Ο πατέρας Χοσέ Φούνες δήλωσε ότι πιθανόν υπάρχουν νοήμονα όντα και σε άλλους πλανήτες
Αν είχε τολμήσει να το εκστομίσει ο Γαλιλαίος, δεν υπήρχε το παραμικρό ενδεχόμενο να γλιτώσει τον θάνατο. Και όμως τώρα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σπάει ένα από τα ταμπού της, παραδεχόμενη ότι ίσως υπάρχει εξωγήινη ζωή.
Επί αιώνες, η Αγία Εδρα αρνιόταν πεισματικά και κατηγορηματικά να εξετάσει -πόσο μάλλον να εγκαταλείψει- τη θέση της ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος, είναι ακίνητη και φυσικά η μόνη που είχε λάβει το θείο δώρο της δημιουργίας ζωής που διαθέτει νοημοσύνη.
Βάσει αυτής της εμμονής, δεκάδες πεφωτισμένα μυαλά κυνηγήθηκαν ή διώχθηκαν, επειδή εξέφραζαν διαφορετική άποψη. Τώρα όμως φαίνεται ότι ήρθε η ώρα αυτό το ταμπού να περάσει στην ιστορία. Το Βατικανό τείνει χείρα συνεργασίας και κατανόησης στην επιστήμη αλλά και στην κοινή λογική που δεν αντέχει θεωρίες άνευ βάσης. Ο πατέρας Χοσέ Φούνες, διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού στη Ρώμη, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν νοήμονα όντα και σε άλλους πλανήτες. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή την ανακάλυψη πριν από λίγες εβδομάδες του εξωπλανήτη kepler 452b, ο οποίος είναι «εξάδελφος» της Γης, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον πλανήτη μας και υπάρχουν πιθανότητες να διέθετε κάποτε ή να εξακολουθεί να διαθέτει μορφές ζωής.
Μοναδική
Ο ρωμαιοκαθολικός κληρικός έσπευσε πάντως να υποστηρίξει ότι η Γη εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη του Θεού, αφού μόνο εδώ έχει έρθει ο Θεάνθρωπος.
«Είναι πιθανό ότι υπήρξε ζωή και μάλιστα με κάποιας μορφής νοημοσύνη σε άλλους πλανήτες. Βέβαια δεν πιστεύω ότι θα έρθουμε ποτέ σε επαφή με κάποιον νοήμονα εξωγήινο.
»Η ανακάλυψη ζωής με νοημοσύνη δεν σημαίνει φυσικά ότι υπάρχει και ακόμη ένας Ιησούς. Η ενσάρκωση του υιού του Θεού είναι μοναδικό γεγονός στο σύμπαν» λέει χαρακτηριστικά ο Φούνες, ο οποίος είχε προϊδεάσει το ακροατήριό του από το 2008, όταν δήλωσε ότι η πίστη στην εξωγήινη ζωή δεν έρχεται σε αντίθεση με το καθολικό δόγμα ή τη Βίβλο.