Αναπτύσσονται όγκοι στα χέρια από την ακτινοβολία των συσκευών.
Το μανικιούρ πολλές αγάπησαν, τις συνέπειές του όμως στην υγεία των νυχιών αλλά και τη γενικότερη υγεία, καμία! Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η συχνή εφαρμογή των τεχνικών του ημιμόνιμου χρώματος, όπως το τζελ και τα άλλα προϊόντα που «ψήνονται» με τη χρήση λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος! «Οι γυναίκες που κάνουν συχνά τζελ στα νύχια τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο» επισημαίνει ο επικεφαλής σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, δρ Κρις Αντιγκαν. Στο σχετικό του άρθρο για λογαριασμό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας ο δρ Αντιγκαν αποκαλύπτει ότι οι λάμπες για τα νύχια αποτελούν στην ουσία, σε επίπεδο επικινδυνότητας, μικρογραφία του σολάριουμ.
Επιπλέον επισημαίνεται ο υπαρκτός κίνδυνος η ακτινοβολία αυτών των συσκευών για το «ψήσιμο» του ημιμόνιμου χρώματος των νυχιών να μην έχει ρυθμιστεί από ειδικούς, οπότε να μην είναι διευκρινισμένο αν η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι σε επίπεδα ασφαλείας. Αυτά τα νέα, ανησυχητικά συμπεράσματα έρχονται να ενισχύσουν τον προβληματισμό που προκάλεσε έρευνα του 2009, η οποία έδειξε ότι δύο γυναίκες μέσης ηλικίας ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στα χέρια ύστερα από έκθεσή τους στις λάμπες για στέγνωμα του χρώματος στα νύχια. Καμία από τις δύο γυναίκες δεν είχε ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά της, ενώ και οι δύο δούλευαν σε κλειστό χώρο, οπότε η έκθεσή τους στο φως του ήλιου δεν ήταν σε επικίνδυνα επίπεδα. Ενα μέτρο πρόληψης θα ήταν η εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος πριν από τη χρήση της λάμπας που στεγνώνει το χρώμα.
Αλλη ανεπιθύμητη συνέπεια της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι η γήρανση της επιδερμίδας που επιταχύνει τη δημιουργία ρυτίδων αλλά και λεκέδων στα χέρια. Επίσης ο δρ Αντιγκαν πρόσθεσε ότι τα μανικιούρ μεγάλης διάρκειας μπορεί να κρύβουν προβλήματα στα νύχια, όπως οι μολύνσεις. «Οποιοδήποτε βερνίκι που μένει στο νύχι για μεγάλη περίοδο δεν είναι καλή ιδέα, επειδή δεν επιτρέπει να δει κανείς τι υπάρχει κάτω από αυτό» επισημαίνει, ενώ το στοχοποιεί και για τη φθορά του ίδιου του νυχιού, που σπάει και ξεφλουδίζει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ