Τον αυθεντικό ελληνικό τρόπο διασκέδασης, που περιλαμβάνει από λουλουδοπόλεμο και συρτάκι γύρω από τα τραπέζια μέχρι σπάσιμο πιάτων, συστήνει στους Αφρικανούς της μακρινής Ζάμπιας ένας Eλληνας, ο οποίος άνοιξε εστιατόριο στη Λουσάκα μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης και η Πόπη Κεσανίδου πήραν τη μεγάλη απόφαση να δοκιμάσουν την εμπειρία της Αφρικής τον Οκτώβριο του 2019. «Είχα έναν γνωστό στη Λουσάκα που με σύστησε μαζί με έναν άλλον φίλο μου σε κάποιους επιχειρηματίες εκεί που άνοιγαν ένα all day bar restaurant. Την πρώτη εβδομάδα που εγκατασταθήκαμε μας έβγαλαν έξω για φαγητό σε ένα ελληνικού τύπου μαγαζί. Θεώρησα ότι κάτι έλειπε και ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο, πέρα από την τοποθεσία που ήταν με την πρώτη ματιά μαγευτική.

Είπα μέσα μου ότι κάποια στιγμή αυτός ο χώρος θα γίνει δικός μου και ότι έχει πολλά περισσότερα να δώσει» περιέγραψε ο 32χρονος. Επειτα από περίπου δυόμισι χρόνια κατάφερε να αγοράσει τον συγκεκριμένο χώρο, να τον ανακαινίσει και να ανοίξουν τον Δεκέμβριο του 2022. «Από φρέσκα υλικά που προμηθευόμαστε καθημερινώς δημιουργούνται με μεράκι και αγάπη μεσογειακές γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα σε κάθε μπουκιά. Εννοείται ότι ελληνική κουλτούρα χωρίς συρτάκι, ζεϊμπέκικα, λουλουδοπόλεμο και σπάσιμο πιάτων δεν υφίσταται. Αν και αυτά συμβαίνουν λίγο πολύ κάθε μέρα στο μαγαζί, έχουμε ορίσει τις Παρασκευές ως τις ελληνικές βραδιές» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή όλοι φοβούνταν το σπάσιμο των πιάτων, καθώς σκέφτονταν ότι μπορεί να τραυματιστούν, όμως πλέον τρώνε και διασκεδάζουν αλά ελληνικά.

«Η Ζάμπια έχει μεγάλη ιστορία με τον Ελληνισμό (…) Σήμερα, είμαστε κάτι λιγότερο από 400 άτομα, αλλά η ελληνική κοινότητα, το προξενείο και η Μητρόπολή μας προσπαθούν όσο μπορούν να κρατάνε τα ελληνικά ήθη και έθιμα (…) Συνεπώς, το ελληνικό στοιχείο δεν είναι κάτι τελείως ξένο στους ντόπιους. Εμείς θέλαμε με τον χώρο μας, τη μουσική και το παραδοσιακό φαγητό να τους δώσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς είναι η ελληνική κουλτούρα» τόνισε ακόμη.

Μέχρι και ποντιακά
Οπως πρόσθεσε, στο εστιατόριό του δεν διασκεδάζουν μόνο οι θαμώνες αλλά και οι εργαζόμενοι. «Ολοι οι εργαζόμενοι έχουν μάθει να χορεύουν χασάπικο, χασαποσέρβικο, ζεϊμπέκικο, ποντιακά και κυρίως τσιφτετέλια. Εχουν και οι Αφρικανοί μεγάλη αγάπη για χορούς και τραγούδια από τη δική τους παράδοση. Σε συνδυασμό με τη δική μας ενέργεια, κάθε μέρα γίνεται γιορτή» είπε. Τέλος, εξήγησε ότι κάποιοι δεν κατανοούν τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης, ενώ άλλοι έχουν απορίες. Ωστόσο, κάποια στιγμή γίνονται ένα με τους υπολοίπους που έχουν παρασυρθεί από τους ρυθμούς των ελληνικών τραγουδιών. «Κάποιοι ακούνε γενικά ελληνική μουσική και προσπαθούν να μας απαντάνε και στα ελληνικά, με ένα “ευχαριστώ”, “παρακαλώ”, “αντίο”, “γεια σας”» κατέληξε ο 32χρονος, ο οποίος σχεδιάζει με τη σύζυγό του να μεταφέρει την ελληνική κουλτούρα και σε άλλες χώρες.

