Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία της Ρόδου, καθώς η Δικαιοσύνη εμβαθύνει τις έρευνες, θέτοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τους εμπλεκομένους, αλλά και πιθανές παράνομες διαδρομές χρημάτων. Η επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., που αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας, έχει οδηγήσει σε σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και πλαστογραφία, όμως πλέον οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν και την πιθανότητα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, υπό τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένων τραπεζικών θυρίδων, ακινήτων και μετοχών (εφόσον υπάρχουν). Παράλληλα, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στους συγγενείς πρώτου βαθμού, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παράπλευρων διαδρομών χρήματος ή προσπάθειας συγκάλυψης περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια ώρα, η εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα για επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου που χειρίστηκαν την υπόθεση (σ.σ.: αφήνοντας ελεύθερους και τους επτά κατηγορουμένους) έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις δικαστών και δικηγόρων. Μετά τις οργισμένες ανακοινώσεις από την Ενωση Εισαγγελέων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου καταγγέλλει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, κάνοντας σαφές πως μία τέτοια κίνηση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δημιουργεί ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς.
Ο Αρειος Πάγος
«Πρόσφατα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου κατά ανακριτή και εισαγγελέα, που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ως προς την απόφασή τους να επιβληθούν περιοριστικοί όροι και όχι προσωρινή κράτηση σε κατηγορουμένους της υπόθεσης της Πολεοδομίας Ρόδου. Η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κατοχυρώνεται από το άρθρο 87 επ. του Συντάγματος, άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και 109 παρ. 4 ΚΟΔΚΔΛ» αναφέρουν οι δικηγόροι του νησιού των ιπποτών και υπογραμμίζουν:
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευθεία παρέμβαση στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών αποτελεί προσβολή της λειτουργικής ανεξαρτησίας τους, υπονομεύει το κύρος της Δικαιοσύνης, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και του νομικού κόσμου σ’ αυτή, ανατρέπει κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και δημιουργεί ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς. Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις. Οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης στην ουσιαστική κρίση δικαστών και εισαγγελέων προκαταβάλλει και επηρεάζει την ορθή απονομή της και καταργεί έμμεσα το τεκμήριο αθωότητας. Θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και όχι φοβισμένους δικαστικούς λειτουργούς – υπαλλήλους. Βέβαια, αν και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι ανέλεγκτοι, θα πρέπει να ελέγχονται όπως επιβάλλει το Σύνταγμα» τονίζει μεταξύ άλλων.