Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025

Οσα λέει ερευνητής για την έκλυση ενέργειας λίγο μετά τον θάνατο

Η επιστήμη βρήκε την απόδειξη για την ύπαρξη της...

Ο… γολγοθάς του «Maestro» Μπερικόπουλου

Ο Κώστας Μπερικόπουλος φιλοξενήθηκε στο «Στούντιο 4» και μίλησε...

Στεφανία Γονίδη: Το ταλέντο είναι στα… Γονίδη-ά της

«Πες μου» τραγουδά η Στεφανία Γονίδη στη νέα της...

«Ερωτευμένη» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τις απόψεις του για τον Τραμπ...

Η Ρένα Δούρου «ερωτεύτηκε» τον Ρίτσαρντ Γκιρ όχι για...

Το Καρναβάλι της Πάτρας έρχεται και μαζί του φέρνει και τον φόβο για έξαρση της μηνιγγίτιδας μετά τις εκδηλώσεις

Ανεξήγητο παραμένει γιατί ο ιός, όπως και πέρυσι, «προτιμάει» το Πανεπιστήμιο Πατρών

Εντονους φόβους για έξαρση της μηνιγγίτιδας μετά το Καρναβάλι της Πάτρας έχει πυροδοτήσει ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή του Τμήματος Διοικητών Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της πόλης, ο οποίος «έσβησε» σε ένα μόλις 24ωρο από την εκδήλωση της νόσου!

Την ίδια ώρα διάχυτη είναι η ανησυχία μεταξύ των γονέων φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, καθώς τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο να νοσήσουν και τα δικά τους παιδιά από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, μια εξαιρετικά σοβαρή και ταχύτατα εξελισσόμενη μορφή της νόσου, από την οποία προσβλήθηκε και ο 20χρονος. Και πέρυσι, πάντως, είχε καταγραφεί έξαρση μηνιγγίτιδας ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα από τους ειδικούς. Συγκεκριμένα, από τον περσινό Ιανουάριο και μέσα σε τρεις μήνες εντοπίστηκαν τρία περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητές διαφορετικών σχολών.

Οπως είχε τονίσει τότε ο ΕΟΔΥ, τα διαδοχικά κρούσματα της ίδιας οροομάδας μηνιγγίτιδας μέσα σε διάστημα τριών μηνών αποτελούσαν «έξαρση» της νόσου. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και το πανεπιστήμιο, είχε λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές των ασθενών και η διενέργεια στοχευμένων εμβολιασμών, με μία από τις περιπτώσεις όμως να έχει άσχημη κατάληξη. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2024 οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων 20χρονης φοιτήτριας, εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών της μηνιγγίτιδας. Οι υπόλοιποι φοιτητές που προσβλήθηκαν από τη νόσο κατάφεραν να αναρρώσουν πλήρως, αν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για πολλές ημέρες ή ακόμα και μήνες σε νοσοκομείο.

«Υπάρχει κυκλοφορία του συγκεκριμένου μικροβίου στην κοινότητα των φοιτητών. Αυτό φαίνεται» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αννα Μαστοράκου, σχολιάζοντας το φαινόμενο των απανωτών κρουσμάτων. Και πρόσθεσε: «Βέβαια, πέρασε ένας χρόνος. Από πέρυσι θεωρήσαμε πως ό,τι κι αν είχε συμβεί θα έχει εξαφανιστεί. Συνήθως η μικροβιακή μηνιγγίτιδα μεταδίδεται τον χειμώνα. Δεν είχαμε άλλο κρούσμα στην Πάτρα, ωστόσο ούτε στο Καρναβάλι πέρυσι είχαμε άλλο κρούσμα. Αρα δεν ξέρουμε για ποιο λόγο συμβαίνει εδώ». Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής σχολίασε ότι το τελευταίο περιστατικό «είναι σπάνιο, αλλά όχι μοναδικό», ωστόσο οι γονείς ανησυχούν δικαιολογημένα: «Δεν συμβαίνει, όμως, μόνο σε φοιτητές και κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή σε εστίες συγχρωτισμού. Είχαμε και άλλα περιστατικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, όπως η χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές» εξήγησε.

Ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β στις ομάδες που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Β (MenB) παρέχει προστασία -ιδιαίτερα σε βρέφη και νεαρά άτομα- από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο και είναι ιδιαίτερα ακριβό, καθώς κοστίζει πάνω από 100-120 ευρώ ανά δόση. Ωστόσο, η έγκαιρη χορήγησή του μπορεί να μειώσει σημαντικά τα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών, όπως ακρωτηριασμοί, νευρολογικές βλάβες ή θάνατοι. Σε βρέφη και παιδιά κάτω των 12 μηνών, δε, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα κατά περίπου 70%-90%!

Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο εντάχθηκε πέρυσι στα υποχρεωτικά εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών και χορηγείται δωρεάν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών (δύο ή τρεις δόσεις ανάλογα με την ηλικία έναρξης και μία αναμνηστική δόση), αλλά και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, οικογενειακό ιστορικό μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κ.ά.). Ωστόσο, το εμβόλιο δεν χορηγείται δωρεάν από το κράτος σε εφήβους και, κυρίως, σε φοιτητές και νεαρούς ενήλικες, παρόλο που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο τραγικός χαμός του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα από μηνιγγίτιδα είναι συνέχεια πολλών άλλων παιδιών ή εφήβων που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και συμπλήρωσε: «Ο μοναδικός τρόπος, αποτελεσματικός και ασφαλής στην πρόληψη από μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Είναι χρέος, λοιπόν, της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν το εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους. Ο λόγος που δεν χορηγείται δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημοσιονομικός…».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιος ήθελε νεκρό τον γιο της εισαγγελέως των Τεμπών;

Με τον πιο τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία στην...

Ασέβεια της Μεσσαροπούλου του «Happy day» προς τη μάνα του 39χρονου

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της πανελίστριας της...

Το reunion του «Παρά πέντε» επισκίασε την πρεμιέρα του νέου έργου του Καπουτζίδη

Η πρόσφατη αποκάλυψη του Γιώργου Καπουτζίδη, ότι σκέφτεται να...

Ιωάννα Τούνη και Δημήτρης Αλεξάνδρου οδεύουν προς τη λύση του συμφώνου συμβίωσης

Ενα βήμα πριν από τον οριστικό χωρισμό είναι η...

Έλενα Παπαρίζου – Ανδρέας Καψάλης: Διαζύγιο για το ζευγάρι μετά από 10 χρόνια γάμου;

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του Youweekly η Έλενα...