Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Η… Καντίνα ενός αστροφυσικού με τις βιολογικές λιχουδιές

Το λαχταριστό street food του Γ. Γληνού με βιολογικά προϊόντα και το ταξίδι του με μηχανή στη Μεσόγειο

Μεσημεράκι Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Αγησιλάου στο Μαρούσι, κοντά σε γνωστό εμπορικό κέντρο, η κίνηση είναι έντονη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι χαλαροί και άλλοι πιο σκεπτικοί και βιαστικοί, κατευθύνονται προς το εμπορικό κέντρο ή το ιδιωτικό θεραπευτήριο που βρίσκεται στο σημείο. Ξαφνικά, οι περισσότεροι σταματούν μπροστά σε ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερα ζωγραφισμένο φορτηγάκι.
3e3q54ytw4ghr 5Γρήγορα ανακαλύπτει κανείς ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή καντίνα, ή αλλιώς το πρώτο βιολογικό «βρόμικο» της Αθήνας! Τα καθαρά, με πιστοποιημένα υλικά πιάτα της «Κατίνας», όπως έχει βαφτίσει την καντίνα του ο 40χρονος ιδιοκτήτης της, «ταξιδεύουν» μάλιστα στους δρόμους της πόλης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες! Δεν είναι όμως μόνο η «Κατίνα» ξεχωριστή, αφού και ο 40χρονος δεν είναι ένας κοινός καντινιέρης!

Ο Γιώργος Γληνός είναι ο αστροφυσικός που βάλθηκε να… ταΐσει τους Αθηναίους ποντιακούς γκεζλεμέδες, σούπα σελινόρριζας με κάρι και ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα με κανέλα! Είναι μερικά από τα εκλεκτά street food που βγαίνουν από την κουζίνα της «Κατίνας» με τιμές που ξεκινούν από το 1 ευρώ και φτάνουν τα 4,5 ευρώ.
3e3q54ytw4ghr 7Πώς όμως ένας αστροφυσικός -και μάλιστα με καριέρα- αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και τελικά βρήκε το νόημα της ζωής του στο street food; «Απλώς κατάφερα να συνδυάσω δύο μεγάλες αγάπες μου: τα ταξίδια και τη μαγειρική. Ετσι, με την “Κατίνα” βρίσκομαι καθημερινά και σε άλλο σημείο και δημιουργώ γεύσεις. Τρελαίνομαι από μικρός να μαγειρεύω και ακόμη περισσότερο όταν βλέπω τον κόσμο να απολαμβάνει τις δημιουργίες μου» εξηγεί ο κ. Γληνός στην «Espresso» και προσθέτει: 

«Ξεκίνησα από αλλού, σπούδασα διάφορα και τελικά ασχολούμαι με άλλα. Σπούδασα Φυσικός στα Γιάννενα, μετά αστροφυσικός με Εrasmus στο Αμστερνταμ και πήγα στην Ιρλανδία, όπου βρήκα μια εξαιρετική δουλειά. Το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα παράτησα όλα και ήρθα στη χώρα μου. Είπα “τώρα η Ελλάδα θα ανέβει”! Επρεπε να πάω φαντάρος, αλλά έκοψα την αναβολή και θα παρουσιαζόμουν σε εννέα μήνες». Οπως περιγράφει ο 40χρονος, για να περάσει όλο αυτό το διάστημα μέχρι να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να γυρίσει με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο.
3e3q54ytw4ghr 6«Ξεκίνησα από τη βόρεια Ελλάδα και συνέχισα σε Τουρκία, Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο και Κύπρο. Οπου έφτανα, κρατούσα σημειώσεις και δοκίμαζα γεύσεις του δρόμου: σε παζάρια, σε υπαίθριες αγορές! Στην Τουρκία ο κόσμος είναι διαφορετικός. Σου ανοίγει το σπίτι του και θεωρεί τον φιλοξενούμενο ως κάτι μοναδικό, ιερό» λέει ο Γιώργος Γληνός και θυμάται τη γιαγιά που του έφτιαξε γκεζλεμέ.

«Απίστευτη νοστιμιά»
3e3q54ytw4ghr 3«Η νοστιμιά του ήταν απίστευτη. Πρέπει να έφαγα καμιά εικοσαριά! Και ήταν όλοι από υλικά που είχε μαζέψει από τον κήπο. Κάθε γκεζλεμές είναι διαφορετικός. Αλλος έχει χόρτα εποχής, σπανάκι, τυρί, αρνίσιο κιμά, άλλος παστουρμά, άλλος αβγό… Ο καθένας είναι ξεχωριστός».
3e3q54ytw4ghr 4Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα και αφού τελείωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, θέλησε να δημιουργήσει δικό του εστιατόριο. Δεν τα κατάφερε. Είδε όμως μπροστά του την καντίνα και σκέφτηκε «γιατί όχι;». Ο ίδιος λέει: «Νοίκιασα λοιπόν την καντίνα και τη βάφτισα “Κατίνα”. Μια καλή φίλη μου από τη Σερβία, εικαστικός, τη ζωγράφισε κι έτσι μετονομάστηκε σε “Food Truck”. Φυσικά δεν προβληματίστηκα για το τι θα πουλάει! Μα, φυσικά ποντιακό γκεζλεμέ! 

»Παράλληλα ήθελα τα υλικά να είναι… ένα και ένα. Ετσι ήρθα σε επαφή με παραγωγούς στον Μαραθώνα, απ’ όπου προμηθεύομαι βιολογικά λαχανικά, με έναν γυναικείο συνεταιρισμό στο Κιλκίς, όπου γιαγιάδες φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος, στο σάτσι, το φύλλο, προμηθεύομαι φέτα από βαρέλι ξύλινο. Ολα είναι ΠΟΠ» λέει ο 40χρονος Γιώργος με περηφάνια και προσθέτει:

«Ουσιαστικά κατάφερα να δημιουργήσω το δικό μου εστιατόριο, μόνο που είναι πάνω σε τέσσερις τροχούς! Κι έτσι έχω και το αίσθημα της ελευθερίας. Καθημερινά φτιάχνω χορτοφαγικούς γκεζλεμέδες με σπανάκι, μυρώνια, άγρια χόρτα, άνηθο, δυόσμο και γαλοτύρι, τυλιγμένους σε τραγανό φύλλο περέκ, με κιμά, αβγά. Και όταν κάποιος δοκιμάσει, φεύγει μαγεμένος!»
3e3q54ytw4ghr 8Στην «Κατίνα» ωστόσο, μαζί με τους γκεζλεμέδες ο Γιώργος Γληνός πουλά και το βιβλίο του «Ο γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες». Το έγραψε όταν γύριζε με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο. Καθημερινά η «Κατίνα» θα βρίσκεται και σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας.

3e3q54ytw4ghr 1
Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...