Χιλιάδες αστυνομικοί σε Βέλγιο και Ιταλία στους δρόμους για τη φύλαξη ευαίσθητων στόχων
Χιλιάδες αστυνομικοί σε Βέλγιο και Ιταλία στους δρόμους για τη φύλαξη ευαίσθητων στόχων
Αδειους από κόσμο κρατούν τους δρόμους των Βρυξελλών με όλα τα μέσα οι Αρχές, για να μπορέσουν να «ξετρυπώσουν» τους καταζητούμενους τρομοκράτες χωρίς τον φόβο απωλειών αθώων πολιτών.
Παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις σε περισσότερα από 22 σημεία που οδήγησαν σε τουλάχιστον 21 συλλήψεις, ο βασικός καταζητούμενος, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εξακολουθεί να αγνοείται 11 ημέρες μετά την επίθεση στο Παρίσι. Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, διέφυγε με ένα αυτοκίνητο BMW και με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο τρομοκράτης -που φέρεται ότι ήταν επικεφαλής των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι- έγινε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αντιληπτός από τις Αρχές κοντά στη Λιέγη, αλλά και πάλι κατάφερε να ξεφύγει.
Φάρσες για εκρηκτικά
Το γενικό «λουκέτο» ίσχυσε και χθες στις Βρυξέλλες, ωστόσο τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, αν και με αυξημένο βαθμό συναγερμού, λειτούργησαν κανονικά. Αντιθέτως, τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ έμειναν κλειστά. Τα σχολεία παρά τις αρχικές οδηγίες για το αντίθετο στις περισσότερες περιοχές της βελγικής πρωτεύουσας έμειναν κλειστά, επειδή -όπως δήλωσε ένας εκ των διευθυντών στο ραδιόφωνο- δεν μπορούν να απασχολούν και αυτοί τις Αρχές με τα τηλεφωνήματα φάρσας που δέχονταν για εκρηκτικούς μηχανισμούς! Οι περισσότερες επιχειρήσεις με μηνύματά τους στους εργαζομένους επέλεξαν να τους ζητήσουν να δουλέψουν από τα σπίτια τους.
Αντίθετα, όλη η δύναμη της αστυνομίας και του στρατού βρίσκεται στους δρόμους. Ωστόσο, είναι ήδη έντονη η κριτική που ασκείται στις Αρχές για το ότι δεν κατάφερε σε μια πόλη με μόλις 1.200.000 κατοίκους να εντοπίσει τους τρομοκράτες και συγκεκριμένα τον Αμπντεσλάμ. Στην αντεπίθεση βγήκαν οι συνδικαλιστές των Βέλγων αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι το σώμα στερείται χρημάτων σε βαθμό να μην υπάρχει αρκετή λευκή σκόνη για τη σήμανση, που παίρνει αποτυπώματα από τον τόπο εγκλημάτων. Στο κόκκινο είναι ο συναγερμός και στη Ρώμη όπου έχουν βγει χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους για την φύλαξη πάνω από 1.000 ευαίσθητους στόχους όπως ο Άγιος Πέτρος και το Κολοσσαίο.
Κάμερον και Ολάντ τίμησαν τους νεκρούς στο Μπατακλάν
Από ένα τριαντάφυλλο κατέθεσαν στο τείχος από λουλούδια, κεριά και σημαίες, το οποίο έχει σχηματιστεί έξω από το θέατρο του Μπατακλάν, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι μετά τα θλιβερά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου. Οι δύο άντρες, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο της πόλης Αν Ινταλγκό, «στάθηκαν δίπλα δίπλα έξω από το Bataclan Cafe», όπως έγραψε αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, στην προσπάθειά τους να δείξουν ενωμένοι στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.
Αεροπορικές επιδρομές
Στην κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν λίγο αργότερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ντέιβιντ Κάμερον αποκάλυψε ότι έθεσε στη διάθεση της Γαλλίας τη βρετανική βάση στην Κύπρο για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς επίσης και επιπλέον υποστήριξη στην εναέρια τροφοδοσία σε καύσιμα, την ώρα που το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» φέρεται ότι έχει αρχίσει ήδη το σφυροκόπημα στόχων στην περιοχή. Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν χτες πρώτη φορά για πτήσεις πάνω από περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς ωστόσο να είχε δοθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ κάποια πληροφορία για τον σκοπό ή το αποτέλεσμα των πτήσεων αυτών.
Το «εμπόριο των μυρμηγκιών» που εξοπλίζει τους άγριους τζιχαντιστές
Κομμάτι κομμάτι, από μια στρατιά πεζικάριων του υποκόσμου, διεκπεραιώνεται στην Ευρώπη το «εμπόριο των μυρμηγκιών», όπως ονομάζουν οι ειδικοί το λαθρεμπόριο όπλων που τροφοδοτεί τους τρομοκράτες.
«Το αποκαλούμε “εμπόριο μυρμηγκιών”, επειδή στην Ευρώπη τείνει να γίνεται από πολλά μεμονωμένα άτομα που μεταφέρουν ένα όπλο τη φορά αντί για μεγάλα φορτία» εξηγεί η Αν Βρανκς, μέλος του Ομίλου Ερευνας και Πληροφοριών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, που εδρεύει στο Βέλγιο και ελέγχει την παγκόσμια μαύρη αγορά μικρών όπλων. «Ομως, αν αυτή η στρατιά μυρμηγκιών είναι πολύ μεγάλη, μαζεύεται μεγάλο φορτίο» προσθέτει. Η Συνθήκη Σένγκεν, που ουσιαστικά καταργεί τα σύνορα μεταξύ των χωρών που την έχουν υπογράψει, κάνει τη δουλειά όσων εμπλέκονται στο εμπόριο εύκολη, αφού δεν έχουν παρά να κάνουν ένα ταξίδι προς και από τις πηγές τροφοδοσίας τους στα πρώην κομμουνιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
Στη σοβιετική εποχή χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουκρανία διατηρούσαν μεγάλα οπλοστάσια εν αναμονή ενός πολέμου με το ΝΑΤΟ. Οταν κατέρρευσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αυτά τα όπλα διέρρευσαν σε όλον τον κόσμο, πυροδοτώντας συγκρούσεις από τη δυτική Αφρική έως τα Βαλκάνια. Μόνο στην Αλβανία, για παράδειγμα, 500.000 όπλα λεηλατήθηκαν από τις κρατικές αποθήκες μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης το 1997, ενώ στη Βοσνία και τη Σερβία περίπου 2.000.000 παράνομα όπλα πιστεύεται ότι παρέμειναν σε ιδιώτες μετά το τέλος του εμφυλίου.
Ομως, ακόμη και αν τα Βαλκάνια καθαρίσουν για τα καλά, τα εξωτερικά σύνορα -που η Ευρώπη ήδη πασχίζει να προστατεύσει από την παράνομη μετανάστευση- μπορεί να προσελκύσουν «εμπόριο μυρμηγκιών» από αλλού. Ηδη έχουν αναφερθεί εισροές από Ουκρανία και Λιβύη, ενώ εικάζεται ότι μέρος τους έρχεται στην Ευρώπη από Συρία και Ιράκ μέσω Τουρκίας.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη
Το ISIS e-βγαλε στη δημοσιότητα ονόματα πρακτόρων «προς εκτέλεση»
Ονόματα και διευθύνσεις Αμερικανών αξιωματούχων της CIA και του FBI «προς εκτέλεση» δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από λογαριασμούς social media που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας vocativ.com, χάκερ των ISIS ανέβασαν προσωπικά στοιχεία ατόμων που ισχυρίζονται ότι εργάζονται για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την εθνική φρουρά των ΗΠΑ, με τίτλο «αναζητούνται για να δολοφονηθούν», ενώ δημοσίευσαν ονόματα, διευθύνσεις, ακόμα και φωτογραφίες ατόμων που ισχυρίζονται ότι είναι Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι υπηρέτησαν σε Κουβέιτ, Κατάρ, Ιράκ και Αφγανιστάν.
Οι πληροφορίες αυτές αναρτήθηκαν σε λογαριασμό στο twitter, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα «έπεσε». Οπως ανακοίνωσαν οι χάκερ, οι λίστες αυτές αναρτήθηκαν ως αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν από τους Anonymous λογαριασμοί μελών του Ισλαμικού Κράτους στο twitter και ένα από τα online forum τους. Αμέσως μετά τη διαρροή, τα σώματα εξέδωσαν οδηγίες στο προσωπικό τους για τη διαφύλαξη του απορρήτου τους.
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι χάκερ των τζιχαντιστών δημοσιεύουν τέτοιου είδους πληροφορίες. Ο «κυβερνοστρατός του Ισλαμικού Κράτους», όπως αυτοαποκαλούνται, είχε αφήσει να διαρρεύσουν τον Αύγουστο σε δύο forum που συνδέονταν με την τρομοκρατική οργάνωση προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών και κυβερνητικών υπαλλήλων.
Στο… περίμενε για το DNA του μεκελάρη
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τέσσερα (!) αιτήματα έχουν στείλει οι ελληνικές Αρχές στις αντίστοιχες βελγικές, ζητώντας ενημέρωση για τα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό που είχαν στείλει από τις εφόδους που έκαναν τον Ιανουάριο στο διαμέρισμα στο Παγκράτι και σε ακόμη ένα στα Σεπόλια, από τα οποία εκτιμάται ότι πέρασε ο νεκρός πια Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ. Ωστόσο, απάντηση δεν πήραν!
Το επίμαχο κινητό
Η παρουσία του Αμπαούντ στην Αθήνα έγινε γνωστή από ενδείξεις που είχαν δοθεί στους Γάλλους αστυνομικούς από μυστικές υπηρεσίες εκτός Ε.Ε., αλλά επιβεβαιώνεται από τις βελγικές Αρχές που είχαν ενημερωθεί για μια κλήση που φέρεται ότι έκανε στις φυλακές της Λιόν ο τζιχαντιστής από κινητό που «έβγαινε» στην Αθήνα. Η Αντιτρομοκρατική είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συλλάβει στο διαμέρισμα του Παγκρατίου δύο Μαροκινούς και έναν Αλγερινό, τον Ομάρ Τάρας, που είχε στην κατοχή του το επίμαχο κινητό.
Μάλιστα, οι Ελληνες αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο και σε δεύτερο διαμέρισμα στα Σεπόλια, το οποίο φέρεται ότι είχε επισκεφθεί ο Τάρας. Το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματα που είχαν εντοπιστεί στα δύο διαμερίσματα είχαν αποσταλεί άμεσα στο Βέλγιο. Στη συνέχεια οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν αλλεπάλληλα αιτήματα, ζητώντας ενημέρωση εάν κάποιο από τα ευρήματα ταυτίζεται με αυτά του Αμπαούντ. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα δεν πήραν κάποια απάντηση από τους Βέλγους.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ