Στο δικαστήριο σήμερα η διαμάχη εντός της δημοτικής αρχής για τις εργασίες στο πατρικό σπίτι του διάσημου γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, στην Κύμη Ευβοίας.
Μήλον της Εριδος έχει γίνει το πατρικό σπίτι του διάσημου ανά τον κόσμο γιατρού Γιώργου Παπανικολάου στην Κύμη Ευβοίας. Σήμερα μάλιστα στην αίθουσα του δικαστηρίου αναμένεται να δοθεί μάχη ανάμεσα στον δήμαρχο της περιοχής Δημήτρη Θωμά και τον δημοτικό σύμβουλο Ευάγγελο Μπελιά σχετικά με το κόστος εργασιών και τον αδιαφανή, όπως καταγγέλλεται, τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εργασίες στο κτίριο όπου γεννήθηκε αλλά και έζησε ο σπουδαίος ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλους Pap-test.
«Πρόκειται για μια υπόθεση που άρχισε το 2006. Στο κέντρο της Κύμης βρίσκεται το πατρικό σπίτι του σπουδαίου γιατρού, το οποίο αγοράστηκε πριν από έξι χρόνια από την τότε δημοτική αρχή προκειμένου να διασωθεί, να αναπαλαιωθεί και να μετατραπεί σε μουσείο, αφιερωμένο στον δικό μας επιστήμονα. Ομως σήμερα, αν και στο εξωτερικό όλοι πιστεύουν ότι έχει φτιαχτεί και είναι πόλος έλξης τουριστών, ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή» λέει στην «Espresso» δημοτικός σύμβουλος της περιοχής και προσθέτει: «Αντί η δημοτική αρχή να εκδώσει ολοκληρωμένη άδεια για να γίνουν όλες οι εργασίες, εξέδωσε άδεια μικρής κλίμακας, η οποία ισχύει για μικρό διάστημα. Ετσι η πολεοδομία όχι μόνο σταμάτησε τις εργασίες, αλλά επέβαλε και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στη δημοτική αρχή».
Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος σημειώνει ότι οι εργασίες και οι δαπάνες έχουν γίνει με αδιαφανή τρόπο. «Για παράδειγμα, η σκεπή κατασκευάστηκε δύο φορές. Ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Μπελιάς ζήτησε επανειλημμένως να του δοθούν από τη δημοτική αρχή έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, αλλά ποτέ δεν του δόθηκαν. Ετσι μίλησε ανοιχτά για κακοδιαχείριση και ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Από την πλευρά του, ο κ. Μπελιάς του απάντησε με τον ίδιο τρόπο κι έτσι οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, με επίκεντρο το σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, ένα κτίριο που θα έπρεπε να κοσμεί τη γενέτειρά του».
Ο σπουδαίος επιστήμονας
Κορυφαίος επιστήμονας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο εφευρέτης του Παπ-τεστ, γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1962 στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ηταν γιος του Κουμιώτη γιατρού, δημάρχου και βουλευτή της Κύμης Νικολάου Γ. Παπανικολάου.
Ο πατέρας του τον ήθελε στρατιωτικό γιατρό ή έναν καλό γιατρό στον τόπο του, αλλά αυτά φαίνονταν πολύ λίγα στον νεαρό επιστήμονα. Εκείνος είχε φιλοδοξίες και όνειρα. Αλλωστε ήταν η εποχή της περισσότερης φιλοσοφίας και της λιγότερης Ιατρικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα διάβασε Niche, Kahn, Schopenhauer, έμαθε γαλλικά και γερμανικά, μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, και απέκτησε πολύπλευρη εσωτερική καλλιέργεια, η οποία του έδωσε τη δύναμη να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ. Η επιτροπή δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση, αφού θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βραβεύσει την ανακάλυψη μιας θεραπείας αλλά όχι μιας διαγνωστικής μεθόδου. Το λάθος της επιτροπής σήμερα είναι ολοφάνερο: Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, τα περιστατικά θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας μειώθηκαν κατά 70% μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου.
Προτομές του υπάρχουν στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πλατεία Κύμης, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», το οποίο φέρει το όνομά του, όπως και τα νοσοκομεία της Κύμης και της Θεσσαλονίκης. Η ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας επίσης ονομάζεται «Γεώργιος Παπανικολάου» και εκεί υπάρχει ο ανδριάντας του.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ