Τις ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας που συνεχίζουν να υφίστανται στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μεθαυριανή πανελλαδική απεργία. Οι σιδηροδρομικοί τονίζουν ότι απαιτούνται ακόμα πολλά για να είναι ασφαλή τα τρένα, θεσμοθετώντας καταστατικά την 28η Φεβρουαρίου ως ημέρα απεργίας.
«Σε λίγες ημέρες κλείνουμε δύο χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της 28ης Φλεβάρη 2023, κατά την οποία χάθηκαν άδικα 57 αθώες ψυχές. Το Δ.Σ. του σωματείου μας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συνανθρώπους και στους συναδέλφους μας που χάθηκαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Ακόμα, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου μας, η οποία εστάλη και στην ΠΟΣ & ΜΣΤ, θεσμοθετούμε καταστατικά την 28η Φλεβάρη ως ημέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ώστε ΠΟΤΕ να μην ξεχαστεί η αποφράδα αυτή ημέρα που σημάδεψε τις ζωές μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο έχει τα ακόλουθα αιτήματα:
- Ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
- Απονομή Δικαιοσύνης.
- Τιμωρία των υπευθύνων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
«Είναι αιτήματα διαχρονικά και καθολικά, είναι αιτήματα όλων όσοι απαιτούμε δικαίωση των οικογενειών των ανθρώπων που χάθηκαν» σημειώνουν. «Είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι για να υπάρξει ασφάλεια δεν αρκεί να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του δυστυχήματος, αλλά απαιτούνται:
- Αμεσες προσλήψεις προσωπικού
- Επαναφορά του πλαισίου του ΓΚΚ
- Αντικατάσταση του τροχαίου υλικού
- Τοποθέτηση και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας ETCS & GSMR
- Φωτοσήμανση και τηλεδιοίκηση.
Η 28η Φλεβάρη είναι για εμάς ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και αγώνα, και αυτή την ημέρα δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν από αυτούς που με τη στάση και τις προτροπές τους προς τους πολίτες προσπαθούν να την καπηλευτούν, είτε για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη είτε για να χτίσουν καριέρες πάνω στις λαμαρίνες και τα άψυχα κορμιά των συμπολιτών και των συναδέλφων μας. Αυτή την ημέρα της 28ης Φλεβάρη το προεδρείο του σωματείου θα βρεθεί στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους.
Καλούμε τα στελέχη και τους συναδέλφους μας μέλη του σωματείου και όλους τους εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν μαζικά στα κατά τόπους συλλαλητήρια. Η παρουσία μας να είναι δίπλα στους γονείς των συνανθρώπων μας, μακριά από πανό και συνθήματα κομμάτων. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση και 10.000.000 πολίτες ζητούν ασφάλεια.
Ναι στη δικαίωση των αθώων θυμάτων.
Ναι στην τιμωρία των υπευθύνων.
Οχι σε αυτούς που χτίζουν καριέρες.
Οχι στην κομματική καπηλεία» καταλήγει η ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών την Παρασκευή δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε πως οι οδηγοί ταξί θα μεταφέρουν δωρεάν τους διαδηλωτές στη συγκέντρωση για τα Τέμπη στο Σύνταγμα. Οπως ανακοίνωσε το Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ), θα καθοριστούν σημεία όπου εθελοντές οδηγοί ταξί θα παραλαμβάνουν και θα μεταφέρουν δωρεάν πολίτες που θα συμμετέχουν στη διαδήλωση, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Ελικόπτερα, drones και περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους
Σε απόρθητο «φρούριο» θα μετατραπεί μεθαύριο, Παρασκευή, η Αθήνα, με πάνω από 6.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σωματείων εργαζομένων, πολιτών, φοιτητών και μαθητών, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν πως η συγκέντρωση θα είναι μαζική και ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα και για τον λόγο αυτό έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων.
Με βάση τον σχεδιασμό της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να υπάρξουν ενισχύσεις και από επαρχιακές πόλεις, ενώ αντίστοιχες μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων θα υπάρχουν κατά τόπους σε όλες τις πόλεις όπου έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις. Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επεισοδίων ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες συγκεντρωμένων με ετερόκλητο ιδεολογικό υπόβαθρο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικοί θα επιστρατεύσουν drones και ελικόπτερα προκειμένου να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από το Σύνταγμα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο θα είναι παρόντες και δύο εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τον σχεδιασμό.
Μεγάλο βάρος θα δοθεί στους προελέγχους και προσαγωγές από άνδρες της Ασφάλειας, που θα εποπτεύουν το κέντρο, φορώντας πολιτικά ρούχα και αναζητώντας ύποπτα άτομα που θα προσεγγίζουν τις συγκεντρώσεις. Ομάδες ανδρών της Ασφάλειας με πολιτικά θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία και κοντά στους συγκεντρωμένους προκειμένου να απομονώνουν άτομα που κρίνονται ως επικίνδυνα. Σε περίπτωση εντοπισμού μολότοφ, κροτίδων, αιχμηρών αντικειμένων ή άλλου οπλισμού, οι αστυνομικοί θα προχωρούν άμεσα σε συλλήψεις. Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος θα παραταχθούν τα δύο ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας, άνδρες των ΜΑΤ, της ΥΑΤ, των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ καθώς και της κρατικής ασφάλειας. Σε επίπεδο πληροφοριών θα συνδράμουν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ. Για λόγους ασφαλείας αναμένεται να κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μοναστηράκι, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.
Οι υπουργοί ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον για το ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τα χώματα από το σημείο της τραγωδίας
Ο ένας στον άλλον ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς το ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τα χώματα από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων, καθώς δεν είχε δοθεί σχετική εντολή από τις εισαγγελικές Αρχές Λάρισας. «Βόμβα» στα… θεμέλια του κυβερνητικού αφηγήματος περί μη συγκάλυψης των ευθυνών τους αποτελεί έγγραφο της Εισαγγελίας Λάρισας που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, σύμφωνα με το οποίο δεν προηγήθηκε παραγγελία για την απόληψη χωμάτων στο σημείο σύγκρουσης των τρένων, ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Με απλά λόγια, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές τονίζουν ότι δεν ήταν υπεύθυνες για το μπάζωμα, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το έγγραφο «φωτιά» της Εισαγγελίας Λάρισας διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μπάρκα. Την ερώτηση είχαν απευθύνει στους υπουργούς Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν αν «υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση του χώματος από την περιοχή και, εάν όχι, ποιος έδωσε την εντολή για την εν λόγω διαδικασία».
Η ερώτηση υπό τον τίτλο «Καταγγελίες για παρεμπόδιση της έρευνας στο δυστύχημα των Τεμπών και ευθύνες των εμπλεκόμενων Αρχών» είχε κατατεθεί στις 4 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την κατάθεση πρότασης σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ. Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την εθνική τραγωδία με τους 57 νεκρούς, στις 21 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης διαβίβασε στη Βουλή το από 7 Φεβρουαρίου 2025 έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, στο οποίο αναφέρεται ότι για το ζήτημα της απόληψης των χωμάτων στα Τέμπη, «ύστερα από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων και ακολούθησε συσχέτιση με τη δικογραφία (ΑΒΜ 2023/49/ΕΓ4-23/3) που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής» και ότι «οι εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή».

Υπενθυμίζεται ότι για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού καθώς και στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς έδωσε εντολή για την ταχεία απομάκρυνση των συντριμμιών από το σημείο του δυστυχήματος. Επιπρόσθετα, αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο κατέθεσαν ότι δέχτηκαν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα για να επιτρέψουν το μπάζωμα του χώρου. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης φαίνεται να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους αρμόδιους συναδέλφους του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο διαβιβαστικό του έγγραφο, απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως αρμόδιος να τους ενημερώσει είναι ο συνερωτώμενος υπουργός, δηλαδή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Βέβαια, την περίοδο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ποιος τελικά έδωσε την εντολή για το μπάζωμα, εν αγνοία των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών που ερευνούν τις συνθήκες και τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.