γυρίνων με τα έκτοπα μάτια να είναι συνδεδεμένα με τη σπονδυλική στήλη και όχι με τον εγκέφαλο ήταν εντυπωσιακή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μάικλ Λέβιν που ηγήθηκε της έρευνας. «Πρωταρχικός στόχος μας είναι να μπορέσουμε μια μέρα να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των κατεστραμμένων ή απόντων αισθητήριων δομών μέσω της χρήσης βιολογικών ή τεχνητών παραγώγων αντικατάστασης. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έχει πολλές διαστάσεις, όμως η βασικότερη είναι ότι ίσως κάποια στιγμή δεν χρειάζεται να κάνουμε συγκεκριμένες διασυνδέσεις με τον εγκέφαλο όταν θεραπεύουμε αισθητήριες διαταραχές, όπως την τύφλωση».
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 135 γυρίνους του αφρικανικού είδους Xenopus laevis. Μετά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης, άρχισαν την εκπαίδευση των πειραματόζωων τοποθετώντας τα σε ένα μεγάλο δίσκο με νερό, ο μισός εκ του οποίου φωτιζόταν με κόκκινο φως και ο άλλος μισός με μπλε. Οταν οι γυρίνοι πήγαιναν στην κόκκινη περιοχή, λάμβαναν ένα προειδοποιητικό τίναγμα με ηλεκτρικό ρεύμα. Με τη μέθοδο αυτή, το 19% των ληπτών έμαθε να ανταποκρίνεται στο φως και σταδιακά άρχισε να κολυμπάει μακριά από το κόκκινο για να αποφεύγει τις… συνέπειες.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ