Την τοποθεσία στην οποία, σύμφωνα με την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, θα γίνει η τελική μάχη του Αρμαγεδδώνα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, χάρη σε αρχαία αιγυπτιακά και αρχαία ελληνικά πήλινα δοχεία.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο αρχαιολόγος Ασάφ Κλέιμαν από το πανεπιστήμιο του Ισραήλ Ben-Gurion University of the Negev μίλησε στο Fox News Digital για τις ανασκαφές που κάνουν στην αρχαία πόλη Μεγιδδώ, στα βόρεια της χώρας. Εξήγησε ότι ανακάλυψαν θραύσματα από πάρα πολλά πήλινα δοχεία, τα οποία είχαν κατασκευαστεί στην αρχαία Αίγυπτο τον 7ο αιώνα προ Χριστού, καθώς επίσης και μερικά άλλα κεραμικά που είχαν κατασκευαστεί από αρχαίους Ελληνες της ίδιας περιόδου.
Ο Κλέιμαν σημείωσε ωστόσο ότι τα θραύσματα βρέθηκαν μόνο στη Μεγιδδώ, καθώς στις γειτονικές περιοχές δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. «Η αποκάλυψη τόσο πολλών αιγυπτιακών βάζων, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από μπολ σερβιρίσματος, κατσαρόλες και αποθηκευτικά βάζα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο» σημείωσε. Αυτό, σύμφωνα με την ομάδα του Κλέιμαν, σημαίνει ότι τα πήλινα δοχεία δεν έφτασαν στην περιοχή με το εμπόριο, αλλά τα μετέφεραν αρχαίοι Αιγύπτιοι οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν για αρκετό καιρό όσο στρατοπέδευσαν στην περιοχή. Η ύπαρξη αρχαιοελληνικών πήλινων δοχείων φαίνεται να υποδεικνύει ότι με τον στρατό των Αιγυπτίων πολέμησαν και αρχαίοι Ελληνες ως μισθοφόροι.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν μάλιστα ότι τα κατεστραμμένα βάζα επιβεβαιώνουν μια σφοδρή μάχη που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και έγινε τον 7ο αιώνα πριν από τη Γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για τη μάχη του 609 π.Χ. που, σύμφωνα με τη Βίβλο, έγινε μεταξύ των στρατευμάτων του φαραώ Νεχώ Β΄ της Αιγύπτου και του βασιλιά της Ιουδαίας Ιωσία. Η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρει ότι στο ίδιο σημείο όπου έγινε η μάχη του φαραώ με τον Ιωσία θα γίνει η μάχη του Αρμαγεδδώνα κατά τη Δευτέρα Παρουσία, ανάμεσα στον στρατό των ανθρώπων που θα καθοδηγούνται από τον διάβολο και τον στρατό του Θεού που θα κατατροπώσει τον διάβολο.