Ανάπηροι δύο ταχυτήτων έχουν θεσμοθετηθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αλλά ακόμη και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως δεν ενδιαφέρονται για να αποκαταστήσουν την αδικία σε βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, λες και δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα ΑμεΑ που εργάζονταν στο Δημόσιο.
Εδώ και μήνες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών έχει επιδώσει υπόμνημα προς την αρμόδια υπουργό με τα βασικά τους αιτήματα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του επιδόματος που παίρνουν εν μέσω της ακρίβειας που «τσακίζει» την ελληνική κοινωνία, η θεσμοθέτηση σύνταξης για τις μητέρες ατόμων με ειδικές ανάγκες και η άρση της αδικίας που υφίστανται οι ανάπηροι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τους ανάπηρους του δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα, ζητούν την καταβολή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, όπως αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα για λόγους αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, επιμερισμένο στις συντάξεις τους (v. 4093/2012). Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Θανάσης Βίγλας εξηγεί στην «Espresso»: «Εμείς, οι βαριά κινητικά ανάπηροι, βιώνουμε περαιτέρω φτωχοποίηση και πλήρη αδυναμία να καλύψουμε το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης σε σχέση με τον μη έχοντα αναπηρία. Το κόστος της αναπηρίας μας, όπως ήδη γνωρίζετε, επιβαρύνεται και αναλόγως πολλαπλασιάζεται από τις κατά περιόδους κρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Ζητούμε την αύξηση του επιδόματος παραπληγικών των 840 ευρώ. Μπορεί να ακούγεται υψηλό σε μη ανάπηρο, αλλά το κόστος διαβίωσής μας είναι τρεις φορές πάνω από έναν μη ανάπηρο.
Μια κοπέλα για να φυλάξει επί 24ώρου βάσεως έναν άνθρωπο με αναπηρία άνω του 80% θέλει 1.000 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει ανισότητα μεταξύ των παραπληγικών του ΟΠΕΚΑ του Δημοσίου που παίρνουν δώρα, ενώ του ΕΦΚΑ όχι. Οι παραπληγικοί του Δημοσίου παίρνουν τα δώρα διά 12, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα στη σύνταξή τους, ενώ οι συνταξιούχοι παραπληγικοί του ΕΦΚΑ δεν τα παίρνουν». Οι παραπληγικοί ζητούν, επίσης, όπως και η οργάνωση 4amea, τη συνταξιοδότηση των μητέρων που φροντίζουν ανάπηρα παιδιά επί 24ώρης βάσης και δεν μπορούν να εργαστούν.
«Μια μητέρα που φροντίζει παιδί με αναπηρία, γιατί ο άντρας δουλεύει και το βάρος πέφτει στη γυναίκα, όλα αυτά τα χρόνια δεν δίνει τίποτα το κράτος. Ούτε χαρτζιλίκι. Αν μείνει μόνη στη ζωή της, δεν θα παίρνει ούτε σύνταξη, μόνο την εθνική σύνταξη» επισημαίνει ο κ. Βίγλας στην εφημερίδα μας και προσθέτει: «Με τις μητέρες που φροντίζουν τα ανάπηρα παιδιά, το κράτος απαλλάχθηκε από το κόστος φιλοξενίας σε ιδρύματα. Οταν μια μητέρα κρατάει το παιδί στο σπίτι και δεν καταλήγει στο ίδρυμα, το κράτος έχει κέρδος, καθώς σε ίδρυμα στοιχίζει πολλά χρήματα. Ομως μένει χωρίς μια οικονομική υποστήριξη η μάνα η οποία της απαγορεύεται να δουλέψει».
Οι εκπρόσωποι των παραπληγικών θα συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στις 4 Δεκεμβρίου, ελπίζοντας πως το καθ’ ύλην αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος θα αποκαταστήσει την αδικία ανάμεσα στους συνταξιούχους αναπήρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κάνοντας στους δεύτερους ένα πραγματικό… χριστουγεννιάτικο -και όχι μόνο- δώρο, που θα τους ελαφρύνει έπειτα από τις αλλεπάλληλες εισοδηματικές απώλειες, εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται πως το δίκαιο αίτημα για «Σύνταξη γονέα παιδιού με αναπηρία» προωθεί και το πανελλαδικό υποστηρικτικό και κοινωνικό δίκτυο 4amea, που δημιούργησε ένα δημόσιο ψήφισμα, το οποίο έχουν υπογράψει πάνω από 17.000 πολίτες. Το αίτημα θα τεθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 18.30, στο θέατρο «Βέμπο», με τη συμμετοχή διακομματικών ομιλητών, όπως του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Σαράκη, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου, του εργατολόγου και υπεύθυνου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά, του ψυχιάτρου και πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και του α’ αντιπροέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνου Δαμίγου.