Κατά παραγγελία δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας, αποφάνθηκαν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, οι οποίοι απάλλαξαν όμως τελεσίδικα τα δύο αδέλφια που είχαν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος τον Απρίλιο του 2021 έξω από το σπίτι του στον Αλιμο.
Πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας τους δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο επεσήμανε πως «η μη απόσπαση τιμαλφών από το θύμα καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία». «Επρόκειτο για κατά παραγγελία ανθρωποκτονία, η οποία συνδέεται με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα (σ.σ.: του θύματος) και οδήγησε τους δράστες στη διάπραξη του αδικήματος αυτού εις βάρος του» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο κήρυξε αθώους κατά πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούλιο, τους δύο κατηγορουμένους.
Επιπλέον σημειώνεται πως «από όσα δε απεδείχθησαν από την ακροαματική διαδικασία (…) αποδεικνύεται ότι εσφαλμένα αναγράφεται ως αιτία θανάτου του ανωτέρου εργατικό ατύχημα στην με αριθμό 156/25-11-2021 απόφαση της διευθύντριας του ΕΦΚΑ». Η απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη και αμετάκλητη, καθώς δεν έχει ασκηθεί αναίρεση ή έφεση, όπως είχε ζητήσει με αίτησή της η οικογένεια του αδικοχαμένου δημοσιογράφου. Η μητέρα και η αδερφή του Γιώργου Καραϊβάζ είχαν υποστηρίξει πως το δικαστήριο που δίκασε τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου δεν εκτίμησε ορθά τα αποδεικτικά έγγραφα και τις καταθέσεις και προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Ομως, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εξέτασε την προσφυγή έκρινε διαφορετικά.
Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έπειτα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία αθώωσε τα δύο αδέλφια, 49 και 41 χρόνων, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου. Ο ένας κατηγορούμενος απηλλάγη με πέντε ψήφους υπέρ της απαλλαγής και δύο κατά, ενώ ο αδερφός του απηλλάγη με πλειοψηφία 6-1. Εκείνοι που μειοψήφησαν και στις δύο περιπτώσεις ήταν δικαστές, ενώ όλοι οι ένορκοι ήταν απαλλακτικοί για τους δύο κατηγορουμένους. Στο σκεπτικό της απαλλακτικής απόφασης αναφέρεται πως τα στοιχεία για την ενοχή τους δεν κρίθηκαν επαρκή και για τον λόγο αυτό αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει στην αγόρευσή της την ενοχή τους.