«Φύλακες αγγέλους» στα πρόσωπα των εθελοντών του Συσσιτίου της Κυρίας των Αγγέλων, στο Ρέθυμνο, βρίσκουν τα τελευταία 61 χρόνια παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα χαμηλών οικονομικών στρωμάτων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό!
Μιλώντας στο Daynight.gr, ενόσω η κυρία Μαρία μαγείρευε ψαρόσουπα μέσα στην κουζίνα, όπου ετοιμάζονται καθημερινά περισσότερες από 100 μερίδες φαγητού για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ο αεικίνητος εφημέριος της Κυρίας των Αγγέλων, πατήρ Ιωάννης Κλειδής τόνισε ότι το Συσσίτιο υπάρχει από το 1963. «Το Συσσίτιο της Κυρίας των Αγγέλων υπάρχει από το 1963. Βέβαια, η οικοδέσποινα είναι η Μεγάλη Παναγιά μας εδώ δίπλα. Τότε ο αρχιμανδρίτης Μύρωνας Παπαδάκης σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα συσσίτιο για μικρά παιδιά. Εδώ είναι η ίδια τραπεζαρία από τότε, που κάθονταν τα παιδιά να φάνε. Εχουν κάτσει και 50 και 60 παιδιά. Τα ίδια παιδιά, σήμερα που έχουν καταξιωθεί στην κοινωνία του Ρεθύμνου, έρχονται με συγκίνηση και μας λένε “κάποτε καθόμουν εκεί”. Και τώρα προσφέρουν τη δική τους βοήθεια στα σημερινά παιδιά» εξήγησε ο ευαισθητοποιημένος ιερέας.
«Σήμερα ετοιμάζονται περίπου 70 μερίδες καθημερινά. Ερχονται πλέον μεγάλοι άνθρωποι που βρίσκουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Πολλοί έρχονται ακόμα και από τα χωριά για να πάρουν φαγητό. Από Ατσιπόπουλο, Πλατανιά, Μισίρια, Τσεσμέ έρχονται και χώρια τους έκτακτους του καλοκαιριού. Υπάρχουν ακόμα και γιαγιάδες που κατεβαίνουν να πάρουν φαγητό για τα εγγονάκια τους, επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μοιράζονται καθημερινά γύρω στις 30 μερίδες φαγητού στους κρατούμενους στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
«Δεν έχω ζητήσει πιστοποιητικά κανενός ανθρώπου… Οταν μου πει ο άλλος “πεινώ”, δεν μπορώ να του πω “φέρε μου ένα χαρτί”. Θα πάρει το φαγητό του κανονικά» ανέφερε ο πατήρ Κλειδής. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια που προσφέρουν οι Ρεθυμνιώτισσες της «διπλανής πόρτας», κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη. «Εχουμε μια μαγείρισσα σταθερά, η οποία παίρνει τον μισθό της. Τη Μαριώ. Αλλά και οι κυρίες της γειτονιάς έρχονται! Η χαρά τους είναι να έρθουν εδώ, να καθαρίσουν τα κρεμμυδάκια, τις πατατούλες και να βοηθήσουν στο σερβίρισμα. Και νέες γυναίκες και ηλικιωμένες. Και μετά το φαγητό συσκευάζεται στα μπολάκια, τους το έχουμε έτοιμο» είπε, καταλήγοντας ότι πολλοί επιλέγουν είτε να φέρνουν τρόφιμα ή λάδι είτε να αφήνουν χρήματα στο κρεοπωλείο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.