Στον παγετώνα του Κάουνερταλ προσομοιώνεται η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη από τους Ευρωπαίους επιστήμονες
Το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη Αρη προετοιμάζεται ήδη στις παγωμένες βουνοκορφές της Αυστρίας. Στον παγετώνα του Κάουνερταλ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη προσομοίωση αποστολής για την εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη, που έχει γίνει ποτέ σε βραχώδη παγετώνα.
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Οι επιστήμονες που τη συντονίζουν θέλουν να μελετήσουν από πρώτο χέρι τι θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στον Αρη, σε ένα περιβάλλον που του μοιάζει. Τα μέλη του αυστριακού φόρουμ για το Διάστημα (OeWF), σε συνεργασία με επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, διάλεξαν το Κάουνερταλ, καθώς αναπαράγει το περιβάλλον στους παγετώνες του Αρη. Οπως συμβαίνει σε αυτό τον πλανήτη, έτσι και στο Κάουνερταλ ένα τμήμα του παγετώνα βρίσκεται κάτω από μεγάλα βράχια. Ακριβώς σε αυτά τα σημεία οι επιστήμονες σκοπεύουν να αναζητήσουν την ύπαρξη ζωής.
Μια μικρή ομάδα από πολίτες που πέρασαν ειδική εκπαίδευση ξεκίνησε προχθές και θα συνεχίσει έως τα μέσα Αυγούστου τα πειράματα, σε μια προσπάθεια να προσομοιώσει την εξερεύνηση του μακρινού πλανήτη. Η αποστολή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και συντονίζεται από ειδικούς που βρίσκονται σε κέντρο ελέγχου στο Ινσμπρουκ.
Αναγνώριση εδάφους
Οι «αστροναύτες» του Κάουνερταλ εξερευνούν τον παγετώνα φορώντας διαστημικές στολές, ανάλογες με αυτές που θα φέρουν οι πραγματικοί αστροναύτες που θα τολμήσουν το μεγάλο εγχείρημα. Μαζί τους έχουν ρομποτικά οχήματα, τα οποία τους βοηθούν στη μεταφορά των εργαλείων, ενώ κάνουν και αναγνώριση εδάφους στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
Στόχος τους σε πρώτη φάση είναι να καταγράφουν τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν εξερευνώντας τον παγετώνα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι διαστημικές στολές σε συνθήκες ακραίου ψύχους. Καλούνται ακόμη να βρουν τρόπους να εξερευνήσουν όλες τις περιοχές του παγετώνα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να βρουν τακτικές υποστήριξης της αποστολής, έτσι ώστε η παρουσία τους στον παγετώνα να είναι βιώσιμη. Σημαντικό είναι να δημιουργήσουν τρόπους άμεσης ανάλυσης των στοιχείων που συλλέγονται, παραμένοντας σε επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο. Από τη στιγμή που κεντρικός στόχος της αποστολής στον Αρη θα είναι η αναζήτηση ζωής, η αποστολή προσομοίωσης θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι ακριβώς θα πρέπει να αναζητήσουν και πού να το ψάξουν. Γι’ αυτό πραγματοποιούν μια σειρά από βιολογικά πειράματα, ώστε να κατανοήσουν πώς μπορεί να επιβιώσει ένας ζωντανός οργανισμός στο ψύχος. Τέλος, από τη δράση των «αστροναυτών» της Γης θα προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει την αποστολή στον Αρη.