Σύμφωνα με μαρτυρία, η Γαλακτοκομική Σχολή όπου φοιτούσε ο Βαγγέλης είχε γίνει «κολαστήριο» και για άλλους σπουδαστές
Νέο σοκ προκαλεί η συνταρακτική αποκάλυψη ότι υπάρχει κι άλλο θύμα bullying στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης! Προτού ακόμα στεγνώσουν τα δάκρυα για τον χαμό του παλικαριού μια συγκλονιστική μαρτυρία καταδεικνύει ότι η σχολή του άτυχου Βαγγέλη είχε γίνει «κολαστήριο» και για άλλους σπουδαστές.
«Πιστεύω ότι κάποιοι σιγά σιγά ωριμάζουν και θα αρχίσουν να μιλάνε» είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso» ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και πρόσθεσε: «Πριν από περίπου δέκα μέρες με πήρε τηλέφωνο μία μητέρα πανικόβλητη. Μου είπε ότι ο γιος της, που σπουδάζει στη σχολή, δεχόταν απειλητικά μηνύματα. Τον έφερα σε επαφή με τον συνεργάτη μου στα Ιωάννινα Φώντα Βρόσγο και τους είπα να πάνε κατευθείαν στην Αστυνομία. Υστερα, παρουσία ενός θείου του Βαγγέλη, μάς είπε όσα συνέβαιναν στη σχολή. Το παιδί ήταν φοβισμένο μήπως το δουν να μου μιλάει».
Παρ’ όλα αυτά το παιδί περιέγραψε περιστατικά με τραμπουκισμούς εις βάρος του Βαγγέλη όσο και εις βάρος του, αλλά όχι μόνο! «Εδωσε πληροφορίες, τις οποίες -αφού τις φιλτράρουμε- διοχετεύουμε στην Ασφάλεια. Κάνω έκκληση σε όσους ξέρουν, είδαν, άκουσαν να μιλήσουν. Υπάρχουν τέσσερα πέντε κενά τετραγωνίδια στο παζλ αυτής της έρευνας, τα οποία χρωστάμε σε αυτή την οικογένεια που μας έχει συγκλονίσει να συμπληρώσουμε». Αναφορικά με τη μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Βαγγέλη με της μητέρας του λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του, ο κ. Τσούκαλης είπε πως επρόκειτο για ένα συνηθισμένο τηλεφώνημα, από αυτά που γίνονται μεταξύ παιδιών και γονιών.
Στο μεταξύ, μια σειρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα γύρω από την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς -μεταξύ άλλων- χάθηκαν πολλά στοιχεία από το σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα του, συνολικά 37 ημέρες από την εξαφάνισή του. Ο άτυχος νεαρός δεν άφησε κάποιο χειρόγραφο σημείωμα, ενώ γευμάτισε μόλις μισή ώρα πριν αυτοκτονήσει.
«Συμβαίνει ο αυτόχειρας να μην αφήνει σημείωμα, επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους. Συνήθως οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι λειτουργούν σωστά, επειδή φροντίζουν τα παιδιά τους να έχουν φαγητό, στέγη, ρούχα. Δεν φτάνει. Χρειάζεται επικοινωνία» λέει ο ψυχίατρος Γιάννης Κούρος.
Σκοτεινή λεπτομέρεια είναι το στοιχείο του γεύματος: «Εάν έπασχε από κατάθλιψη, τότε σίγουρα δεν θα έτρωγε. Εάν δεν είχε κατάθλιψη, μπορεί να ακολούθησε μηχανικά την καθημερινή του ρουτίνα και μετά να αυτοκτόνησε. Αυτό δεν είναι αδύνατο, δεν είναι όμως και πολύ πιθανό. Η λογική λέει ότι δεν θα έτρωγε». Στο ερώτημα αν πρόκειται για έγκλημα ή αυτοκτονία ο κ. Κούρος απαντάει: «Μπορεί να είναι και τα δύο. Πιστεύω ότι δεν θα μάθουμε, γιατί όλα τα στοιχεία χάθηκαν».
Νέα διάταξη: Ποινή φυλάκισης έξι μηνών για bullying
Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών θα τιμωρείται όποιος διαπράττει bulling με ειδική διάταξη που εισάγει στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Η διάταξη καλύπτει ένα σημαντικό νομικό κενό, ενώ με την ίδια ποινή θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε το συμβάν.
Η διάταξη αναφέρει: «Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίστανται ως εξής: Αρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά (…) Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας.
»Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».
Εύα Παπαδάτου
Διαβάστε επίσης: Σαν αρχαία τραγωδία! Το αντίο στον Βαγγέλη:
«Παιδί μου, άγγελέ μου… Πού σε πάνε, αγόρι μου» φώναξε η μητέρα του άτυχου σπουδαστή, που δεν άντεξε και λιποθύμησε