Μετά τη… συνήθη ύποπτο Μύκονο, η φάμπρικα της διαφθοράς, έστω και αργά, αναπτύχθηκε και σε τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής. Εκεί, επίορκοι υπάλληλοι και ιδιώτες, ανάμεσά τους και ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, με την ιδιότητα του μηχανικού, ανακάλυψαν την κότα με τα χρυσά αβγά, και μάλιστα σε δύο πολεοδομίες.
- Από τον Βασίλη Χήτο
Το δαιδαλώδες κύκλωμα για να χτίζει αλλά και να νομιμοποιεί αυθαίρετα χρησιμοποιούσε τους κωδικούς «δάχτυλα», «χήνες» και «αβγά», που καθόριζαν το ύψος της μίζας, ενώ στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας μόνο σε μετρητά κατασχέθηκαν 1.062.240 ευρώ και 7.100 δολάρια ΗΠΑ.
Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο και, όπως αποκαλύπτει η «Espresso», oι διωκτικές Αρχές σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ολοσχερής εμπρησμός πολυτελούς εστατορίου στην Αθήνα σχετίζεται άμεσα με οικογενειακή επιχείρηση στελέχους της Πολεοδομίας που είχε υπό την εποπτεία του το νησί των ανέμων. Πάντως στη Χαλκιδική οι «Αδιάφθοροι» του Βορρά πέρασαν χειροπέδες σε συνολικά 21 άτομα έπειτα από ένα… διαφωτιστικό e-mail που έλαβαν στις 24/4/2024 και έκτοτε άκουγαν όλες τις επίμαχες συνομιλίες τους. Στις «εξυπηρετήσεις» περιλαμβάνονται πάνω από 80 ιδιώτες για «χάρες» που τους κόστιζαν από 150 έως 1.000 και 20.000 ευρώ.
Οι επίορκοι είναι τέσσερις πολεοδόμοι στη Σιθωνία και τη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας της Βόρειας Ελλάδας και 15 ιδιώτες, μεταξύ των τελευταίων και ο πρώην δημοτικός άρχοντας ως μηχανικός. Είναι χαρακτηριστικό πως στέλεχος της Διεύθυνσης Δόμησης εφοδίαζε και επικύρωνε δικαιολογητικά μηχανικού που ήταν «μανούλα» σε αυθαίρετες δομήσεις πελατών του, ενώ σε άλλη εγκληματική ομάδα δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας έδιναν το ΟΚ σε κατασκευές, καταρτίζοντας και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου που ήταν απαραίτητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Την ίδια στιγμή, τρίτος συνεργός συνέτασσε αρχιτεκτονικές μελέτες που θα υποβάλλονταν προς εξέταση στο συμβούλιο ή υποδείκνυαν τον τρόπο σύνταξης-έκδοσης αυτών, ώστε να επιτύχουν με βεβαιότητα την έγκρισή τους.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα άνω των 213.100 ευρώ. H δικογραφία αναφέρεται σε τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, με κοινό πεδίο δράσης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η πρώτη εγκληματική οργάνωση ήταν επιχειρησιακά δομημένη, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως διευθύνοντες κατηγορούνται δύο υπάλληλοι Υπηρεσίας Δόμησης των εμπλεκόμενων Πολεοδομιών, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, συντόνιζαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Συνολικά αφορούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της εμπορίας επιρροής-περί μεσαζόντων, της ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της παράβασης καθήκοντος, της εκβίασης, της δωροδοκίας και δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις σχέσεις κράτους – πολίτη και ναρκωτικά.
Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή και λάμβαναν μέτρα προστασίας, αποκρύπτοντας επιμελώς τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, τοποθετώντας αυτά σε φακέλους, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη και συνθηματική φρασεολογία, όπως «σχέδια», «αβγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και «δάχτυλα» για τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού που λάμβαναν.
Το εστιατόριο του νικητή τηλεπαιχνιδιού
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Espresso», η μαφία της Μυκόνου ευθύνεται και για τον εμπρησμό στην Αθήνα πολυτελούς εστιατορίου που ανήκε σε νικητή μεγάλου τηλεπαιχνιδιού. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν σήμερα στελέχη του Οργανωμένου Εγκλήματος που χειρίζονται τον αιματοβαμμένο φάκελο που αφορά το νησί των ανέμων. Στενό συγγενικό πρόσωπο του νεαρού εστιάτορα υπήρξε επί σειρά ετών προϊστάμενος Πολεοδομίας που «ελέγχει» τη Μύκονο. Το ζητούμενο όμως για τις Αρχές είναι αν ο εμπρησμός σχετίζεται με κάποιο νόμιμο πρόστιμο ή με άλλου είδους συναλλαγή που αθετήθηκε… Να σημειωθεί πως οι συμμορίες της οικοδομής που λυμαίνονται το νησί για «παραδειγματισμό και συμμόρφωση», με το ίδιο εκδικητικό μένος είχαν, τον Μάρτιο του 2023, ξυλοκοπήσει και τον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό στην Κηφισιά, σε παράδρομο του ΚΑΤ. Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόλις συνήλθε, είπε πως έπειτα απ’ αυτό δεν θέλει να ξαναπάει για έλεγχο στο νησί των ανέμων.