Η Θεοδώρα Μαρούγκα είναι ένα ξεχωριστό παιδί στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο κατάφερε να μετατρέψει τα προβλήματά του σε δεξιότητες. Στα 15 της είναι μαθήτρια στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου Γέρακα, αλλά έχει καταφέρει μόνη της να μιλάει και να γράφει στα κορεατικά.
- Aπό τον Βασίλη Τζήμτσο
Τη γνωρίσαμε μαζί με την αδερφή της, Δέσποινα, και τη μητέρα της, Αναστασία Σερίφη, στα γραφεία της οργάνωσης 4amea στον Πειραιά. Συνομιλώντας μαζί της διαπιστώσαμε το ξεχωριστό της χάρισμα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε μόνη της, χωρίς να σπουδάσει, να μιλάει κορεατικά, να τραγουδάει και να χορεύει τις μελωδίες του αγαπημένου της κορεατικού συγκροτήματος της ποπ μουσικής BTS, που έχει καθιερωθεί ως pop icon του 21ου αιώνα, διαδίδοντας την κορεατική κουλτούρα σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το τραγούδι και τον χορό η 15χρονη μαθήτρια βρήκε διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
«Η μεγάλη μου αγάπη είναι η Κορέα, οι Κορεάτες και τα κορεατικά. Αρχισα να ακούω κορεατική ποπ το 2019. Από τότε έχω φανατιστεί και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Σιγά σιγά, το 2022 βρήκα ένα βιβλίο διαδικτυακά και πήγαμε με τη μαμά μου και το εκτυπώσαμε σε ένα βιβλιοπωλείο. Και ύστερα από αυτό το βιβλίο έμαθα κορεατικά. Τραγουδάω, χορεύω, μιλάω κορεατικά» διηγείται στην «Espresso» η Θεοδώρα. «Περνάω πολλές ώρες της ημέρας ακούγοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας κορεατική μουσική. Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι BTS και ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Jungkook» προσθέτει.
Η 15χρονη έχει ενθουσιαστεί με την κορεατική φιλοσοφία και μας εκμυστηρεύτηκε πως όνειρό της είναι να επισκεφτεί την Κορέα. «Μιλάω, τραγουδάω, χορεύω κορεατικά λες και είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ονειρό μου είναι να πάω στην Κορέα, να ζήσω και να φτιάξω εκεί πέρα τη ζωή μου. Θα ήθελα πάρα πολύ να τραγουδάω και να χορεύω κορεατική μουσική για το υπόλοιπο της ζωής μου» μας λέει. Κλείνοντας τη συνέντευξη η Θεοδώρα μάς αποχαιρετά λέγοντάς μας «αντίο» στα κορεατικά. Περήφανη για την κόρη της που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην καθημερινότητά της μέσω της κορεατικής μουσικής είναι η μητέρα της, Αναστασία Σερίφη. «Από τότε που γεννήθηκε είναι με τους γιατρούς και στα κέντρα. Περισσότερο χρόνο περνούσε μέχρι την α’ γυμνασίου στα κέντρα. Ημασταν τρεις φορές την εβδομάδα επί 4-5 ώρες στα κέντρα ειδικών θεραπειών, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη» μας περιγράφει η μητέρα της Θεοδώρας.
Ομως, η 15χρονη βρήκε τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της προκαλεί ο αυτισμός. «Μέσα από αυτές τις δυσκολίες της καθημερινότητας της Θεοδώρας, το bullying που είχε στο σχολείο, την απόρριψη από τους συμμαθητές της, τους συνομηλίκους της, να μην τη θέλουν στις παρέες, να μην την καλούν στα πάρτι, γενικότερα ποτέ δεν την επιλέγανε για τίποτα. Μέσα από αυτές όλες τις καθημερινές δυσκολίες, η Θεοδώρα έβρισκε διέξοδο στη μουσική από τα 9 της. Πολύ μικρή, τραγουδούσε, χόρευε, από πολύ μικρή χωρίς να την υποστηρίξουμε, αλλά αυτή με τον τρόπο της πάντα έβρισκε το χάρισμα που της είχε δώσει ο Θεός να το εξελίσσει» μας διηγείται η μητέρα της. «Μόνη της έμαθε να παίζει αρμόνιο στο σπίτι. Τραγούδι σε χορωδία και κλαρινέτο στον Δήμο Γέρακα για κάποια χρόνια. Μέσα στο 2019 μαθαίνει για ένα συγκρότημα, το BTS. Το ακούει και παθιάζεται να χορεύει, να τραγουδάει, λες και είχε γεννηθεί με αυτό. Μόνη της διάβαζε κορεατικά, λες και είναι η μητρική της γλώσσα. Είναι λες και είναι χάρισμα από τον Θεό. Της είναι τόσο εύκολο» μας λέει περήφανη για την κόρη της η Αναστασία Σερίφη.
«Είναι απίστευτο αυτό που κάνει. Το καταφέρνει όλο μόνη της. Ενα χάρισμα που με εκπλήσσει. Είναι ένα παιδί πολύ χαρισματικό, ευγενικό, με πολύ συναίσθημα. Συνήθως τα παιδιά που είναι στο φάσμα τα έχουν όλα αυτά και θεωρώ πως με ό,τι παθιάζονται το βγάζουν εις πέρας. Ετσι και η Θεοδώρα και μέσα από αυτές τις δυσκολίες, γιατί οι δυσκολίες συνεχίζονται στην καθημερινότητά της στο σχολείο, παντού. Δεν έχει γίνει ποτέ αποδεκτή από το τμήμα και τους συμμαθητές της. Με τη μουσική και τα κορεατικά το αντιμετωπίζει» επισημαίνει η μητέρα της. «Είμαστε πολύ περήφανοι στην οικογένεια για το παιδί μας. Ελπίζουμε να καταφέρει κάποια στιγμή να κάνει το όνειρό της πράξη και να πάει στην Κορέα και να ζήσει εκεί όπως το ονειρεύεται. Μακάρι το κράτος να βοηθήσει αυτά τα παιδιά για το πώς να εξελίξουν ένα παιδί με τόσα χαρίσματα όπως τη Θεοδώρα μου» καταλήγει η μητέρα της, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Πολιτεία αλλά και δίνοντας δύναμη στους γονείς αυτών των ξεχωριστών παιδιών που βγαίνουν νικητές παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.